20.3.13

Δραματικές ώρες στην Κύπρο: "Όχι" από τρόικα και Ρωσία !

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της κυπριακής ηγεσίας σε όλα τα μέτωπα προκειμένου να βρεθεί μία εναλλακτική λύση, μετά την απόφαση της κυπριακής Βουλής να απορρίψει το νομοσχέδιο για το "κούρεμα" των καταθέσεων.

Ό πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε ένα εναλλακτικό σχέδιο στο κλιμάκιο της τρόικας, συναντώντας άρνηση.

Το απόγευμα συνήλθε το υπουργικό Συμβούλιο, όπου έλαβαν μέρος και οι αρχηγοί των κομμάτων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι τέθηκε και η επιστροφή στο σενάριο του "κουρέματος", αλλά μόνο για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το ποσοστό του "κουρέματος" θα είναι μικρότερο από αυτό που είχε τεθεί αρχικώς (9,9%), ενώ το υπόλοιπο ποσό για την εξασφάλιση των 5,8 δισ. ευρώ θα βρεθεί από το "Σχέδιο Β" που επεξεργάζεται η Λευκωσία.

Παράλληλα, ο πήχης των προσδοκιών για βοήθεια από την Ρωσία έχει χαμηλώσει, καθώς δεν προέκυψε καμιά συμφωνία στις επαφές του κύπριου υπουργού Οικονομικών στη Μόσχα.

Ο Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι θα παρατείνει τις επαφές του στη ρωσική πρωτεύουσα και την Πέμπτη, ωστόσο χωρίς να συναντήσει τον Πούτιν.

Η Λευκωσία, σύμφωνα με κυπριακά ΜΜΕ, αναζητεί ξανά λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας μέσω της τρόικας, η οποία τηρεί σκληρή στάση, σημειώνοντας ότι είναι απαράβατος όρος η εξεύρεση 5,8 δισ. ευρώ από την Κύπρο.

Η προσπάθεια στρέφεται στο να βρεθεί η καλύτερη λύση για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, ώστε το τραπεζικό σύστημα να ανοίξει το συντομότερο και με τρόπο που θα διασφαλίζει την ομαλότητα στην εγχώρια αγορά.

Πάντως, την Πέμπτη και την Παρασκευή θα παραμείνουν κλειστές οι τράπεζες, επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της Κεντρικής Τράπεζας Αλίκη Στυλιανού. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως και την προσεχή Τρίτη.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση στην αγορά, η οποία δείχνει να "βουλιάζει".

Επιχειρηματίες προειδοποιούν ότι αν οι τράπεζες παραμείνουν κλειστές έως την προσεχή Τρίτη, η κατάσταση θα γίνει  απελπιστική.

Επίσης, ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε από την Τρίτη να είχε διοχετεύσει κεφάλαια στις δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες για να ανακάμψει η οικονομία, να ανέβει η ψυχολογία και να ανοίξουν οι αγορές.


Το κυπριακό Plan B

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και κατόπιν ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Π. Δημητριάδης, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι κομμάτων εξέτασαν εναλλακτικό σχέδιο για τη χρηματοδότηση και τη μείωση του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, που απαιτεί η ΕΕ.

Σύμφωνα με έγκυρη πηγή, στη σύσκεψη στην ΚΤΚ συζητήθηκαν τρόποι εξεύρεσης των 5,8 δισ. ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η ψήφιση δυο νομοσχεδίων, τα οποία προνοούν το μεν πρώτο τον περιορισμό της εκροής κεφαλαίων από τις τράπεζες και το δεύτερο τον διαχωρισμό των στοιχείων των τραπεζών σε "καλά και κακά" και τη δημιουργία των λεγόμενων "τραπεζών γέφυρας".

Επίσης, διατυπώθηκαν απόψεις και ορισμένοι υποστήριξαν ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί η ιδέα για σύσταση μιας εταιρείας, η οποία θα εκδώσει ομόλογα, τα οποία θα διασυνδέονται και με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

Υπάρχει η άποψη για την προώθηση, λόγω της πίεσης του χρόνου, των δυο νομοσχεδίων στη Βουλή, αφού πρώτα προηγηθεί πολιτική απόφαση από το υπουργικό Συμβούλιο.

Σε περίπτωση που ψηφιστούν τα δύο νομοσχέδια, στις "τράπεζες γέφυρας" θα μεταφερθούν τα καλά στοιχεία των τραπεζών, στα οποία περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ και τα εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ στις "κακές τράπεζες" θα μεταφερθούν οι μη ασφαλισμένες καταθέσεις και τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.

Θολό το τοπίο στη Ρωσία

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία κατά τις διαβουλεύσεις τους, η Ρωσία και η Κύπρος, γι' αυτό και θα συνεχιστούν, δήλωσε στο οικονομικό πρακτορείο Prime ενημερωμένη πηγή, με το πέρας των συνομιλιών του κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μ. Σαρρή, με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης Ίγκορ Σουβάλοφ.

Ο κύπριος υπουργός μετέβη στη Μόσχα για να ζητήσει παράταση της πίστωσης των 2,5 δισ. ευρώ που χορηγήθηκε το 2011 από τη Ρωσία στη Λευκωσία και την αποπληρωμή της οποίας η Κύπρος πρέπει να έχει ολοκληρώσει ως το 2016.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η "Καθημερινή της Κύπρου", υπάρχει καταρχήν προφορική συμφωνία πώλησης της Λαϊκής Τράπεζας σε ρώσους επενδυτές. Η πιθανή συμφωνία μειώνει τις ανάγκες χρηματοδότησης της Κύπρου κατά περίπου 4 δισ. ευρώ. Η πληροφορία αυτή διαψεύστηκε από τον κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται -μέσα στην εβδομάδα ή στις αρχές της επόμενης- να μεταβεί στη Μόσχα ο πρόεδρος Αναστασιάδης για συνάντηση με τον ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος σε συνομιλία που είχαν την Τρίτη του απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση.

Παρέμβαση Μεντβέντεφ

Η ΕΕ συμπεριφέρεται "σαν ταύρος σε υαλοπωλείο", δήλωσε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αναφερόμενος στην διαχείριση του θέματος της Κύπρου, ενώ σημείωσε ότι η ΕΕ "έχει κάνει όλα τα λάθη που μπορεί κανείς να κάνει" και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια λύση "η οποία δεν θα διαταράσσει τις σχέσεις" της χώρας του με την ΕΕ.
Πρόταση Λιλλήκα για δάνειο από τη Ρωσία

Η πρόταση του πρώην υπουργού Εξωτερικών, Γ. Λιλλήκα, για ρωσικό δάνειο και επενδύσεις για το φυσικό αέριο στην Κύπρο ενδέχεται να αποτελέσει τη βάση των διαπραγματεύσεων Λευκωσίας και Μόσχας, με στόχο την εξεύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων.

Η στάση της Ευρώπης

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η Λευκωσία πρέπει να παρουσιάσει μια λύση, η οποία να εγγυάται τη βιωσιμότητα του χρέους της, το οποίο αναμένεται ότι θα φτάσει το 2020 στο 100% του ΑΕΠ της, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας που συνήφθη το Σάββατο για το σχέδιο διάσωσης της χώρας.

"Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους", δήλωσε ο Ολιβιέ Μπαϊγί. "Οι αποφάσεις λαμβάνονται από τα κράτη μέλη και καμιά απόφαση δεν μπορεί να ληφθεί χωρίς τη συνεργασία τους, της Κύπρου περιλαμβανομένης", πρόσθεσε.

Ο ίδιος δήλωσε πως η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι θα δεχόταν μια εναλλακτική επιλογή που να μην περιλαμβάνει την επιβολή τέλους για τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε: "Οι κυπριακές αρχές δεν αποδέχονται ένα τέτοιο εναλλακτικό σενάριο".

Παρέμβαση Γαλλίας


Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν οι πρόεδροι της Κύπρου και της Γαλλίας, Αναστασιάδης και Ολάντ. Ο κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για διαμόρφωση "Σχεδίου Β" και ζήτησε τη στήριξη του γάλλου ομολόγου του στις προσπάθειες που καταβάλλονται, ώστε να εξασφαλιστεί μέρος του ποσού των 5,8 δισ. ευρώ, με ίδιους πόρους. Σημειώνεται ότι η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε "λάθος" το αρχικό σχέδιο για την Κύπρο.

Άνοιγμα Μέρκελ


Τη λύπη της για την καταψήφιση της συμφωνίας διάσωσης από το κυπριακό κοινοβούλιο εξέφρασε η καγκελάριος Μέρκελ, η οποία δήλωσε ότι αναμένει νέα πρόταση από τη Λευκωσία.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τρίτης ο Β. Σόιμπλε προειδοποίησε ότι η απόφαση της κυπριακής Βουλής δείχνει ότι "δεν υφίστανται πλέον οι προϋποθέσεις για πρόγραμμα βοήθειας", ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup Γιέρεν Ντάισελμπλουμ διαμήνυσε πως η πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένει στο τραπέζι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένεται να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup.

Εν τω μεταξύ, ο Γιεργκ Ασμουσεν τόνισε ότι η ΕΚΤ ουδέποτε απαίτησε να φορολογηθούν οι μικρές καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες στην Κύπρο δεν είναι φερέγγυες εάν δεν ανακεφαλαιοποιηθούν σύντομα.

Διευκρινίζει δε, ότι η ΕΚΤ μπορεί να προσφέρει ρευστότητα μόνο σε φερέγγυα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Συστάσεις προς τους ευρωπαίους ηγέτες να είναι "εξαιρετικά προσεκτικοί" όταν επιβάλλουν θεραπείες λιτότητας απηύθυνε ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση για την Κύπρο.

Το σχέδιο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας όπως παρουσιάσθηκε από τη Λευκωσία, ήταν "ένα λάθος", δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Νατζάτ Βαλό-Μπελκασέμ.

Ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, δεν απέκλεισε την έξοδο της Κύπρου από την ευρωζώνη, ωστόσο τόνισε ότι η μοίρα βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησής της.

Στη Μόσχα ο επικεφαλής της Κομισιόν

Κρίσιμη θεωρείται η επίσκεψη στη Μόσχα κλιμακίου της Κομισιόν, με επικεφαλής τον Μανουέλ Μπαρόζο, στο πλαίσιο συνόδου μεταξύ ευρωπαίων και ρώσων αξιωματούχων.

Σύμφωνα με τον μόνιμο αντιπρόσωπο της Ρωσίας στην ΕΕ, Βλαντίμιρ Τσιζόφ, τα θέματα της Κύπρου θα βρεθούν και στο τραπέζι των διήμερων διαβουλεύσεων, που ξεκινούν την Πέμπτη μεταξύ του κ. Μπαρόζο και του Ντμίτρι Μεντβιέντεφ.

Ρεπορτάζ του Euronews

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου