23.6.15

ΔΑΝΕΙΣΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΝΙΑΤΑΚΕΙΟΝ ΙΔΡΥΜΑ

Το Μανιατάκειον Ίδρυμα, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, προωθώντας τη γνώση, την έρευνα και την πρόσβαση στην πληροφορία, προέβη στη δημιουργία της  δανειστικής και ανοιχτής πρόσβασης Βιβλιοθήκης με κύριο στόχο την συλλογή, διαφύλαξη, επεξεργασία και διάδοση των πληροφοριών που απαρτίζουν και σχετίζονται με τον πληροφοριακό όγκο των τεκμηρίων του Ιδρύματος. 
Το υλικό που περιλαμβάνεται στη Βιβλιοθήκη προέρχεται από τις συλλογές των ιδρυτών Δημητρίου και Ελένης Μανιατάκη καθώς και από δωρεές φίλων του Μανιατακείου Ιδρύματος. Επιπλέον, το υλικό εμπλουτίζεται με τεκμήρια που συνδέονται με τους σκοπούς του Ιδρύματος. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα φωτογραφικά λευκώματα και οι γκραβούρες που αναφέρονται στην ιστορία της Κορώνης και της ευρύτερης Μεσσηνίας.  
Η συλλογή της βιβλιοθήκης  περιέχει περίπου 2.500 τίτλους βιβλίων, τα οποία κατατάσσονται σε 10 θεματικές ενότητες, σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης Dewey Decimal Classification, 22st ed. :
000 - Γενικά θέματα
100 - Φιλοσοφία και ψυχολογία
200 - Θρησκεία
300 - Κοινωνικές επιστήμες
400 - Γλώσσα
500 - Φυσικές επιστήμες και μαθηματικά
600 - Τεχνολογία (εφαρμοσμένες επιστήμες)
700 - Τέχνες (Καλές και διακοσμητικές τέχνες)
800 - Λογοτεχνία και ρητορική
900 - Ιστορία και γεωγραφία
Μια νέα σειρά από τεκμήρια σύντομα θα περιληφθεί στη συλλογή της Βιβλιοθήκης.
Η επιστημονική οργάνωση του υλικού της Βιβλιοθήκης έγινε σύμφωνα με  διεθνείς βιβλιοθηκονομικούς κανόνες και πρότυπα. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιήθηκαν οι Αγγλο-Αμερικάνικοι Κανόνες Καταλογογράφησης (AACR 2)  και οι θεματικές επικεφαλίδες της Library of Congress. 
Η καθιέρωση των ονομάτων έγινε από το Library of Congress Name Authorities και από τον Κατάλογο Καθιερωμένων Ονομάτων Φυσικών Προσώπων της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας. 
Τέλος, η ηλεκτρονική επεξεργασία του υλικού έγινε με τη χρήση του λογισμικού προγράμματος για Βιβλιοθήκες ΑΒΕΚΤ 5.6. του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης. Το ΑΒΕΚΤ 5.6. χρησιμοποιείται από τις περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές βιβλιοθήκες στην Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς επίσης και από εκπαιδευτικά ερευνητικά ιδρύματα και άλλους φορείς.
Η διαδικασία καταλογογράφησης, ταξινόμησης, ευρετηρίασης και ένταξης στον δικτυακό τόπο του Ιδρύματος του περιγραφικού καταλόγου της Βιβλιοθήκης, που, μέσω μιας μηχανής αναζήτησης, δίνει πλέον τη δυνατότητα στον χρήστη να έχει απομακρυσμένη πρόσβαση σε όλο το υλικό, διήρκησε περίπου 2 χρόνια. Υπεύθυνη του έργου είναι η βιβλιοθηκονόμος Μάρθα Παπαμικρούλη. Με την ολοκλήρωση του έργου, η Βιβλιοθήκη προσφέρει τον πλούτο των πληροφοριών της στο ευρύ κοινό, πλαισιώνοντας με τις σύγχρονες υπηρεσίες της, την αποστολή του Ιδρύματος.
H Βιβλιοθήκη στεγάζεται στην έδρα του Μανιατακείου Ιδρύματος (Παπαδιαμαντοπούλου 2) και δέχεται το κοινό κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη εκτός από τις επίσημες αργίες, τις ώρες 11:00-15:00, προσφέροντας άνετο και ευχάριστο περιβάλλον μελέτης.
Ο ηλεκτρονικός κατάλογος της Βιβλιοθήκης βρίσκεται στη διάθεση του κοινού στο Διαδίκτυο (Internet), μέσω μια εύχρηστης φόρμας αναζήτησης στην ιστοσελίδα http://www.maniatakeion.gr/el/1/syndesi-me-ton-katalogo-c26.html 
 Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την λειτουργία της Βιβλιοθήκης μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://www.maniatakeion.gr/el/1/kanonismos-leitoyrgias-c25.html

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου