16.4.14

Η ΧΑΡΤΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΣΤΗ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Στις εκλογές του Μαΐου το διακύβευμα για το Δήμο Τριφυλίας παραμένει τεράστιο για τις επόμενες γενιές. Αρκετοί εντοπίζουν το πρόβλημα που θα επικεντρωθεί ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων και σε ποια σημεία θα κριθεί. Συνήθως παραμένουμε θεατές αυτής της διαδικασίας και το μέγιστο που πράττουμε ως πολίτες να ψηφίσουμε την Κυριακή των εκλογών ενώ πολλοί συμπολίτες μας απέχουν και από αυτή τη διαδικασία. Όμως υπάρχει και άλλος δρόμος. Αρκετές φορές θεωρούμε κάνοντας λάθος ερωτήσεις όπως 'Ποιος θα είναι ο επόμενος Δήμαρχος;" αντί να προβληματιστούμε για το "Ποιός Δήμαρχος θα μας λύσει τα προβλήματα".
Η πρότασή μας με τίτλο «Χάρτα Πολιτών» έχει ως στόχο τη δημιουργία μιας ιδεολογικής πλατφόρμας διαλόγου και προτάσεων πάνω στην οποία θα ζητηθεί από τους υποψηφίους να πάρουν θέση και κυρίως να δεσμευτούν για την επόμενη μέρα των εκλογών σε 12 θεματικούς άξονες προτεραιοτήτων μετά από διάλογο με τους πολίτες, φορείς και την κοινωνία
Όπως είπα τη νέα αυτή προσπάθεια που ξεκινάει ουσιαστικά σήμερα, καταγράφηκαν από δεκάδες συμπολίτες μου που προέρχονται από διάφορους τομείς της επιστήμης, επαγγελματίες, καλλιτέχνες, φοιτητές, συνταξιούχοι, κλπ. και συνδιαμορφώνουν μέχρι στιγμής το πλαίσιο της Χάρτας Πολιτών. Δεν είμαστε εξαρτήματα της κομματοκρατίας αλλά πολίτες του Δήμου Τριφυλίας που θέλουμε το αύριο να εξαρτάται από τους δημότες και όχι πίσω από κλειστά γραφεία ή καρεκλοκένταυρους. Η εποχή του Μαυρογιαλούρου τελείωσε όπως και τα μικροπολιτικά ή μικροκομματικά συμφέροντα
Επόμενα βήματα και προτάσεις
Η Χάρτα Πολιτών θα κοινοποιηθεί σε όσους αρχηγούς παρατάξεων και υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους έχουν διάθεση να ακούσουν και όσοι επιθυμούν θα κληθούν να την «συνυπογράψουν» δεσμευόμενοι ότι οι αρχές και προτεραιότητες που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή θα είναι προτεραιότητες και της επόμενης δημοτικής αρχής στο Δήμο. Παράλληλα ελπίζουμε σε μια ανοικτή στο κοινό εκδήλωση όπου θα ζητηθεί από τους υποψηφίους δημάρχους να τοποθετηθούν για 15-20 λεπτά επί των Αξόνων της Χάρτας σε μια πολιτισμένη, διαφανή και ισότιμη προς όλους διαδικασία. 
«Μπορούμε να θέσουμε ως ενεργοί πολίτες τις προτεραιότητες που αφορούν τη ζωή μας στην πόλη και κυρίως να απαιτήσουμε δέσμευση από κάθε υποψήφιο. Η Χάρτα Πολιτών θα είναι ανοικτή στα διαδικτυακά κανάλια που είναι διαθέσιμα στο ευρύ κοινό από σήμερα για σχολιασμό, προτάσεις και παρατηρήσεις, κυρίως για διάλογο» όπως μαθαίνουμε στο διαδίκτυο.
Οι 12 άξονες
Άξονας Προτεραιοτήτων 1: Όραμα/Στρατηγική/Σχέδιο
Υποχρέωση: για την διατύπωση συγκεκριμένου οράματος και στρατηγικής που θα εστιάζει σε συγκεκριμένες πρακτικές που θα επιλεγούν για την εξεύρεση και διαχείριση των πόρων και του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου με ισοβαρή ανάπτυξη στο κέντρο του Δήμου που είναι η έδρα του. Μέχρι τώρα δεν έχει αποτυπωθεί η προγραμματική θέση των συνδυασμών επί του θέματος, οπότε δεν περιμένουμε βιαστικές αποφάσεις και φυλλάδια χωρίς αντίκρισμα όπως παλιά.
Άξονας Προτεραιοτήτων 2: Διαφάνεια/Λογοδοσία/Διαβούλευση/Συνεργασία/Συμμετοχή των πολιτών
Υποχρέωση: για συγκρότηση της Επιτροπής Διαβούλευσης, εκλογής του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, για συζήτηση θεμάτων πολιτών που συνοδεύονται από 25 υπογραφές, για ανοικτή διαβούλευση σημαντικών θεμάτων με τους δημότες στα δημοτικά διαμερίσματα και τις γειτονιές, για εμπλοκή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων. Να ενεργοποιηθούν τα Τοπικά συμβούλια χωρίς να παίζουν διακοσμητικό ρόλο στο Δήμο.
Άξονας Προτεραιοτήτων 3: Ενεργοποίηση των θεσμών
Υποχρέωση για ενεργοποίηση: της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου μέσω των συχνών συνεδριάσεων, των Επιτροπών του Δήμου, των ΝΠΔΔ, των Δημοτικών Επιχειρήσεων, της διοίκησης του δήμου (υπαλλήλων, προϊσταμένων, αιρετών) για τη διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών του Δήμου.
Άξονας Προτεραιοτήτων 4: Βασικές Υποδομές
Υποχρέωση: για βελτίωση του οδικού δικτύου, του δικτύου ύδρευσης/αποχέτευσης, της αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών με ολοκληρωμένες και μακροπρόθεσμες λύσεις, για ολοκληρωμένη διαχείριση του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Άξονας Προτεραιοτήτων 5: Περιβάλλον/Ενέργεια
Υποχρέωση: για τη βελτίωση του πρασίνου στην πόλη μέσα από οργανωμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις, για προστασία δασών στην επικράτεια του Δήμου, για την προστασία και φροντίδα των αδέσποτων ζώων.
Υποχρέωση: για τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων που θα αναβαθμίσουν ενεργειακά τη λειτουργία του Δήμου επενδύοντας σε νέες τεχνολογίες (ηλιακή ενέργεια, γεωθερμία, κλπ.) και στην ανακύκλωση.
Άξονας Προτεραιοτήτων 6: Επιχειρηματικότητα/Οικονομική Ανάπτυξη/Τουρισμός
Υποχρέωση: για την εδραίωση της ταυτότητας του δήμου μέσα από οργανωμένες ενέργειες προβολής, για παροχή κινήτρων και δομών υποστήριξης της επιχειρηματικότητας. Η δημιουργία brand name θα μπορούσε να αποτελέσει βασική προτεραιότητας μιας τέτοιας προοπτικής
Άξονας Προτεραιοτήτων 7: Εκπαίδευση/Τεχνολογία
Υποχρέωση: για απρόσκοπτη λειτουργία των σχολικών κτιριακών εγκαταστάσεων, για υποστήριξη της λειτουργίας και ενσωμάτωσης του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στη ζωή του Δήμου και την διάχυση τεχνογνωσίας προς τον πρωτογενή παραγωγικό τομέα του Δήμου, για υποστήριξη του Κέντρου Δια Βίου Μάθησης του Δήμου για την ποιοτική αναβάθμιση των προσόντων και δεξιοτήτων των δημοτών.
Υποχρέωση: για παροχή ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και ασφάλειας των προσωπικών δεδομένων, παροχής ψηφιακών υπηρεσιών και περιεχομένου, υιοθέτησης ανοικτών προτύπων και ΕΛΛΑΚ, υιοθέτησης πολιτικών πράσινων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, για κατάρτιση στη χρήση νέων τεχνολογιών
Άξονας Προτεραιοτήτων 8: Πολιτισμός/Αθλητισμός/Εθελοντισμός
Υποχρέωση: για λειτουργία και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, για λειτουργία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, για διαφανή λειτουργία και αξιοποίηση του  Δημοτικού Σταδίου, Δημοτικού Κολυμβητηρίου, για συνεργασία και διαφανή ενίσχυση Συλλόγων, Σωματείων, Ενώσεων Προσώπων, Ομάδες Πολιτών, κλπ. Χωρίς τους Συλλόγους που έχουν τεράστιο έργο δεν θα υπήρχε η έννοια της αυτοδιοίκησης
Άξονας Προτεραιοτήτων 9: Εξυπηρέτηση δημότη
Υποχρέωση: για την παροχή υπηρεσιών προς τους δημότες σε όλα τα διαμερίσματα του δήμου τόσο με φυσική παρουσία όσο και ηλεκτρονικά με συγκεκριμένα Σημεία Εξυπηρέτησης Δημοτών που θα λειτουργούν ισότιμα προς όλους τους δημότες.
Άξονας Προτεραιοτήτων 10: Διαβίωση στην πόλη και το χωριό
Υποχρέωση: για τη βελτίωση των δημόσιων χώρων (πλατείες, δρόμοι, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών, ποδηλατόδρομοι, παιδικές χαρές) και δημιουργία κινήτρων για την παρουσία και χρήση τους από τους πολίτες.
 Τα κοινοτικά διαμερίσματα που έχουν αδικηθεί παράφορα να αποτελέσουν εφαλτήριο για ανάδειξη της τοπικής ταυτότητας καθώς Δήμος χωρίς διαμερίσματα δεν υφίσταται.
Άξονας Προτεραιοτήτων 11: Ευαίσθητες/Ευάλωτες Ομάδες Πολιτών
Υποχρέωση: για λήψη συγκεκριμένων μέτρων και οργανωμένων παρεμβάσεων ώστε να κάνουν ομαλή τη διέλευση μέσα στην πόλη σε παιδιά, μητέρες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, ΑΜΕΑ και οποιαδήποτε άλλη ευαίσθητη ομάδα πληθυσμού χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και βοήθειας.
Υποχρέωση: για εφαρμογή πολιτικών ένταξης στην οικονομική και κοινωνική ζωή του Δήμου ευάλωτων ομάδων που αντιμετωπίζουν εμπόδια αλλά και πρωτοβουλίες μέσα από τον εθελοντισμό.
Άξονας Προτεραιοτήτων 12: Κοινωνική Αλληλεγγύη
Υποχρέωση: για εφαρμογή κοινωνικής πολιτικής μέσα από συγκεκριμένες δράσεις και δομές που θα υποστηρίζονται από την τοπική κοινωνία: Κοινωνικό Παντοπωλείο, Ιατρείο, Φαρμακείο, Φροντιστήριο. Διαχείριση δημοτικών τελών με κοινωνικά κριτήρια. Στην κρίση αξιών πρέπει να απαντήσουμε με κοινωνικά πρότυπα που θα στηρίζουν τον δημότη, τον καθημερινά αγωνιζόμενο συμπατριώτη μας.
Ανοιχτός διάλογος στο www.facebook.com/kyparissia .
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΚΟΙΤΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ, ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Τριφυλίας
Μέλος Επιτροπής Διαβούλευσης Περιφέρειας Πελοποννήσου
Εκπρόσωπος αθλητικών σωματείων

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου