9.7.12

Νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία της ανεξάρτητης διαβίωσης ηλικιωμένων ατόμων

Τεχνολογίες που ανιχνεύουν την κίνηση ενός ανθρώπου μέσα σε έναν σκοτεινό χώρο και ενεργοποιούν ή απενεργοποιούν αυτόματα τον φωτισμό του δωματίου, αυτόματη απενεργοποίηση της ηλεκτρικής κουζίνας για ασθενείς με Alzheimer και έπιπλα κουζίνας με ελεύθερο χώρο κάτω από το νεροχύτη ώστε να μπορούν τα άτομα με αναπηρικό καροτσάκι να κάνουν ελεύθερα δουλειές, είναι μερικά από τα παραδείγματα δράσεων που προωθούνται μέσω του έργου “Innovage”, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg IVC, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Τέτοιες δράσεις και καλές πρακτικές έχουν στόχο την υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών για την εξυπηρέτηση ηλικιωμένων ατόμων που είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ασθενειών, αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας» εξηγεί στο ΑΜΠΕ ο Κωνσταντίνος Μιχαηλίδης, προϊστάμενος του τμήματος ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον ίδιο, με την εφαρμογή παρόμοιων παραδειγμάτων διευκολύνεται η ανεξάρτητη διαβίωση των ηλικιωμένων και βελτιώνεται η ποιότητα της ζωής τους.
Ήδη η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο πρόγραμμα από τον περασμένο Ιανουάριο, έχει έρθει σε επαφή με φορείς από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Σλοβενία, η Κύπρος, η Ισπανία, η Λιθουανία, η Τσεχία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Πολωνία και η Βουλγαρία. Στο πλαίσιο, μάλιστα, πρόσφατης επίσκεψης αντιπροσωπείας της στην Ολλανδία, τα μέλη της μετέβησαν σε εργοστάσιο που κατασκευάζει έπιπλα και οικιακό εξοπλισμό για άτομα με αναπηρία. Όπως έγινε γνωστό, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνουν σε επίπεδο Περιφέρειας, επαφές με φορείς που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν είτε για τη μεταφορά τεχνογνωσίας, είτε για την κατασκευή εξοπλισμού που στη συνέχεια θα χρησιμοποιηθεί για την εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου