16.2.15

Γ. Βαρουφάκης: «Είμαστε έτοιμοι για μια έντιμη συμφωνία - Δεν μπλοφάρουμε, δεν έχουμε Plan B»


Ο Γ. Βαρουφάκης εισέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup και αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα από τους ομολόγους του
Ο Γ. Βαρουφάκης εισέρχεται στη συνεδρίαση του Eurogroup και αντιμετωπίζεται με ψυχρότητα από τους ομολόγους του

«Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα υπάρξει στο τέλος συμφωνία», είπε ο Γ. Βαρουφάκης, ξεκινώντας τη συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες. Οπως είπε συγκεκριμένα: «Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη».
Δήλωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν σε ένα πνεύμα συναδελφικότητας.
Ο κ. Βαρουφάκης κατηγόρησε τους ευρωπαίους ότι αθέτησαν τη συμφωνία που είχε κάνει ο πρωθυπουργός με τον Γ. Ντάισελμπλουμ και το κείμενο που παρουσιάστηκε στο Eurogroup ουσιαστικά οδήγησε στο αδιέξοδο της περασμένης Τετάρτης. «Την περασμένη εβδομάδα, απορρίψαμε τη φράση ότι πρέπει να "παρατείνουμε και να ολοκληρώσουμε επιτυχώς" ένα πρόγραμμα το οποίο δεν θεωρούμε ότι γίνεται να ολοκληρωθεί επιτυχώς«, είπε.
Μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε:
- Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση και πρέπει να έχει επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Δεν πιστεύουμε ότι αυτό το πρόγραμμα μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, γιατί αυτό το πρόγραμμα δεν είναι μέρος της λύσης αλλά μέρος του προβλήματος. Γι' αυτό το απορρίψαμε την περασμένη εβδομάδα.
- Ήμασταν έτοιμοι να μην αναλάβουμε καμία δράση που θα αποτελούσε απειλή εκτροχιασμού του τρέχοντος προγράμματος. Ο μόνος όρος που θέταμε είναι να μην ζητηθούμε να λάβουμε μέτρα που είναι υπέρ της ύφεσης και δεν αντιμετωπίζουν την ανθρωπιστική κρίση.
- Ο κ. Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα ανακοινωθέν το οποίο θα ήμουν χαρούμενος να υπογράψω άμεσα. Αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση, μιλούσε για παράταση της δανειακής σύμβασης, με τεχνική βοήθεια από την Ευρωπ. Επιτροπή. "Είμαστε πρόθυμοι να ζητήσουμε παράταση της δανειακής σύμβασης", με αυστηρούς όρους: είμαστε διατεθειμένοι να μην αναλάβουμε δράση ως τον Αύγουστο που να εκτροχιάζει την προϋπολογισμό ή που η ΕΚΤ να θεωρεί ότι απειλεί την τραπεζική σταθερότητα. Ο μόνος δικός μας όρος: να μην πάρουμε μέτρα υφεσιακά (αύξηση ΦΠΑ, μείωση χαμηλων συντάξεων).
- Το έγγραφο αυτό της Κομισιόν αποσύρθηκε πριν τη συνεδρίαση. Το κείμενο του προέδρου του Eurogroup που το αντικατέστησε μάς πήγε πίσω στην περασμένη Τετάρτη. Παρά την ατελείωτη καλή μας θέληση, δεν μπορούσαμε να το υπογράψουμε. Μας παρουσίασαν νέα πρόταση με νεφελώδη υπόσχεση για ευελιξία.
- Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να έχουμε μια έντιμη συμφωνία τις επόμενες ημέρες. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο, που θα ήταν μη επωφελές για το σύνολο των Ευρωπαίων.
- Τίποτα καλό δεν έχει βγει από τα τελεσίγραφα. Είμαι σίγουρος ότι τις επόμενες ημέρες θα μειωθεί η αίσθηση του τελεσιγράφου. Αυτό που ζητούμε είναι μία έντιμη συμφωνία. Δεν μπλοφάρουμε, δεν έχουμε Plan B. Δεν αμφιβάλλω ότι στις επόμενες μέρες κάθε έννοια τελεσιγράφου θα αποσυρθεί" και με "συλλογικό πνεύμα" θα προχωρήσουμε προς μια νέα συμφωνία. Η Δημοκρατία είναι η συμφιλίωση των αντιθέσεων. Η Ευρώπη είναι μία θαυμαστή Δημοκρατία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου