22.3.13

"Διασφαλίζονται οι 361.000 από τους 371.000 καταθέτες της Λαϊκής Τράπεζας"

Αν περάσει το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας, αντί για 5,8 δισ. ευρώ που πρέπει να βρει η Κύπρος, θα χρειαστούν 3,5 δισ. ευρώ, δήλωσε  ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προειδοποίησε ότι αν δεν περάσει το νομοσχέδιο, τότε είναι που θα κλείσει η τράπεζα.
Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, με την έγκριση του νομοσχεδίου, από τους 371.000 καταθέτες της τράπεζας, στο σύνολό τους, οι 361.000 διασφαλίζουν το 100% των καταθέσεων τους.

Μια χρεοκοπία της Λαϊκής Τράπεζας, σημείωσε, σημαίνει απώλεια 8.000 θέσεων εργασίας – το σύνολο των εργαζομένων της Λαϊκής στο πανευρωπαϊκό της δίκτυο και ότι όλοι οι καταθέτες θα χάσουν όλες τις καταθέσεις τους.
Με έγκριση του νομοσχεδίου, υποστήριξε, «θα έχουμε πρόγραμμα συμφωνημένο τις επόμενες μέρες, το οποίο θα εγκριθεί από το Eurogroup και την Τρίτη όλοι οι υπάλληλοι της Λαϊκής θα πάνε στη δουλειά τους και όλα τα καταστήματα της Λαϊκής θα είναι ανοιχτά». Ερωτηθείς για το τι θα γίνει με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και κατά πόσο είναι η ώρα των εκκαθαριστών, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ τόνισε «να μην σπέρνουμε πανικό».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας προβλέπει τη δημιουργία «καλής» και «κακής» τράπεζας.

Στην «καλή» τράπεζα θα καταλήξουν τα «καλά» δάνεια και οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ενώ στην «κακή» τράπεζα θα καταλήξουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ορισμένοι υπάλληλοι της Λαϊκής θα εργάζονται στην «καλή» τράπεζα και ορισμένοι στην «κακή», ενώ αναμένεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να χαθεί αριθμός θέσεων εργασίας χωρίς να διευκρινίζεται ο αριθμός. Σημειώνεται ότι οι εγγυημένες καταθέσεις της Λαϊκής ανέρχονται στα 8,5 δισ. ευρώ, ενώ το συνολικό ποσό του συστήματος ανέρχεται στα 35 δισ. ευρώ. Παράλληλα, οι ζημιές της τράπεζας από τον ELA ανέρχονται στα 9,5 δισ. ευρώ, ενώ το ποσό στα Ταμεία Προνοίας της Λαϊκής ανέρχονται σε 270 εκατ. ευρώ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου