23.3.13

" ΥΠΕΚΥΨΕ " η Κυπριακή Βουλή - Πέρασαν τα μέτρα !

Ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα η κρίσιμη Ολομέλεια της κυπριακής Βουλής η οποία ενέκρινε τα νομοσχέδια που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας. 
Με οριακή πλειοψηφία μιας ψήφου η Βουλή ψήφισε το νομοσχέδιο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος , που περιλαμβάνει την μετατροπή της Λαϊκής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα.
Υπέρ ψήφισαν 26 βουλευτές του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ. Εναντίον ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας και ο βουλευτής του ΕΥΡΩΚΟ Νίκος Κουτσού. Εικοσιπέντε βουλευτές του ΑΚΕΛ , της ΕΔΕΚ και ένας βουλευτής του ΔΗΚΟ τήρησαν αποχή.
Επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα ο περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος, για τον οποίο είχαν συμφωνήσει από χθες οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.
Η Βουλή ψήφισε ομόφωνα και το νομοσχέδιο για την Επιβολής Περιοριστικών Μέτρων στις Συναλλαγές σε Περίπτωση Έκτακτης Ανάγκης .
Ο νόμος έχει σκοπό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και για λόγους δημόσιας τάξης ή και δημόσιας ασφάλειας, την ανάθεση εξουσιών στον Υπουργό Οικονομικών ή, κατά περίπτωση, στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, για τη δυνατότητα λήψης και επιβολής προσωρινών περιοριστικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Η συζήτηση συνεχίζεται για το κρίσιμο νομοσχέδιο για την εξυγίανση των Τραπεζών, που αφορά ιδιαίτερα την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας
Πληροφορίες κάνουν λόγο για διάσωση της Τράπεζας Κύπρου με συνεισφορά 20 - 25% των καταθετών της, με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσει η τρόικα, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αντιμετωπίζει την πρόταση «με ενδιαφέρον».
Έγκυρη πηγή ανέφερε ότι μετά την ψήφιση των νομοσχεδίων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς θα μεταβούν στις Βρυξέλες.
Στο μεταξύ, πραγματοποιήθηκε και εκδήλωση διαμαρτυρίας μελών της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων και καταθετών στις κυπριακές τράπεζες. Οι διαμαρτυρόμενοι φώναξαν συνθήματα μεταξύ των οποίων «Όχι στο ξεπούλημα των τραπεζών», «Έξω από το ευρώ» και «Δημητριάδη ( διοικητής Κεντρικής Τράπεζας), παραιτήσου εσύ και οι σύμβουλοί σου». Επίσης κάποιοι έκαψαν σημαία της ΕΕ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου