1.6.14

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ - Βόμβα σε χιλιάδες πολυκατοικίες τα απλήρωτα κοινόχρηστα

Βόμβα σε χιλιάδες πολυκατοικίες τα απλήρωτα κοινόχρηστα
Κομμένο ηλεκτρικό ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους, ακινητοποιημένοι ανελκυστήρες, απλήρωτα συνεργεία καθαρισμού, ακόμη και διακοπή συνεργασίας με εταιρείες έκδοσης κοινοχρήστων είναι το αποτέλεσμα της συσσώρευσης χρεών από ιδιοκτήτες ακινήτων.
«Μετά το ''κλείδωμα'' της κεντρικής θέρμανσης λόγω αδυναμίας πληρωμής πετρελαίου, τώρα κλειδώνουν και τα ασανσέρ ενώ δεν υπάρχει ρεύμα σε κοινόχρηστους χώρους», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στρ. Παραδιάς.
Οι διαχειριστές των πολυκατοικιών αδυνατούν να εισπράξουν τα κοινόχρηστα, με αποτέλεσμα να «βάζουν χέρι» στο απόθεμα και τελικά να μην μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος ή συντήρηση των ασανσέρ.
Εν τέλει αναγκάζονται οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες να πληρώσουν περισσότερα προκειμένου να συμπληρώσουν το αποθεματικό. Ουσιαστικά καλύπτουν και τους κακοπληρωτές, είτε αυτοί δεν μπορούν να πληρώσουν κοινόχρηστα λόγω αντικειμενικής δυσκολίας είτε γιατί είναι κατ' επάγγελμα «φεσατζήδες».
Οπως καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), Στρ. Παραδιάς, «η πολυκατοικία έχει ήδη τελειώσει. Επικρατεί το απόλυτο χάος καθώς μετά το ''κλείδωμα'' της κεντρικής θέρμανσης λόγω αδυναμίας πληρωμής πετρελαίου, τώρα κλειδώνουν και τα ασανσέρ ενώ δεν υπάρχει ρεύμα σε κοινόχρηστους χώρους εξαιτίας των χρεών προς τη ΔΕΗ. Το αποθεματικό των διαχειριστών δεν φτάνει, μεγάλο μέρος των ενοικιαστών ή ιδιοκτητών δεν πληρώνουν κοινόχρηστα και το πρόβλημα έχει γίνει τσουνάμι».
Εντονο είναι το φαινόμενο των απλήρωτων κοινοχρήστων σε κτίρια γραφείων, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας όπου υπολογίζεται πως το 30%-50% είναι κενό επί χρόνια. «Επί έξι μήνες δεκάδες γραφεία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με τον ανελκυστήρα εξαιτίας των απλήρωτων κοινοχρήστων», αναφέρει διαχειριστής σε κτίριο του κέντρου. Οπως επισημαίνει ο κ. Παραδιάς.
«Φέσια»
Το οξύμωρο είναι ότι πολλές φορές οι ιδιοκτήτες διώκονται για χρέη που έχουν οι μισθωτές των ακινήτων τους. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, εκατοντάδες ενοικιαστές αφήνουν απλήρωτα μισθώματα και κοινόχρηστα και εγκαταλείπουν το ακίνητα φορτώνοντας με μεγάλα «φέσια» τον ιδιοκτήτη.
Για παράδειγμα, ενοικιαστής διαμερίσματος στην Αθήνα εγκατέλειψε το ακίνητο έχοντας «φεσώσει» τον ιδιοκτήτη με 6 ενοίκια αλλά και με κοινόχρηστα ύψους 1.200 ευρώ. Το «φέσι» κλήθηκαν να πληρώσουν οι συνιδιοκτήτες αφού έμεινε η πολυκατοικία από ασανσέρ και καθαριότητα.
Ιδιοκτήτης επιχείρησης με γραφεία στο κέντρο έχει να πληρώσει πάνω από 1 χρόνο κοινόχρηστα, ένα ποσό κοντά στα 2.000 ευρώ. Δηλώνει δε ότι αδυνατεί να πληρώσει για πάντα. Η υπόθεση εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια στα δικαστήρια.
Τέλος, ιδιοκτήτης καταστήματος και τρεις άλλοι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων δεν έχουν πληρώσει κοινόχρηστα πάνω από 4.000 ευρώ. Ο διαχειριστής δεν έχει αποθεματικό και κόπηκε επί μήνες το ρεύμα στους κοινόχρηστους χώρους.

Ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με κατάσχεση
Τo πρόβλημα με τα κοινόχρηστα είναι βαθύτερο από ό,τι μπορεί να φανταστεί ο καθένας μας. Ο νομοθέτης έχει δώσει τη δυνατότητα να μπορεί ο διαχειριστής μετά από απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του κτιρίου να προχωράει άμεσα σε δικαστικές ενέργειες προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της οικοδομής και να επιτύχει τη λειτουργία της. Ο διαχειριστής μέσα σε μικρό διάστημα 2 εβδομάδων έχει τη δυνατότητα να καταθέσει και να πετύχει την έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές κοινοχρήστων σε βάρος όλων των συνιδιοκτητών που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς. Δεν έχει σημασία το ύψος των οφειλών, ούτε εάν αυτά έχουν καταβληθεί έως ένα μέρος μόνο. Εκείνο που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι ότι στα δικαστήρια «σύρεται» ο ιδιοκτήτης του ακινήτου, ανεξάρτητα εάν εκείνη τη χρονική στιγμή η ιδιοκτησία του είναι μισθωμένη ή όχι.
Χωρίς κλήτευση
Η διαταγή πληρωμής εκδίδεται χωρίς την κλήτευση του οφειλέτη-ιδιοκτήτη στο δικαστήριο, ενώ ο διαχειριστής προσκομίζει τα παραστατικά των χρεών, όπως και αντίγραφο του τίτλου ιδιοκτησίας. Εν τέλει, η διαταγή πληρωμής εκδίδεται σε βάρος του ιδιοκτήτη, οποίος θα πρέπει να πληρώσει τα οφειλόμενα ποσά, ενώ στη συνέχεια μπορεί να διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού τα χρήματα από τον μισθωτή. Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, εάν ληφθεί υπόψη ότι σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης δεν αποπληρώσει τα χρέη απειλείται με κατάσχεση του ακινήτου που πραγματοποιείται για λογαριασμό της πολυκατοικίας.
Βασίλης Σ. Κανέλλης
vkanel@pegasus.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου