15.9.17

Δασάρχες ,περιβαλλοντολόγοι και αρχαιολόγοι «κυβερνούν» τη χώρα και μπλοκάρουν τις επενδύσεις!

Προνομιούχες συντεχνίες υπονομεύουν το μέλλον του λάου και της χώρας - Όσο κάνουν κουμάντο οι μανδαρίνοι η χώρα θα σέρνεται στη ζητιανιά...

ΤΡΙΑΝΤΑ ολόκληρα χρόνια χρειάστηκε ο καπετάνιος Κωνσταντακόπουλος για να ολοκληρώσει μια μεγάλη τουριστική επένδυση που έκανε την Μεσσηνία διεθνή τουριστικό προορισμό και ανέβασε στα ύψη την τοπική οικονομία.
Όταν το COSTA NAVARINO άρχισε να λειτουργεί εκείνος πλέον δεν ζούσε για να χαρεί το μεγάλο όραμά του. 
Οι μανδαρίνοι των κρατικών υπηρεσιών, πολεοδόμοι, αρχαιολόγοι, δασολόγοι και περιβαλλοντολόγοι φρόντιζαν να μπλοκάρουν συνεχώς τη μεγάλη αυτή επένδυση. Και το κράτος αδιαφορούσε γιατί στην Ελλάδα κυβερνάει το παρακράτος των συντεχνιών που υπονομεύει συνειδητά και εκβιαστικά κάθε επένδυση, καταστρέφει επιχειρηματίες, διώχνει επενδυτές και βυθίζει τη χώρα στην υπανάπτυξη και την ανεργία.
Οι περιβαλλοντολόγοι, οι δασολόγοι και οι αρχαιολόγοι μπλόκαραν επί δεκαετίες τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους, χιλιάδες Έλληνες θυσιάστηκαν στο Μαλιακό γιατί η νομενκλατούρα των κρατικών υπαλλήλων μπλόκαρε μονίμως τα έργα. Στη χρεοκοπημένη Ελλάδα μια μεγάλη Αγγλική εταιρεία περιμένει 20 χρόνια για να πάρει την άδεια να χτίσει ένα πολυτελές ξενοδοχειακό συγκρότημα στο Λασίθι.
Αυτοί επιμένουν να ολοκληρώσουν την επένδυση. Όμως οι περισσότεροι ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές εγκαταλείπουν αηδιασμένοι μεγάλα επιχειρηματικά πρότζεκτ γιατί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τη μαφία των συντεχνιών.
Σε μια χρεοκοπημένη χώρα που μετράει 1,5 εκατομμύρια ανέργους και η πλειοψηφία της κοινωνίας βρίσκεται σε κατάσταση απελπιστικής φτώχειας, κάποιοι αρχαιολόγοι και ένας δασάρχης μπλοκάρουν μια τεράστια επένδυση στο Ελληνικό που θα δημιουργήσει εξήντα χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα γεμίσει την αγορά με πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.
Ποια κυβέρνηση και ποιο κράτος. 
Κουμάντο κάνει ο δασάρχης του Πειραιά που βγάζει φιρμάνια ότι το Ελληνικό είναι δάσος και ας μην έχει ούτε ένα δένδρο και οι αρχαιολόγοι που απαγορεύουν τις εργασίες γιατί η περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον.
Μιλάμε για κατάσταση απόλυτης παράνοιας που αν δεν σταματήσει τότε η καταστροφή της χώρας θα είναι ολοκληρωτική και οι ξένοι τοκογλύφοι θα έχουν απόλυτο δίκαιο να μας χαρακτηρίζουν άχρηστους και επικίνδυνους.
Όταν ένα κράτος φτάνει σε σημείο να κυβερνάται από το παρακράτος των πολεοδόμων, των αρχαιολόγων, των δασαρχών και άλλων μανδαρίνων δεν έχει καμία απολύτως τύχη. Η αρμόδια υπουργός έκανε πολύ καλά που ανέβαλε τη συνεδρίαση του ΚΑΣ γιατί οι εντιμότατοι αρχαιολόγοι που πληρώνονται χωρίς καθυστερήσεις από το κρατικό κορβανά θα έβγαζαν καμία απόφαση που θα μπλόκαρε το έργο.
Άλλωστε αυτοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για επενδύσεις ούτε για τους εξήντα χιλιάδες ανθρώπους που θα δούλευαν στο Ελληνικό. Όπως δεν ενδιαφέρονται οι πολεοδόμοι για την ανέγερση ξενοδοχειακών μονάδων που θα ενισχύσουν τον τουρισμό ή κατοικιών για τουριστική εκμετάλλευση. Δεκαετίες τώρα στέλνουν τους ενδιαφερόμενους στην Ισπανία, στην Πορτογαλία και την Ιταλία γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από ανάπτυξη και επενδύσεις αλλά από καλοπληρωμένους δημόσιους υπαλλήλους. Επειδή το αστείο έχει παρατραβήξει η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει δραστικές πρωτοβουλίες. Πρέπει να τελειώνει οριστικά και αμετάκλητα με τις διάφορες κρατικοδίαιτες συντεχνίες που μπλοκάρουν την ανάπτυξη και να βρει τρόπους να επιταχύνει τις μεγάλες επενδύσεις που αποτελούν προϋπόθεση να ξεφύγουμε από τα εφιαλτικά μνημόνια. Όσο κυβερνούν οι πολεοδόμοι, οι δασάρχες, οι αρχαιολόγοι και οι υπόλοιποι μανδαρίνοι η χώρα θα σέρνεται στη ζητιανιά, θα δέχεται καθημερινά εξευτελισμούς ο κόσμος θα βρίσκεται σε μόνιμη εξαθλίωση και η ανεργία θα καλπάζει.

Σήμερα ο επιτόπιος έλεγχος στο Ελληνικό
Νέες καθυστερήσεις, σε μία επένδυση που μπορεί να τονώσει το ΑΕΠ (2016-2041) κατά 7,4 δις ευρώ (2,4%) και να δημιουργήσει συνολικά πάνω από 90.οοο θέσεις εργασίας.
 Εχθές το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στην Περιφέρεια Αττικής, με αντικείμενο να παρθεί απόφαση για το αν υπάρχει τελικώς δασική έκταση στο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό ή όχι. Μετά από τόσο καιρό, τώρα πήραν την απόφαση ότι σήμερα πρέπει να πάει εκεί κλιμάκιο, για να διαπιστώσει αν υφίσταται τελικώς δάσος!
 Με απόφαση του δασαρχείου Πειραιά, είχε χαρακτηριστεί δασική μια μικρή αλλά σημαντική έκταση στο παλιό αεροδρόμιο. Μία επιφάνεια 37 στρεμμάτων, που όμως είναι κοντά στην παραλιακή, εκεί που σύμφωνα με το σχέδιο θα κατασκευαστεί πολυώροφο κτίριο και καζίνο.  Ένσταση στην απόφαση του δασαρχείου έχουν κάνει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και η εταιρία Ελληνικό Α.Ε.
Στο «παιχνίδι» είναι και άλλη μία πρόταση, που αν υιοθετηθεί, θα βάλει άλλο ένα εμπόδιο. Το σενάριο θέλει να εξετάζεται το ενδεχόμενο της παράκαμψης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ). Αν τελικά το ΚΑΣ παρακαμφθεί, τότε η επένδυση θα είναι για πάντα όμηρος της παράληψης και το Συμβούλιο της Επικρατείας μπορεί όποτε θέλει να αποφασίσει «πάγωμα» κάθε δραστηριότητας, επικαλούμενο αυτή την έλλειψη.
Το συμβούλιο που επρόκειτο να γίνει  την Τρίτη  το βράδυ για να συζητηθεί το θέμα της κήρυξης ως αρχαιολογικής μιας μεγάλης έκτασης στο χώρο όπου προβλέπεται να υλοποιηθεί η επένδυση, τελικά δεν συγκλήθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες αυτό έγινε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν ότι αν είχε γίνει το συμβούλιο η απόφαση θα ήταν αρνητική και για αυτό θεωρήθηκε καλύτερο να κερδηθεί χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες «ζυμώσεις».
Οι επενδυτές, αναμένεται ότι θα περιμένουν μια οριστική απόφαση του ΚΑΣ, αλλά επειδή τα μέλη της επιτροπής, φέρονται να κλίνουν προς την κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικό, Έλληνες και ξένοι επενδυτές, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουν.  Σε κάθε περίπτωση, το θέμα του Ελληνικού έχει γίνει μνημονιακή υποχρέωση από το 2016, οπότε αργά ή γρήγορα τα προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν.
Το επενδυτικό σχέδιο για την αξιοποίηση του  Ελληνικού, έχει χαρακτηρισθεί από στελέχη της κυβέρνησης ως  «έργο  ανάπτυξης και μεγάλης πνοής όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα».  Ο μεγαλύτερος φάκελος του ΤΑΙΠΕΔ, που αναμένεται να αλλάξει το πρόσωπο του παραλιακού μετώπου, θεωρείται από τις καλύτερες επενδύσεις των τελευταίων ετών, αλλά χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια, για να προχωρήσει η επένδυση και αν δεν είχε μπει στα προαπαιτούμενα του μνημονίου, ίσως ακόμα να παρέμενε σε μία «παγωμένο». Αν και υπήρχαν διαξιφισμοί στην βουλή, ανάμεσα στα κόμματα, οι περισσότεροι βουλευτές, έκαναν λόγο για ένα έργο στον δρόμο της Ανάπτυξης και μεγάλης πνοής όχι μόνο για την Αθήνα αλλά και για ολόκληρη τη χώρα.
Τα οφέλη για την ελληνική
Οικονομία
Σύμφωνα με μελέτη του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που υπάρχει διαθέσιμη από το 2016, το πρότζεκτ του Ελληνικού, θα έχει σημαντική θετική επίδραση στην εγχώρια οικονομία. Αναμένεται αύξηση  του ΑΕΠ σε όλη τη διάρκεια του επενδυτικού προγράμματος (2016-2041), ξεπερνώντας στο τελευταίο έτος της περιόδου κατά 7,4 δις ευρώ (2,4%). Επίσης η επίδραση της ανάπλασης σε όρους απασχόλησης αναμένεται να ξεπεράσει στο τέλος της περιόδου τις 90.000 θέσεις εργασίας στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας!
 Στη μελέτη εξετάζονται οι οικονομικές επιδράσεις από την ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού και του παράκτιου μετώπου του Αγίου Κοσμά.
Μόνο τα φορολογικά έσοδα από την κατασκευαστική δραστηριότητα και τη λειτουργία των επιμέρους επιχειρηματικών δραστηριοτήτων αναμένεται να πλησιάσουν τα 14,1 δις ευρώ συνολικά στην 25ετία (563 εκατ. ευρώ ετησίως).
Ιδιαίτερα θετική επίπτωση αναμένεται να έχει στην αγορά εργασίας.
Η απασχόληση στην περιοχή αναμένεται να ξεπεράσει τα 25.000 άτομα στα μέσα της δεκαετίας του 2030, ενώ τα επόμενα έτη με την ολοκλήρωση του κατασκευαστικού έργου, αλλά και με την πληρέστερη ανάπτυξη των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, εκτιμάται ότι σε ετήσια βάση θα συντηρούνται περί τις 21.000 θέσεις εργασίας.


Kontranews

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου