31.7.14

Σκηνές Aποκάλυψης στη Λιβερία λόγω του Έμπολα

Σκηνές που θυμίζουν κινηματογραφική ταινία εκτυλίσσονται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβερία, εξαιτίας της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους στη Δυτική Αφρική.

Σε ρεπορτάζ που δημοσιεύει η εφημερίδα Front Page Africa, μάρτυρες αναφέρουν ότι πτώματα επιπλέουν σε ποταμούς ή έχουν εγκαταλειφθεί σε σπίτια, καθώς οι κάτοικοι φοβούνται να έρθουν σε επαφή με τους νεκρούς αφού ενδέχεται να μολυνθούν από τον ιό Έμπολα.

Οι κλινικές αναγκάζονται να διώχνουν ασθενείς, ενώ οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη δέχονται απειλές από τους ντόπιους οι οποίοι πιστεύουν ότι ξένοι είναι υπεύθυνοι για το ξέσπασμα της επιδημίας στη χώρα, δήλωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας βοήθειας στη Λιβερία, Κεντάλ Κοφέλντ.

«Δεν είμαστε σε θέση πλέον να εργαζόμαστε με ασφάλεια», δήλωσε. Η ασφάλεια των εργαζομένων στον τομέα της υγείας βρίσκεται «σε μεγάλο κίνδυνο».

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν ότι το ξέσπασμα του Έμπολα στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής –Γουϊνέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία- αποτελεί το πιο θανατηφόρο που έχει καταγραφεί.

Εν τω μεταξύ, ο αμερικανικός οργανισμός Σώμα Ειρήνης ανακοίνωσε ότι αποσύρει 340 εθελοντές από τις τρεις πληγείσες χώρες, λόγω της επιδημίας του αιμορραγικού πυρετού. Το τηλεοπτικό δίκτυο CBS News μετέδωσε ότι η απόφαση αυτή πάρθηκε αφού δύο μέλη, εθελοντές της οργάνωσης, εκτέθηκαν σε ασθενή που είχε προσβληθεί από τον ιό και αργότερα πέθανε. Οι δύο εθελοντές τέθηκαν σε καραντίνα, ωστόσο δεν έχουν παρουσιάσει συμπτώματα του ιού.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, από τις 20 Ιουλίου έχουν επιβεβαιωθεί 1.093 περιπτώσεις που εικάζεται ότι σχετίζονται με τον Έμπολα. Από τα περιστατικά αυτά 660 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ στη Λιβερία μόνο ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 130.

Ο ιός Έμπολα προκαλεί ακατάσχετες αιμορραγίες, ενώ το ποσοστό θνησιμότητας φτάνει το 90%. Μεταδίδεται μέσω του αίματος ή άλλων σωματικών υγρών.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου