13.11.15

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ - 14 Νοεμβρίου - Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Το 1991, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.), καθιέρωσε την 14η Νοεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, εξαιτίας της ανάγκης ευαισθητοποίησης ενάντια στην ολοένα και αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της νόσου. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη, αποτελεί την πλέον οργανωμένη και διαδομένη εκστρατεία κατά της νόσου του Διαβήτη με τις συμμετέχουσες χώρες να υπερβαίνουν τις 160.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η νόσος αποτελεί πλέον παγιωμένη απειλή για τη δημόσια υγεία αφού ο Π.Ο.Υ. προβλέπει ότι μέχρι το 2030, πρόκειται να αποτελεί την 7η συχνότερη αιτία θανάτου, ενώ στην Ελλάδα το 8-10% των ατόμων πάσχει από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Η υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με την καθημερινή άσκηση, καθώς και η διατήρηση του σωματικού βάρους στα φυσιολογικά επίπεδα, μπορούν να συμβάλλουν δραστικά τόσο στην πρόληψη, όσο και την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του Σακχαρώδους Διαβήτη. Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι 30 λεπτά καθημερινής αερόβιας άσκησης (κολύμβηση, γρήγορη βάδιση, χορός κ.α.), συμβάλλουν στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης Σακχαρώδους Διαβήτη τύπου ΙΙ κατά 35-40%.  Για το λόγο αυτό και το σύνθημα της τριετούς εκστρατείας κατά του Διαβήτη 2014 – 2016, είναι «Υγιεινός Τρόπος  Ζωής  και  Διαβήτης».
Με βάση τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία η ευαισθητοποίηση  και η σωστή ενημέρωση σχετικά με τη συμβολή ενός υγιεινού τρόπου ζωής με συχνή άσκηση και ισορροπημένη διατροφή αλλά και την αναγνώριση ύποπτων συμπτωμάτων για την πρόληψη και έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής νόσου.
Από το 2011 λειτουργεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας  Διαβητολογικό Εξωτερικό Ιατρείο όπου παρακολουθούνται σχεδόν 1300 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη και περισσότεροι από 150 ασθενείς με διαβητικό πόδι. Το ιατρείο πραγματοποιείται τρεις φορές την εβδομάδα από ομάδα ιατρών, διαιτολόγο και επισκέπτρια υγείας. 
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση σχετικά με την λειτουργία του  Ιατρείου μπορείτε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα  2721046680 Τρίτη και Πέμπτη και 2721046726 Δευτέρα και Παρασκευή από 9:00πμ έως 13:00μμ.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου