14.10.19

1888 από τα πρώτα τσιγάρα ! «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια».

Ανάρτηση αναγνώστριας

Το πρώτο της τσιγάρο μάλιστα έχει έντονα «τοπικά χαρακτηριστικά»: φέρει την επωνυμία «Πετρόμπεης Σιγαρέτα Αφοί Καρέλια».

«Ιστορία του Ελληνικού Τσιγάρου», Ελληνικό Λογοτεχνικό Ιστορικό Αρχείο, 1997). .......................................................................................................
Οι Καλαματιανοί πρέπει να είναι Ευγνώμονες και Σεβάσμιοι στην Καπνοβιομηχανίας ΑΦΟΙ ΚΑΡΕΛΙΑ.
Πορεία 131 χρόνων (2019-1888) από τότε που ο Γιώργος Καρέλιας με τον αδελφό του Ευστάθιο ίδρυσαν στην πόλη Καπνεμπορική Επιχείρηση και προμήθευαν την Καλαμάτα και τα γύρω χωριά με καπνό.
Το ταξίδι στην ιστορία του καπνού περιλαμβάνει ανθρώπους αξιόλογους, με εμπορικό δαιμόνιο, εργατικότητα και ικανότητες, οι οποίοι υπήρξαν πρωτεργάτες της ιδέας αυτής στην πόλη μας.
Καίτοι η Καλαμάτα δεν είναι καπνοπαραγωγός περιοχή, κατόρθωσε να πάρει μια αξιόλογη θέση στην Καπνοβιομηχανία της Ελλάδος και σήμερα την «πρωτιά» στην παγκόσμια εξαγωγή δια της «Καρέλια Α.Ε.».
Η Εξελικτική πορεία της Καπνοβιομηχανίας μέχρι σήμερα είναι λίγο πολύ γνωστή σ’ όλους μας, μιας και αποτελεί το Βιομηχανικό Σύμβολο της Πόλης, που προβάλλει την Καλαμάτα στο Πανελλήνιο και στο Εξωτερικό.
Η θαυμαστή ιστορία της ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «Καρέλια Α.Ε.» συνετέλεσε στην Οικονομία του τόπου μας, της Καλαμάτας μας, αλλά και αποτέλεσε μια από τις βασικότερες κοινωνικοοικονομικές συνιστώσες του Ελλαδικού χώρου.
Η ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «Καρέλια Α.Ε.» έχει μακρά παράδοση στήριξης εκδηλώσεων που αποσκοπούν στην προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού, της Ελληνικής παράδοσης και είναι υπερήφανη που συμμετέχει σε αυτά τα ιδιαίτερα σημαντικά πολιτιστικά και καλλιτεχνικά γεγονότα..
Δεν πρέπει ΠΟΤΕ να λησμονούμε αλλά εμπράκτως να το δείχνουμε κάθε φορά και να ευγνωμονούμε την ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ «Καρέλια Α.Ε.» γιατί η εταιρεία συνεχίζει την ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας της Καλαμάτας και χάρη σε αυτήν η Καλαμάτα μας έχει ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΠΡΟΟΔΟΣ - ΕΥΗΜΕΡΙΑ.
Μ. Ν.

Υ.Γ. Πολλές φορές οι Ταγοί μας το λησμονούν.....

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου