26.8.16

Μαρινόπουλος: Εγκρίθηκε και από τις 4 τράπεζες το σχέδιο διάσωσης


Μαρινόπουλος: Εγκρίθηκε και από τις 4 τράπεζες το σχέδιο διάσωσης

Ενέκρινε και η Εθνική Τράπεζα, μετά από Πειραιώς, AlphaBank και Eurobank, τη συμφωνία για τη χρηματοδότηση της αλυσίδας Σκλαβενίτης προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο διάσωσης της Μαρινόπουλος.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έγκριση δόθηκε μετά από μία συνεδρίαση που διήρκεσε κάτι περισσότερο από τρεις ώρες και κατά την διάρκεια της οποίας διατυπώθηκαν αντιρρήσεις από ορισμένα μέλη.
 
Τη σκυτάλη τώρα παίρνει ο συντονισμός των ενεργειών προκειμένου να υπάρξει το ταχύτερο δυνατό η υπογραφή του MoU.
 
Το σχέδιο διάσωσης που έχει καταθέσει η Σκλαβενίτης για τη διάσωση της Μαρινόπουλος, προβλέπει τη λήψη δανείου ύψους 360 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο δάνειο που θα λάβει η νέα εταιρεία, τον πλήρη έλεγχο της οποίας θα έχει η Σκλαβενίτης, θα έχει επιτόκιο 1,5%, ενώ οι τράπεζες θα έχουν το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας.
 
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς το σχέδιο που θα παρουσιασθεί στο δικαστήριο το φθινόπωρο, οπότε και θα συζητηθεί η κύρια αίτηση ένταξης στις ευνοικές διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα προβλέπει ότι το σύνολο, σχεδόν, της Μαρινόπουλος θα περάσει σε μια νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται μετοχικά κατά 100% από τη «Σκλαβενίτης».
Νέα εταιρεία
Στη νέα εταιρεία, μεταφέρονται αυτούσιες οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές, μαζί με το δίκτυο καταστημάτων, το προσωπικό και τα περισσότερα από τα στοιχεία ενεργητικού και παθητικού της Μαρινόπουλος.
Παράλληλα, οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τη νέα εταιρεία με 360 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο μόλις 1,5%, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα να το κεφαλαιοποιήσουν, αποκτώντας το 25% του μετοχικού κεφαλαίου της νέας εταιρείας. Επιπλέον, οι υποχρεώσεις προς τους προμηθευτές θα υποστούν «κούρεμα» 50%, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα εξοφληθεί άμεσα και σε μετρητά. Από την πλευρά του, ο Σκλαβενίτης δεσμεύεται να χρηματοδοτήσει την εταιρεία άμεσα με 70 εκατ. ευρώ και άλλα 55 εκατ. ευρώ στον δεύτερο χρόνο λειτουργίας της. Τέλος, πληροφορίες αναφέρουν ότι η οικογένεια Μαρινόπουλου παρότι ήθελε να αποκτήσει ένα ποσοστό της τάξης του 25% στο νέο σχήμα, εντούτοις αποφασίστηκε να μην συμμετέχουν σε αυτό.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου