21.3.13

Τρεις νέους όρους βάζει τώρα η Ευρωπαϊκή Ενωση στην Κύπρο


Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να πείσει τους Κύπριους ηγέτες να παγώσουν κάθε κίνηση κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα στις κυπριακές τράπεζες, ώστε να αποτραπεί η χρεοκοπία τους και βάζουν νέους όρους, είπε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ευρωπαϊκή πηγή ενήμερη για τη σχετική συζήτηση.
«Οι κυπριακές αρχές έχουν τρία πράγματα να κάνουν έως την Τρίτη:
  • να παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο και βιώσιμο εναλλακτικό σχέδιο σε αντικατάσταση του σχεδίου διάσωσης που απέρριψε η Βουλή,
  • να επιβάλουν ένα πάγωμα για μακρά περίοδο στις κινήσεις των κεφαλαίων που είναι τοποθετημένα στις τράπεζες,
  • να προετοιμάσουν τη συγχώνευση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών οι οποίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες,
εξήγησε η πηγή, επισημαίνοντας τον κίνδυνο εξόδου της Κύπρου από την ευρωζώνη εάν δεν ληφθούν αυτά τα μέτρα.
Ενώ οι τράπεζες παραμένουν κλειστές ως την Τρίτη, δίνονται εντολές για τη μεταφορά κεφαλαίων ύψους εκατομμυρίων ευρώ που είναι κατατεθειμένα στις τράπεζες της νήσου μόλις αρχίσουν να λειτουργούν εκ νέου.
Σύμφωνα με την εν λόγω πηγή, έχει αναφερθεί ένα ποσό ύψους επτά δισεκατομμυρίων, αλλά μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερο. Η απόφαση να επιβληθεί το πάγωμα επαφίεται στους Κύπριους ηγέτες.
Οι ευρωπαϊκές συνθήκες προβλέπουν ότι μπορεί να επιβληθεί ένα τέτοιο μέτρο, αλλά η απόφαση αυτή είναι πολιτική, επέμεινε η πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Πολλά ξένα κεφάλαια, ιδίως ρωσικά αλλά και βρετανικά, έχουν τοποθετηθεί σε κυπριακές τράπεζες που προσφέρουν συμφέρουσες αποδόσεις, δηλαδή κατά πολύ υψηλότερα επιτόκια από τις τράπεζες σε άλλες χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Εάν δεν επιβληθεί πάγωμα στις κινήσεις κεφαλαίων οι τράπεζες θα οδηγηθούν σε χρεοκοπία και το κυπριακό κράτος θα χρειαστεί πολύ μεγάλα κεφάλαια για να καλύψει τις εγγυήσεις σε όλες τις καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ, είπε η πηγή αυτή.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου