Τουλάχιστον 65.000 με 70.000 επιχειρήσεις έχουν υποβάλει αίτηση για μεταφορά της έδρας τους εκτός Ελλάδας, καθώς η εκτόξευση των ασφαλιστικών εισφορών από τον Ιανουάριο του 2017 τις οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο «λουκέτο».
Την ίδια ώρα, τα δικηγορικά γραφεία κατακλύζονται από υποθέσεις αναδιάρθρωσης επιχειρήσεων ελεύθερων επαγγελματιών που προσφάτως πληροφορήθηκαν ότι το υπουργείο Εργασίας θα υπολογίσει τις εισφορές του 2017 με βάση του εισοδήματα του 2015, ελλείψει μηχανισμού ελέγχου του εισοδήματος σε πραγματικό χρόνο.
Ολοένα και περισσότεροι επιχειρηματίες εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο μεταβίβασης της επιχείρησης τους για ένα χρόνο, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δουν στη συνέχεια τι τους συμφέρει να κάνουν.
Ακόμη περισσότεροι είναι αυτοί που καταφεύγουν στη λύση της μετατροπής της επιχείρησης τους σε ιδιωτική κεφαλαιουχική εταιρεία, καθώς ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος δίνει το δικαίωμα στους μετόχους τους να μην ασφαλίζονται.
Εφόσον μπορούν να δικαιολογήσουν τη λογιστική δαπάνη, η οποία είναι μικρότερη από την ασφαλιστική, πολλές εταιρείες εξετάζουν την πιθανότητα μετατροπής τους σε ανώνυμες εταιρείες με τους μετόχους να μη συμμετέχουν στο ΔΣ για να γλιτώνουν τις εισφορές.