21.12.12

Επίσκεψη Δημ.Καφαντάρη στην Βενετία

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΥΛΟΥ- ΝΕΣΤΟΡΟΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗ ΒΕΝΕΤΙΑ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ &  ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, Δημήτρης Καφαντάρης μαζί με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Πετρόπουλο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Νικήτα, την Διευθύντρια του Μανιατακείου Ιδρύματος Βίκυ Ιγγλέζου, τον Andrea Nanneti, Σύμβουλο του Δήμου και μέλος του Δ.Σ. του Μανιατακείου Ιδρύματος μετέβησαν στη Βενετία, ύστερα από πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Marco Polo System, προκειμένου να συζητήσουν το πλαίσιο συνεργασίας των Δήμων Πύλου-Νέστορος και Βενετίας στο πρόγραμμα με τίτλο «Ιστορική Μνήμη του Δήμου Πύλου-Νέστορος».

Μαζί με την αντιπροσωπεία από το Δήμο Πύλου-Νέστορος, στη Βενετία ταξίδεψαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Απόστολος Παπαφωτίου και ο Κυριάκος Βιρβιδάκης Εκπρόσωπος της Κ.ΕΔ.Ε. και Εκπρόσωπος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Το περασμένο καλοκαίρι προηγήθηκαν συναντήσεις στην Πύλο, έδρα του Δήμου Πύλου-Νέστορος, ανάμεσα στο Δήμαρχο Δημήτρη Καφαντάρη και το Διαχειριστή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Marco Polo System Pietrangello Petteno, όπου και τέθηκαν τα θεμέλια της μεταξύ τους συνεργασίας.

Την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012 ο Δήμαρχος Πύλου- Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης και ο Βουλευτής Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, εκπροσωπώντας την Κ.Ε.Δ.Ε. συμμετείχαν στο Διοικητικό Συμβούλιο των Εταίρων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Marco Polo System με θέματα τον οικονομικό απολογισμό  του έτους 2012 και τον τριετή προγραμματισμό δράσεων έως το έτος 2015. Εκεί ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος πρότεινε την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο Πύλου-Νέστορος και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Marco Polo System. Επιπροσθέτως ο Δήμος Πύλου-Νέστορος διεκδικεί την έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Marco Polo System για την Ελλάδα στη Μεθώνη, στο κτίριο που έχει ήδη παραχωρηθεί από το Δήμο για το σκοπό αυτό.

Στην επικείμενη επίσκεψη πραγματοποιήθηκαν επίσης, θεσμικές συναντήσεις  με τον Αντιδήμαρχο Βενετίας και Υπεύθυνο  για  τον Τουρισμό κ. Roberto Panciera στο Δήμο της Βενετίας και κατόπιν στην Περιφέρεια του Βένετο με  τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου του Βένετο κ. Clodovaldo Ruffato και τον Αντιπεριφερειάρχη Υπεύθυνο για το Εμπόριο, τον Τουρισμό και τις Διεθνείς Σχέσεις κ. Marino Finozzi. Οι συναντήσεις αυτές επικεντρώθηκαν στις πολιτιστικές ανταλλαγές των δύο περιοχών. Συγκεκριμένα τα θέματα της ατζέντας των συζητήσεων αφορούσαν την αξιοποίηση των υπαρχόντων πολιτιστικών πόρων, την ανάδειξη της αξίας του πολιτιστικού τουρισμού και τη συνεργασία με φορείς στοχεύοντας στη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος, με κύριο γνώμονα τις διαδρομές των Ενετών στη Μεσόγειο.

Επιπλέον, ο Δήμος Πύλου-Νέστορος στοχεύει στην ένταξη των Κάστρων της Πύλου, της Μεθώνης και της Κορώνης στον «Άτλα της Μεσογείου» αλλά και στην ένταξη της Μεσογειακής Διατροφής σε ένα γενικότερο πλαίσιο πολιτιστικής και αναπτυξιακής συνεργασίας και σχεδιασμού προωθητικών ενεργειών των τοπικών προϊόντων με σκοπό την εξωστρέφεια.

Ο Αντιπεριφερειάρχης του Βένετο Υπεύθυνος για το Εμπόριο, τον Τουρισμό και τις Διεθνείς Σχέσεις κ. Marino Finozzi πρότεινε την αδελφοποίηση του Δήμου Πύλου-Νέστορος με τον Δήμο Lago di Garda, της Περιφέρειας Βένετο.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, προσκάλεσε όλους τους προαναφερθέντες στο Δήμο τον Ιούνιο με αφορμή την Εβδομάδα Μεσογειακής Διατροφής στην Κορώνη, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τα εκλεκτά τοπικά προϊόντα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τις περιοχής και να περιηγηθούν στις ιστορικές διαδρομές του Δήμου Πύλου-Νέστορος, όπως αυτές διασώζονται στα αρχαιολογικά μνημεία της περιοχής.

Ο Δήμαρχος Πύλου-Νέστορος, κ. Δημήτρης Καφαντάρης εξέφρασε την ικανοποίηση για την έκβαση των συναντήσεων καθώς υπήρξε πολύ θετικό κλίμα από τους εταίρους και επιτεύχθηκε ο σκοπός του ταξιδιού.

Στο ίδιο κλίμα εκφράστηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Απόστολος Παπαφωτίου στα θέματα τα σχετικά με τη συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την Περιφέρεια Βένετο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου