19.2.15

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ - Δυσαρεστημένο με την οικονομία της χώρας το 98% των Ελλήνων


Δυσαρεστημένο με την οικονομία της χώρας το 98% των Ελλήνων

Σχεδόν το σύνολο του ελληνικού λαού (98%) είναι δυσαρεστημένο για την κατάσταση της οικονομίας στη χώρα, ένα ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη, με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο απογοήτευσης να είναι στο 63%.

Την ίδια στιγμή έξι στους δέκα πολίτες εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την καθημερινή ζωή, όταν οκτώ στους δέκα Ευρωπαίους δηλώνουν ευχαριστημένοι.
Σύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο, οι Έλληνες συγκεντρώνουν το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας (EL:59%, EU28:21%), και μάλιστα από τα μοναδικά αρνητικά μαζί με αυτά της Βουλγαρίας (53%), της «περιοχής όχι υπό τον άμεσο έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας» (Τουρκοκυπριακή Κοινότητα) (53%) και της Σερβίας (51%). Αντίστοιχα καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ικανοποίησης (EL:41%, EU28:79%).
Μόνο ένας στους τέσσερις Έλληνες πολίτες φαίνεται να είναι ικανοποιημένος με την προσωπική του επαγγελματική κατάσταση (EL:25%, EU28:56%), ενώ παράλληλα το ελληνικό ποσοστό που τη χαρακτηρίζει ως κακή καταγράφει αρνητική πρωτιά (EL: 53%, EU28:26%).
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο αξιολόγησης της παρούσας κατάστασης απασχόλησης, Έλληνες και Ισπανοί, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο αρνητικό ποσοστό της έρευνας (EL & ES: 98%), όπως και οι υπόλοιποι Eυρωπαίοι πολίτες, σκιαγραφούν ένα γενικότερο κλίμα απογοήτευσης, καθώς όλοι εκτιμούν ότι η απασχόληση (σε εθνικό επίπεδο) βρίσκεται σε δυσχερή θέση (EU28:73%).
Απαισιοδοξία
Η οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαφαίνεται σε όλες τις απαντήσεις των Ελλήνων πολιτών. Eνώ οι περισσότεροι Eυρωπαίοι ερωτηθέντες αξιολογούν θετικά την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι οικογένειές τους (EU28:65%, EL:25%), την ίδια στιγμή, σε πλήρη αντίθεση, οι Έλληνες εκφράζουν την αγωνία τους για την οικογενειακή τους οικονομική κατάσταση, συγκεντρώνοντας το υψηλότερο ποσοστό δυσαρέσκειας (EL:75%, EU28:32%).

Μάλιστα δυσοίωνες είναι και οι προβλέψεις τους για την επόμενη χρονιά, όπου συγκεντρώνοντας το υψηλότερο αρνητικό (απαισιόδοξο) ποσοστό από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στην έρευνα, οι Έλληνες προβλέπουν επιδείνωση, για τους επόμενους δώδεκα μήνες, της κατάστασης της οικογένειάς του (EL:46%, EU28:14%), και γενικότερα της οικονομικής κατάστασης (EL:55%, EU28:28% σε εθνικό επίπεδο) και της απασχόλησης στην Ελλάδα (EL:57%, EU28:30%). Στάσιμη (ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα) εκτιμούν ότι θα παραμείνει η ζωή τους γενικότερα (EL:48%, EU28:58%). H ανεργία (EL:60%, καταγράφεται μείωση 5 ποσοστιαίων μονάδων από τον Νοέμβριο 2013, EU28:45%) και η κατάσταση της οικονομίας (EL:46%, καταγράφεται μείωση 6 ποσοστιαίες μονάδες από τον Νοέμβριο 2013, EU28:24%) αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με τη φορολογία (EL:22%, EU28:10%) και το δημόσιο χρέος (EL:22%, EU28:14%) να ταλαιπωρούν, επίσης τη χώρα στην παρούσα φάση. Κι ενώ η Ελλάδα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση από τη μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, η ελληνική κοινή γνώμη, στην πλειονότητά της (63%) του ευρώ.
Οσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, το 89% των συμπολιτών μας δήλωσε ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να καταφέρει να αντιμετωπίσει το μέλλον. Ζητούν αυστηρότερους κανόνες για τη φοροδιαφυγή και τους φορολογικούς παραδείσους, τη ρύθμιση των αποδοχών στον χρηματοπιστωτικό τομέα, την εισαγωγή ευρωομολόγων και φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές.

ΤΙ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ
  • 98% των Eλλήνων είναι δυσαρεστημένο για την κατάσταση της οικονομίας στην Eλλάδα
  • 89% ζητά μεταρρυθμίσεις, με πρώτη την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής
  • 63% τάσσεται υπέρ του ευρώ παρά τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει
  • 46% περιμένει ότι και φέτος θα χειροτερεύσει η κατάσταση στην οικογένειά του
  • 1 στους 4 Eλληνες είναι ικανοποιημένος από την προσωπική επαγγελματική του κατάσταση
  • 6 στους 10 εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την καθημερινή ζωή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου