29.7.13

15 μελής Ομάδα Κινέζων στο Μανιατάκειο Ίδρυμα


Την Κυριακή 28 Ιουλίου κατέφθασε στην Αθήνα 15μελής ομάδα από την Κίνα συνοδευόμενη από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μανιατακείου Ιδρύματος καθηγητή Andrea Nanetti (Singapore Nanyang Technological University - School of Art, Design and Media) και συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Μανιατακείου Ιδρύματος. 
Η 15μελής ομάδα απαρτιζόταν από ειδικούς στη διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς που ήρθαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο παρακολούθησης εργαστηρίου με τίτλο «Συντήρηση Ιστορικών Μνημείων, Μέθοδοι και Τεχνικές» που διοργάνωσε ο καθηγητής Nanetti και η εταιρεία Meduproject
Ανάμεσά τους ήταν ο Wang Shiwei, γενικός γραμματέας της Απαγορευμένης Πόλης του Πεκίνου, η Yang Xin από την Κινέζικη Ακαδημία Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ο Cao Yongkang, διευθυντής του Κέντρου Συντήρησης Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου JiaoTong στη Σαγκάη.

Το απόγευμα της Κυριακής η 15μελής ομάδα και ο καθηγητής Nanetti πραγματοποίησε συνάντηση στο μουσείο της Ακροπόλεως με τη διευθύντρια Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων Ευγενία Γερούση, (εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού), τον σύμβουλο διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς Δρ. Ιωάννη Πούλιο, τον πρόεδρο του  Μανιατακείου Ιδρύματος Δημήτρη Μανιατάκη, την αντιπρόεδρο Ελένη Ταγωνίδη Μανιατάκη, τη διευθύντρια Βίκυ Ιγγλέζου και συνομίλησαν για τη σπουδαιότητα της διαφύλαξης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο πρόεδρος του Ιδρύματος εξήγησε τους σκοπούς και τις δράσεις του Μανιατακείου Ιδρύματος καθώς και τη σημασία του έργου των κοινωφελών ιδρυμάτων στο σύγχρονο ελληνικό γίγνεσθαι. 
Ο καθηγητής Nanetti έκανε μια σύντομη αναφορά στην ιστορία της Κορώνης και αναφέρθηκε στον στρατηγικό ρόλο που διαδραμάτισε στην ενετική ναυσιπλοΐα κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ως κέντρο διαμετακομιστικού εμπορίου. 
Ο Wang Shiwei, πρότεινε να διοργανωθεί του χρόνου στην Κορώνη υπό την αιγίδα του Ελληνικού και του Κινέζικου Υπουργείου Πολιτισμού και με τη στήριξη του Μανιατακείου Ιδρύματος ένα εργαστήριο με τίτλο «Ενισχυμένη Συντήρηση Μνημείων».  
Στη συνέχεια έγινε ανταλλαγή δώρων. Το Μανιατάκειον Ίδρυμα προσέφερε σε όλα τα μέλη της 15μελούς ομάδας ένα πακέτο που περιείχε συμβολικά δώρα (ελαιόλαδο από Κορωνέικη ποικιλία ελιάς, και ένα «Κορωνέικο Συμπόσιο: Παραδοσιακές συνταγές και έθιμα της Κορώνης» της Ελένης Ταγωνίδη Μανιατάκη). 
Η βραδιά έκλεισε με (παραδοσιακό ελληνικό) δείπνο με θέα στην Ακρόπολη.

Η 15μελής ομάδα από την Κίνα θα επισκεφθεί την Αρχαία Ολυμπία, τους Δελφούς και την Δήλο και στη συνέχεια θα ταξιδέψει στην Ιταλία για να επισκεφτεί την Ρώμη, τη Φλωρεντία, την Μπολόνια και το Τορίνο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου