2.9.16

«Ψαλίδι» σε οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα

Παρά το γεγονός ότι χθες το ΕΤΕΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «εκκαθαριστικά με τις αναπροσαρμοσμένες επικουρικές θα αναρτηθούν στην πληρωμή Οκτωβρίου-Νοεμβρίου».


Φουσκωμένες μειώσεις με ψαλίδι όχι μόνο στις συντάξεις, αλλά και στα οικογενειακά, όπως και στα αναπηρικά επιδόματα, κρύβουν τα εκκαθαριστικά των επικουρικών συντάξεων που πληρώνονται σήμερα 2 Σεπτεμβρίου, παρά το γεγονός ότι χθες το ΕΤΕΑ σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «εκκαθαριστικά με τις αναπροσαρμοσμένες επικουρικές θα αναρτηθούν στην πληρωμή Οκτωβρίου-Νοεμβρίου».
Παρά το «μαύρο» που έριξε λοιπόν το ΕΤΕΑ στα εκκαθαριστικά όπου εμφανίζεται με πλήρη ανάλυση τι και πόσο κόβεται από τις επικουρικές που πληρώνονται σήμερα, ο «Ελεύθερος Τύπος» κατάφερε και βρήκε πολλά τέτοια σημειώματα με τη σφραγίδα του ΕΤΕΑ και τα όσα αναλύονται είναι άκρως αποκαλυπτικά καθώς:
1. Οι μειώσεις σε παλιά και νέα επικουρική φτάνουν και τα 138,94 ευρώ, ενώ σε ποσοστό φτάνουν και στο -47,42%! Οπως φαίνεται στα σημειώματα των συνταξιούχων, το ποσό που πληρώθηκαν στις 2 Αυγούστου ήταν χωρίς μείωση. Με το δεύτερο κύμα περικοπών που εμφανίζεται στην πληρωμή της 2ας Σεπτεμβρίου και «τσεκουρώνονται» 150.000 συνταξιούχοι που έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ, η παλιά σύνταξη διαγράφεται τελείως και στη θέση της μπαίνει ένα νέο ποσό βασικής επικουρικής σύνταξης που είναι κατά πολύ μικρότερο από το προηγούμενο.
Η διαφορά οφείλεται στην εφαρμογή του επανυπολογισμού και της μείωσης που γίνεται με το νόμο 4387/16. Για παράδειγμα, συνταξιούχος του ΤΕΑΥΕΚ (επικουρικό εμποροϋπαλλήλων) έπαιρνε αρχικό μικτό ποσό μέχρι και τον Αύγουστο 567,79 ευρώ. Η επικουρική αυτή ήταν προ μνημονιακών περικοπών και περιελάμβανε επίδομα συζύγου και τέκνων.
Η πληρωτέα του σύνταξη (καθαρό ποσό) μετά τις μνημονιακές περικοπές, την εισφορά ασθένειας 6% και το φόρο ήταν 303,32 ευρώ. Με την εφαρμογή του νόμου 4387 στην πληρωμή Σεπτεμβρίου, ο επανυπολογισμός γίνεται στο αρχικό ποσό, δηλαδή στα 567 ευρώ, που διαγράφονται όπως φαίνεται στο εκκαθαριστικό του συνταξιούχου, ενώ ταυτόχρονα επανυπολογίζονται και τα επιδόματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου