4.2.17

520 νεκροί ! 73 χρόνια από τη ναζιστική φρίκη στην Καλαμάτα

 Ήταν 8 Φεβρουαρίου του 1944 όταν κυριολεκτικά το αίμα σχημάτισε ποτάμι στην Καλαμάτα, από τις μαζικές εκτελέσεις που έκαναν οι ναζί.

Τόσο πολλές ήταν οι εκτελέσεις, που ποτέ δεν υπήρξε βεβαιότητα για τον ακριβή αριθμό των νεκρών, που ήταν αρκετές εκατοντάδες.

Oι περισσότερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 520 εκτελέσεις.
«Το Σάββατο 6/2/1944 οι Γερμανοί κάνουν μπλόκο στη Λαχαναγορά της Καλαμάτας (σημερινό Αρχαιολογικό Μουσείο Μεσσηνίας) και μαζί με ντόπιους συνεργάτες τους πραγματοποιούν ομαδικές συλλήψεις. Το μπλόκο περιλάμβανε τις συνοικίες Αγιάννη, Υπαπαντής, Λαχαναγορά, Κρεοπωλεία, πλατεία 23ης Μαρτίου και το βόρειο τμήμα της Νέδοντος (ολόκληρο δηλαδή το σημερινό ιστορικό κέντρο της πόλης).
Μεταφέρουν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο της πόλης. Οι συλλήψεις αυτές γίνονται, με αφορμή το θάνατο 10 Γερμανών στρατιωτών σε μάχη που έγινε μεταξύ του ΕΛΑΣ και γερμανικής στρατιωτικής δύναμης κοντά στο χωρίο Αγ. Φλώρος. Εκείνες τις μέρες για αντίποινα καίγονται τα χωριά Αγ. Φλώρος και Σκάλα, ενώ γίνονται και εκεί εκτελέσεις.
Ο φρούραρχος και οι κατοχικές αρχές σπεύδουν να προειδοποιήσουν τον καλαματιανό λαό ότι αν δεν κατονομάσουν τους κομμουνιστές που γνωρίζουν, θα υποστούν βαρύτατα αντίποινα.
Δε χάνουν την ευκαιρία να επαινέσουν με ανακοίνωσή τους στον τοπικό Τύπο τους δοσίλογους για τη βοήθεια που τους παρείχαν.

Νύχτα 8 Φλεβάρη 1944. Οι Γερμανοί με πολυβόλα εκτελούν στο στρατόπεδο (σημερινή Τέντα) 520 κρατουμένους.
 Στα κρυφά και μαρσάροντας τα φορτηγά ώστε να μην ακουστούν οι ριπές των πολυβόλων στις γύρω γειτονιές και υπάρξουν αντιδράσεις.
Πριν χαράξει με τα φορτηγά τους μεταφέρουν και θάβουν πρόχειρα σε ομαδικό τάφο τους νεκρούς στο χώρο των παλιών δημοτικών Σφαγείων (Δυτική Παραλία).
Η εκτέλεση αυτή δεν ήταν η μόνη που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα.
Το παλιό στρατόπεδο, οι όχθες του Νέδοντα, βόρεια της σημερινής δημοτικής αγοράς, ήταν οι πιο συνηθισμένοι τόποι εκτελέσεων αλλά όχι οι μόνοι. Επίσης χωριά της Μεσσηνίας, όπως ο Αγ. Φλώρος, η Σκάλα, ο Αετός, κάηκαν και όχι μονό μια φορά. Και στην περιοχή μας η οργανωμένη πάλη του λάου μας χτυπήθηκε από τους Ναζί και τους ντόπιους συνεργάτες τους με βάναυσο τρόπο.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου