7.5.12

ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ -Ποιος είναι ο Νίκος Μιχαλολιάκος;

Από το κόμμα της 4ης Αυγούστου μέχρι την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή 
Ο Νικόλαος Μιχαλολιάκος αναδείχθηκε σε μία από τις κεντρικές μορφές των εκλογών, μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη Βουλή.
Ποιος είναι, όμως, ο Νίκος Μιχαλολιάκος;
Ο νυν αρχηγός της Χρυσής Αυγής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Από μικρή ηλικία έδειξε ενδιαφέρον για την ακροδεξιά ιδεολογία. Στα 16 του εντάχθηκε στο εθνικιστικό κόμμα της 4ης Αυγούστου, το οποίο είχε ιδρύσει το 1969 ο Κώστας Πλεύρης.
Ο Ν. Μιχαλολιάκος ήταν δραστήριο μέλος του κόμματος στη διάρκεια των σπουδών του στο Μαθηματικό. Τον Ιούλιο του 1974 συνελήφθη έξω από την Βρετανική Πρεσβεία, επειδή διαμαρτυρόταν για τη στάση της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.
Το 1976 συνελήφθη για δεύτερη φορά, για επίθεση κατά δημοσιογράφων που κάλυπταν την κηδεία του βασανιστή της χούντας Ευάγγελου Μάλλιου, ο οποίος είχε δολοφονηθεί από τη «17 Νοέμβρη».
Παρέμεινε προφυλακισμένος στις Φυλακές Κορυδαλλού, όπου φέρεται να συναντήθηκε να ανέπτυξε σχέσεις με τους απριλιανούς. Εν τέλει, δεν δικάστηκε ποτέ λόγω τυπικών κωλυμάτων κατά τη διαδικασία της σύλληψης.
Κατά τη στρατιωτική του θητεία ήταν κομάντο των ειδικών δυνάμεων.

Στις 31 Ιουλίου του 1978 συνελήφθη για ανάμιξη σε βομβιστικές επιθέσεις στην Αθήνα. Παραπέμφθηκε στον ανακριτή για παράβαση του νόμου «περί καταστολής της τρομοκρατίας», σε βαθμό κακουργήματος. Με βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου παραπέμφθηκε στο πενταμελές εφετείο για παράβαση του νόμου «περί όπλων και εκρηκτικών υλών». Μετά από μετατροπή της κατηγορίας σε πλημμέλημα καταδικάστηκε σε φυλάκιση 13 μηνών την οποία και εξέτισε.
Μετά την αποφυλάκισή του, το 1980, άρχισε να εκδίδει το περιοδικό «Χρυσή Αυγή» Η έκδοση του περιοδικού ανεστάλη τον Απρίλιο του 1984, όταν ο κ. Μιχαλολιάκος εντάχθηκε στην ΕΠΕΝ και έγινε ηγέτης της νεολαίας του κόμματος. Λέγεται μάλιστα ότι η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση έγινε κατόπιν προσωπικής εντολής του ίδιου του Γεώργιου Παπαδόπουλου.
Η θητεία του στην ΕΠΕΝ δεν κράτησε πολύ. Τον Ιανουάριο του 1985 αποχώρησε και ίδρυσε το Εθνικό Λαϊκό Κίνημα - Χρυσή Αυγή.
Η Χρυσή Αυγή άρχισε να γίνεται ευρύτερα γνωστή το 1993, στη διάρκεια των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία. Το 1994 μέλη της οργάνωσης πολεμούν ως εθελοντές στο πλευρό των Σέρβων της Βοσνίας, ενώ ορισμένοι από αυτούς λέγεται ότι έλαβαν μέρος στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα. Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για την αποχώρηση πολλών μελών από την οργάνωση.
Η Χρυσή Αυγή, υπό την καθοδήγηση του Ν. Μιχαλολιάκου έχει συμμετάσχει σε εθνικές και πανευρωπαϊκές εκδηλώσεις τις ακροδεξιάς.
Καθοριστικό γεγονός για την πορεία και την άνοδο της Χρυσής Αυγής τους τελευταίους μήνες, ήταν η δολοφονία του Μανώλη Καντάρη στις 10 Μαΐου 2011.
Η Χρυσή Αυγή στις 12 Μαΐου προγραμμάτισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στην πορεία που ακολούθησε εθνικιστές έκαναν επιθέσεις σε καταστήματα αλλοδαπών και ξυλοκόπησαν δεκάδες μετανάστες.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου