31.3.12

Πάμε να γνωρίσουμε το Μαγκλαβά!

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
Μια αξέχαστη περιήγηση στο φημισμένο για την ομορφιά του - και όχι μόνο - βουνό του Μαγκλαβά, καθώς και στο σπάνιο δάσος με τα μέλαια δέντρα, από το οποίο ο βασιλιάς Νέστορας έπαιρνε κορμούς για τα κατάρτια των πλοίων του, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.
Δε θα είναι απλά μια πεζοπορία και ένα προσκύνημα στην απερίγραπτα όμορφη, ιδίως αυτή την περίοδο, φύση, αλλά κι ένα ταξίδι στην ιστορία, τα μνημεία και τις παραδόσεις αυτής της περιοχής.
Την περιήγηση διοργανώνουν ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας και τα χωριά που «αγκαλιάζουν» το Μαγκλαβά (Χατζή, Ίκλαινα, Γλυφάδα και Φουρτζοκρέμμυδα), ενώ όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος χωρίς να χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους, μπορούν να μεταβούν στην περιοχή με λεωφορεία που θα ξεκινήσουν την Κυριακή στις 7.30 το πρωί από τα «Ψαράκια». Θα πρέπει όμως μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα να δηλώσουν συμμετοχή (τηλ. 6979 349226, 6996 743041, 6974 870139).
Το πρόγραμμα της περιήγησης παρουσίασαν σε συνέντευξη τύπου ο Τάσος Κανελλόπουλος, από τον Ορειβατικό Σύλλογο, η Φωτεινή Κισκήρα και ο Νίκος Κισκήρας, που κατάγονται από την περιοχή και μοχθούν για την ανάδειξή της.
Το μήκος της διαδρομής είναι 12 χιλιόμετρα, μπορούν όμως όσοι δεν είναι μαθημένοι στο πολύ περπάτημα να κόψουν κάποια κομμάτια.
Η αναχώρηση θα γίνει από το χωριό Χατζή, περίπου στις 8.30 πρωί, αφού πρώτα οι διοργανωτές κεράσουν καφέ. Πρώτος σταθμός της πεζοπορίας θα είναι ο Ματαράγκας, ενώ η ανάβαση του Μαγκλαβά θα ξεκινήσει λίγο αργότερα, σε μια καταπληκτική διαδρομή, μέσα στο δάσος με τα μέλαια δέντρα, ο κορμός των οποίων φτάνει τα 25 μέτρα ύψος! 
 Στην κορυφή οι πεζοπόροι θα δουν το εκκλησάκι της Παναΐτσας, ενώ ακολούθως, κατά την κάθοδο, θα συναντήσουν το εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, το οποίο ήταν χαμένο και το αποκάλυψε μετά από πολλά χρόνια ο Νίκος Κισκήρας και άλλοι εθελοντές της περιοχής. Εκεί θα τοποθετηθούν μελλοντικά αναθηματικές μαρμάρινες πλάκες με τα ονόματα όλων των αγωνιστών και των ηρώων που έπεσαν στις μάχες για την πατρίδα.
Ο τερματισμός θα γίνει στο χωριό Φουρτζή, όπου οι Σύλλογοι των χωριών της περιοχής θα υποδεχθούν τους πεζοπόρους και θα τους προσφέρουν τοπικές λιχουδιές.
Σκοπός των διοργανωτών είναι αυτή η περιήγηση να γίνει θεσμός που θα προσελκύει κάθε χρόνο και περισσότερο κόσμο, για να προβληθεί η πραγματικά μαγευτική και γεμάτη ιστορία και παραδόσεις περιοχή.Στ.Μ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου