31.7.14

Το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews προέβαλε το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Το τηλεοπτικό δίκτυο Euronews, με εμβέλεια σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο και πέραν αυτής, προέβαλε πολλαπλώς το 20ό Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Για δεύτερη κατά σειρά χρονιά, το Euronews περιέλαβε στο πρόγραμμά του τηλεοπτικές συνεντεύξεις και παρουσιάσεις σε 13 γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, πορτογαλικά, ιταλικά, ουγγρικά, αραβικά, περσικά, ρωσικά, τούρκικα, ουκρανικά) όσον αφορά στο Φεστιβάλ Χορού.
Ακόμη, παρουσίασε το Φεστιβάλ στην ιστοσελίδα του - και στις 13 γλώσσες. Πρόκειται για δημοφιλή ιστοθέση, την οποία επισκέπτονται περισσότεροι από 6 εκατομμύρια μοναδικοί χρήστες.
Το κείμενο στην ελληνική γλώσσα, με ημερομηνία 24 Ιουλίου, που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του Euronewsήταν του Γιώργου Μητρόπουλου και έχει ως εξής:
«Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας γιορτάζει φέτος τα είκοσί του χρόνια, φιλοξενώντας και πάλι ένα εξαιρετικό πρόγραμμα παραστάσεων.
Ο θεσμός αγκαλιάστηκε από την αρχή με θέρμη από το ελληνικό κοινό, που για πρώτη φορά είχε την ευκαιρία να δει σημαντικά έργα σύγχρονου χορού, Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Όλες οι παραστάσεις ήταν και φέτος sold out, ενώ για πρώτη φορά λειτούργησε κανονικά και το νέο Μέγαρο Χορού, ένα πραγματικό στολίδι για την πόλη.
Το επιτυχημένο αυτό πείραμα πολιτιστικής αποκέντρωσης φέρνει την υπογραφή της Βίκυς Μαραγκοπούλου, που βρίσκεται στο τιμόνι της διοργάνωσης από το 1995:
«Γιορτάζουμε φέτος τα είκοσι χρόνια του Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας. Πρέπει να πούμε ότι στην αρχή ήταν πραγματικά ένα πείραμα, γιατί ένα φεστιβάλ ξεκινούσε στην Ελλάδα, σε μια πόλη της περιφέρειας και επίσης με ένα θέμα, τον σύγχρονο χορό, που πιθανά το ελληνικό κοινό τότε δεν ήταν τόσο εξοικειωμένο» δήλωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Βίκυ Μαραγκοπούλου.
Το Βασιλικό Φλαμανδικό Θέατρο και τα βελγικά μπαλέτα C de la Β οργανώνουν σεμινάρια και εργαστήρια στη Ραμάλα από το 2007. Από αυτά προέκυψε η παράσταση «Badke», η οποία βασίζεται σε έναν αναγραμματισμό του ονόματος του ιδιαίτερα δημοφιλούς παλαιστινιακού χορού Dabke, που πρωταγωνιστεί στην παράσταση. 10 Παλαιστίνιοι χορευτές συμμετέχουν σ’ αυτό το χορευτικό πρότζεκτ, που απολαύσαμε στο Κάστρο της Καλαμάτας, το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Ιουλίου.
Ένα πραγματικό πανηγύρι στήνεται επί σκηνής, όπου η σωματική ευφορία και η συλλογικότητα συνυπάρχουν με τη μοναξιά, την υπαρξιακή αγωνία και το αίσθημα του αποκλεισμού. Μια αέναη εναλλαγή εορτής και μελαγχολικής απομόνωσης από 10 εξαιρετικούς περφόρμερ.
«Ντάμπκε, είναι το όνομα ενός παραδοσιακού χορού, που όλοι χορεύουν στην Μέση Ανατολή. Δεν χορεύεται μόνο στην Παλαιστίνη, αλλά οι Παλαιστίνιοι κατάφεραν να τον κάνουν δικό τους, να τον μετατρέψουν, κατά κάποιο τρόπο, στον εθνικό τους χορό. Είναι ένα είδος χορού που έχει να κάνει πολύ με το έδαφος, με τη γη.
Τι τον χαρακτηρίζει; Το έντονο χτύπημα των ποδιών στο έδαφος, η εκφραστική ένταση, το ισχυρό αίσθημα συλλογικότητας. Η πρόκληση για τους χορευτές ήταν ότι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση που τους κάναμε να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο κινητικό υλικό για το συγκεκριμένο έργο» εξήγησε η δραματουργός Hildegard De Vuyst, που μαζί με τον χορογράφο Koen Augustijnen και τη χορεύτρια και τη χορογράφο Rosalba Torres Guerrero είναι το δημιουργικό τρίο της παράστασης.
«Το μάτι που θα προστατέψεις είναι αυτό που θα πληγωθεί» αναφέρει μια τουρκική παροιμία και αυτός είναι και ο τίτλος της χορογραφίας που ετοίμασε ο Κριστιάν Ριζό για τον εξαιρετικό Τούρκο χορευτή Κερέμ Γκελεμπέκ.
Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στη μελαγχολία, στην εξορία, στην αδιάκοπη ικανότητα του ανθρώπου να μεταμορφώνεται ανάλογα με το περιβάλλον που βρίσκεται. Ο Γκελεμπέκ μόνος επί σκηνής προσπαθεί να τιθασεύσει το χώρο, να κινηθεί ανάμεσα στο σήμερα και το εδώ της εξορίας, και το χαμένο εκεί της μνήμης και της πατρίδας.
«Πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη, εντελώς καθορισμένη παρτιτούρα. Μια παρτιτούρα που περιλαμβάνει χορό, φως, μουσική, χώρο και αντικείμενα. Όταν όλα αυτά ενώνονται, δημιουργείται το έργο. Είναι μια παράσταση με έντονη μουσικότητα, αλλά και με έντονα οπτικά στοιχεία.
Όλα τα μέρη διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα, είτε πρόκειται για τον χορό, την παρουσία του Κερέμ, την παρουσία των φώτων. Όλα είναι πολύ σημαντικά, όπως επίσης και η σκηνογραφία, που παίζει το ρόλο θα έλεγα ενός ηθοποιού στη χορογραφία» επισήμανε ο Γάλλος χορογράφος Κριστιάν Ριζό, ενώ ο χορευτής Κερέμ Γκελεμπέκ συμπληρώνει:
«Ο χώρος που μου δίνεται είναι τεράστιος. Παρότι όλα είναι τόσο πολύ καθορισμένα στο έργο, από την αρχή μέχρι και το τέλος του, αισθάνομαι ότι έχω τεράστια ελευθερία σ’ αυτή την παράσταση. Κάθε παρουσίαση του έργου είναι εντελώς διαφορετική».
Ο απεσταλμένος του Euronews στην Καλαμάτα, Γιώργος Μητρόπουλος μεταδίδει:
«Μέσα στα είκοσι αυτά χρόνια της διοργάνωσης, περισσότερες από 276 παραστάσεις έχουν παρουσιαστεί εδώ στην Καλαμάτα από 42 ελληνικές και 92 ξένες χορευτικές ομάδες. Το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού της Καλαμάτας είναι ο πιο πετυχημένος θεσμός, όσον αφορά την πολιτιστική αποκέντρωση στην Ελλάδα».
Το φετινό Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ρίχνει αυλαία την Πέμπτη 24 Ιουλίου».
Μπορείτε στους παρακάτω συνδέσμους να διαβάσετε κείμενα που, δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Euronewsγια το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού στην αγγλική:
και στη γαλλική γλώσσα:

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου