ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ"
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ. Η ανάπλαση της κεντρικής πλατείας Γεωργίου Β΄ της Καλαμάτας είναι ένα θέμα που έχει διχάσει την κοινωνία της μεσσηνιακής πρωτεύουσας. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, προϋπολογισμού τριών εκατομμυρίων ευρώ στο οποίο αντιτάχθηκαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο όσο και κάτοικοι της πόλης.
Ομως οι εργασίες ξεκίνησαν (με πόρους του ΕΣΠΑ) και φαίνεται πως είναι θέμα ημερών τα συνεργεία να φθάσουν στο μαρμάρινο πλακόστρωτο που έχει αναδειχθεί σε σύμβολο της έντονης πολεμικής.
Η διαμόρφωση της συγκεκριμένης πλατείας έγινε στις αρχές του 1970 (αποδίδεται στον αρχιτέκτονα Ηλία Σκρουμπέλο) και σε ένα τμήμα αυτής τοποθετήθηκαν λευκά και μαύρα μάρμαρα σε εξαιρετικά γεωμετρικά σχέδια με εναλλαγές άσπρου-μαύρου παραπέμποντας στην op art. Ο αρχιτέκτονας-πολεοδόμος Χάρης Σαββίδης, με καταγωγή από την Καλαμάτα, αγωνίζεται για την υπόθεση της πλατείας. «Σήμερα», σημειώνει ο κ. Σαββίδης, «από το αρχικό πλακόστρωτο της ανακαίνισης του ’70 παραμένει μόνο το τμήμα από τα ζαχαροπλαστεία και νότια. Η κατάσταση των πλακών είναι κάκιστη». Και πιστεύει ότι και τώρα, την ύστατη στιγμή «η μόνη δυνατότητα συντήρησης και ανάδειξής του είναι η συνολική αποκατάσταση των πλακών που το συναποτελούν. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο, αφού τα μάρμαρα είναι από τα πλέον οικονομικά και υπάρχουν ακόμα σε αφθονία στο εμπόριο». Το μαρμάρινο πλακόστρωτο δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα για τον ίδιο και άλλους Καλαματιανούς. Το μεγαλύτερο τμήμα της πλατείας επιστρώνεται με πλάκες γρανίτη και τσιμεντένιους κυβόλιθους, ενώ οι χώροι πρασίνου περιορίζονται στο ελάχιστο. Η ιστορία του πλακόστρωτου της Καλαμάτας ως μικρογραφία μιας μεγαλύτερης εικόνας που δεν μας κολακεύει.