2.9.16

ΚΛΑΜΑ στα ΑΤΜ: Ως 50% οι μειώσεις στις επικουρικές !!! Ναι αλλά πήραν 240 εκατ. από τις άδειες !!!

- Μεγάλοι χαμένοι οι συνταξιούχοι του ιδιωτικού τομέα
 - Δείτε αναλυτικά παραδείγματα

Στα όρια της απελπισίας έφτασαν  για πολλοστή φορά μέσα σε τρεις μήνες, οι συνταξιούχοι που διαπίστωσαν σήμερα μπροστά από τα ΑΤΜ ότι οι επικουρικές τους μειώθηκαν έως και 50%, ποσοστό που υπερβαίνει και τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις. Οι περικοπές δεν εξαίρεσαν  καμιά αδύναμη ομάδα, ούτε τους συνταξιούχους αναπηρίας ούτε τις χήρες/ους .

Η μεγάλη σφαγή έγινε στις επικουρικές του ιδιωτικού τομέα όπου η μέση σύνταξη για τους περισσότερους από τους 645.608  συνταξιούχους του πρώην ΕΤΕΑΜ μετά τις περικοπές ανέρχεται σε 164 ευρώ. Συνταξιούχος χηρείας που έπαιρνε επικουρική 170 ευρώ καθαρά, χθες το απόγευμα που άρχισαν να πιστώνονται τα ποσά στους λογαριασμούς είδε ότι  η σύνταξή τους είχε κατέβει στα 90 ευρώ (μείωση 47%). Συνταξιούχος με υψηλότερη σύνταξη 332 ευρώ είδε να συρρικνώνεται στα 170 ευρώ ( μείωση 49%).  Σύμφωνα με παράγοντες της ασφάλισης  , μεγαλύτεροι χαμένοι του επαναυπολογισμού ήταν οι δικαιούχοι επικουρικών του ΙΚΑ που έπαιρναν μέσες και υψηλές συντάξεις με λιγότερα από 25 χρόνια ασφάλισης.

Παραδείγματα

Συνταξιούχος του ΙΚΑ που  αποχώρησε το 2005 σε ηλικία 58 ετών λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη καθαρή 1.220 €. Από το πρώην ΕΤΕΑΜ λαμβάνει επικουρική σύνταξη 312 € καθαρά. Μετά την  περικοπή η επικουρική του διαμορφώθηκε στα 261 € (μείωση 16%)

Οι δεύτεροι χαμένοι στην κούρσα των περικοπών είναι οι συνταξιούχοι τραπεζουπάλληλοι που είχαν υψηλές κύριες συντάξεις και το άθροισμα του μηνιαίου εισοδήματός τους ξεπερνούσε τα 1300 ευρώ. Χιλιάδες συνταξιούχοι των οποίων το προσυνταξιοδοτικό έχει μετατραπεί σε επικουρική, κυρίως  πρώην υπαλλήλοι  της Εμπορικής (ΤΕΑΠΕΤΕ) και της Αlpha bank  (ΤΑΠΤΠ) είδαν  τις επικουρικές τους να μειώνονται κατά 35%.  Επικουρική της τάξης των 621 ευρώ συρρικνώθηκε στα 403 αναδρομικά από τον Ιούνιο.

Βαριές απώλειες 20%-40% είδαν οι συνταξιούχοι  του ταμείου ναυτικών και τουριστικών πρακτορείων  (ΤΕΑΥΝΤΠ) και του ταμείου εμποροϋπαλλήλων  -ΤΕΑΥΕΚ ( μείωση έως 40%)
Ακολουθούν οι συνταξιούχοι των εταιριών Οινοποιίας – Ζυθοποιίας ( μείωση 25%-30%)
Ανακουφισμένοι εμφανίζονταν χθες  μπροστά από τα ΑΤΜ οι συνταξιούχοι της ΔΕΗ που δεν είδαν τελικά μειώσεις στις συντάξεις τους  και αρκετοί ακόμα από τα 6 ταμεία που βρέθηκαν στο στόχαστρο οι οποίοι βρήκαν άθικτη την επικουρική τους καθώς οι αποδοχές τους δεν ξεπερνούσαν τα 1300 ευρώ.

Συνολικά με το πακέτο του Σεπτεμβρίου  επαναυπολογίστηκαν  περίπου 805.000 συντάξεις εκ των οποίων εκτιμάται ότι υπέστησαν μειώσεις περίπου 150.000.

Το ενιαίο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ) δεσμεύτηκε ότι σε τρεις μήνες  θα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του ταμείου ,τα εκκαθαριστικά όπου θα εμφανίζονται τα παλαιά και τα νέα ποσά η εναλλακτικά θα στείλει επιστολές στους συνταξιούχους οι οποίοι «ζαλισμένοι» από τις αλλεπάλληλες περικοπές , δεν έχουν ούτε τη στοιχειώδη ενημέρωση βάσει ποιου νόμου υπέστησαν τις «ποινές» » και τι έδειξε ο περίφημος  επαναυπολογισμός.  Η έλλειψη πληροφόρησης  έστω εκ τω υστέρων , καταντά ασέβεια προς τους ηλικιωμένους, τη διαφάνεια και τη δημοκρατία.

Με το τρίτο και τελευταίο κύμα επαναυπολογισμού, του Οκτωβρίου, που  βρίσκεται σε εξέλιξη και αφορά 120.000 συντάξεις κλείνει ο κύκλος αναπροσαρμογής συνολικά 1,23 εκατομμυρίων επικουρικών συντάξεων.  Συνολικά από τον επαναυπολογισμό  και των τριών πακέτων εκτιμάται  ότι θα μπουν στο στόχαστρο περίπου 220.000 με 230.000 συνταξιούχοι  που θα δουν το εισόδημά τους να μειώνεται μεσοσταθμικά κατά 10%.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου