Έρχονται στην Ελλάδα, φτάνουν στον προορισμό που έχουν επιλέξει, περνούν τις διακοπές τους είτε οργανωμένα σε κάποιο all incusive ξενοδοχείο, είτε ως μεμονωμένοι τουρίστες.
Πόσα χρήματα όμως έχουν αφήσει μέχρι στιγμής οι ξένοι επισκέπτες στις ελληνικές επιχειρήσεις;
Η φετινή σεζόν, τουλάχιστον από άποψη τουριστικών εσόδων, ανήκει στους Άγγλους τουρίστες.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, από την αρχή του χρόνου μέχρι και τον Ιούλιο οι εισπράξεις από τη Μεγάλη Βρετανία καταγράφουν αύξηση 37,2%, με τους τουρίστες από τη "Γηραιά Αλβιώνα” να έχουν αφήσει μέχρι στιγμής 1,024 δισ. ευρώ.
Ακολουθούν οι εισπράξεις από τη Γερμανία, τη πιο μεγάλη δεξαμενή τουριστών για τη χώρα, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 9,8% και διαμορφώθηκαν στα 944 εκατ. ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία, οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις έχουν αγγίξει τα 6,9 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας άνοδο  6,2% σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Πολύ καλά όμως είναι τα νέα και από τους Αμερικανούς τουρίστες, με τις δαπάνες να σημειώνουν άνοδο 16,9% και να φτάνουν τα 401 εκατ. ευρώ.
Στο αντίποδα βρίσκονται οι Γάλλοι τουρίστες, που στο επτάμηνο έχουν ξοδέψει 489 εκατ. ευρώ για τις διακοπές τους στην Ελλάδα, με τις εισπράξεις από τη γαλλική αγορά να εμφανίζουν μικρή πτώση 2,2%. Το χτύπημα ωστόσο από τους Ρώσους είναι σαρωτικό, ξεπερνώντας ακόμη και τις αρχικές εκτιμήσεις για τη αναμενόμενη βουτιά στα έσοδα.
Η πτώση αγγίζει το 70% και τα έσοδα από τη μέχρι πρότινος πιο υποσχόμενη τουριστική αγορά, με εισπράξεις που αναμένονταν να φθάσουν ακόμη και το 1,5 δισ. την περσινή χρονιά, να φθάνουν μόλις τα 197 εκατ. ευρώ.
Χαρακτηριστικές είναι και η τελευταία έρευνα της trivago αναφορικά με τα πόσα ξόδεψαν ανά διανυκτέρευση οι ξένοι τουρίστες που ήρθαν στην Ελλάδα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σύμφωνα λοιπόν με τη μηχανή αναζήτησης, οι Αμερικανοί άφησαν τα περισσότερα: η μέση τιμή ανά διανυκτέρευση που πλήρωσαν για τις φετινές τους καλοκαιρινές διακοπές κυμάνθηκε στα 183 ευρώ. Στα ίδια επίπεδα ήταν και οι τιμές που πλήρωσαν οι Σκανδιναβοί, με τους Νορβηγούς να διανυκτερεύουν με κόστος 173 ευρώ.
Στην τρίτη θέση της κατάταξης ήταν οι Άγγλοι, με κόστος διανυκτέρευσης στα 156 ευρώ. Οι Γερμανοί εμφανίζονται πιο χαμηλά, με το ποσό των 122 ευρώ. Στο τέλος της κατάταξης, εμφανίζονται οι Βούλγαροι και οι Σέρβοι με μέση τιμή διανυκτέρευσης στα 88 και 73 ευρώ αντίστοιχα.
Αν και τα στοιχεία των εσόδων από την αγγλική και την αμερικανική αγορά είναι ενθαρρυντικά, οι επιχειρηματίες του τουρισμού δεν θεωρούν πως η σεζόν εξελίχθηκε τελικά θετικά.
Είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται κυρίως στην αύξηση των αφίξεων κατά 14,2%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 6,6%.
Όπως επισημαίνουν, οι πολύ καλές προσφορές στις οποίες προχώρησαν φέτος, καθώς και η τάση που παρατηρείται να περιορίζουν οι τουρίστες τον αριθμό των διανυκτερεύσεων, κρατούν τα έσοδα χαμηλά και σε αναντιστοιχία με τις 26 εκατ. αφίξεις που αναμένονται.


capital.gr