" Το Καπηλειό " Ζωντανή μουσική με τραγούδια της παρέας κάθε Σάββατο βράδυ και μεσημέρι Κυριακής
" Το Καπηλειό " με ένα ξεχωριστό εσωτερικό διάκοσμο, σε μία αίθουσα αρκετών τετραγωνικών μέτρων, κατάλληλη για να φιλοξενήσει κάθε είδους εκδήλωση που επιθυμείτε.

29.6.13

Αγία Θεοδώρα ( Βάστα) - Δεκαεπτά αιωνόβια δέντρα στην οροφή του μικρού ναού

Στέκονται εκεί σταθερά τα τελευταία διακόσια πενήντα χρόνια. Προκαλούν το θαυμασμό του επισκέπτη αλλά και τις συζητήσεις επιστημόνων που δεν μπορούν εύκολα να εξηγήσουν πως μπορούν δεκαεπτά ολόκληρα αιωνόβια δέντρα να στηρίζονται στη στέγη ενός μικρού ναού του 10ου αιώνα.
Το αξιοπερίεργο αυτό θέαμα μπορεί να αντικρίσει ο επισκέπτης της μικρής εκκλησίας της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται στα σύνορα της Μεσσηνίας με την Αρκαδία.
«Πρόκειται για ένα παγκόσμιο θρησκευτικό μνημείο, αλλά και θαύμα της φύσης» λένε οι ντόπιοι.
Ο τοπικός θρύλος αναφέρει ότι στην περιοχή θανατώθηκε η Αγία Θεοδώρα την εποχή
του Βυζαντίου, όταν κάθε οικογένεια του χωριού όφειλε να προσφέρει έναν άντρα για το στρατό του και αν αυτό δεν ήταν δυνατό έπρεπε να δώσει χρήματα για την μίσθωση ενός μισθοφόρου.
Τα χρήματα ήταν πολλά για την οικογένεια της Θεοδώρας και ο πατέρας της ανήμπορος να συμμετέχει στο στρατό, γι΄ αυτό η 17χρονη Θεοδώρα αποφάσισε να υποδυθεί τον άντρα και να συμμετέχει στο στρατό του χωριού.
Λίγο αργότερα μια κοπέλα του χωριού έμεινε έγκυος και η τοπική κοινωνία θεώρησε ότι την ατίμωσε ο νεαρός στρατιώτης, που υποδυόταν η Θεοδώρα.
Λίγο πριν εκτελεστεί και ενώ ξεψυχούσε, η Αγία ζήτησε από τον Κύριο να κάνει το σώμα της ναό, τα μαλλιά της δέντρα και το αίμα της νερό, να τα ποτίζει.
Στην περιοχή χτίστηκε το εκκλησάκι στα τέλη του 10υ αιώνα, ενώ από τα θεμέλια του ναού αναβλύζει ένα ποτάμι που καταλήγει στο Μεσσηνιακό Κόλπο στην Καλαμάτα.
Σύμφωνα μετους ντόπιους, το θαύμα έγινε για εκείνους που δεν πίστεψαν στην πίστη της Αγίας Θεοδώρας, που μετά το θάνατό της αποδείχτηκε ότι ήταν γυναίκα.
«Κατά καιρούς έχουν προσπαθήσει πολλοί να εξηγήσουν το πώς τα μεγάλα αυτά δέντρα ηλικίας διακοσίων με διακοσίων πενήντα ετών μπορούν να στηρίζονται στη στέγη του ναού» και στον εσωτερικό χώρο του ναού, σε έναν χώρο μόλις τρία επί τρία, δεν φαίνεται πουθενά κανένα ίχνος ρίζας.
Το φαινόμενο της Αγίας Θεοδώρας δεν είναι όμως το μοναδικό στην Ελλάδα. Στην Παναγία της Σαμαρίνας, στα Γρεβενά η στέγη της κόγχης του ιερού «φιλοξενεί» ένα τεράστιο πεύκο.
Και στην περίπτωση αυτή αν κάποιος προσπαθήσει να εντοπίσει τις ρίζες του δέντρου στο εσωτερικό της εκκλησίας, δεν θα σταθεί τυχερός.
Όποια και να είναι η εξήγηση οι δύο ναοί προσελκύουν εκατοντάδες επισκέπτες κάθε χρόνο, που σπεύδουν να τους φωτογραφίσουν.
Σ αυτούς τους χώρους συναντώνται και συνυπάρχουν η θρησκευτική πίστη, η επιστημονική περιέργεια, η τουριστική περιήγηση και το ανθρώπινο ενδιαφέρον.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου