9.9.17

H ...δικαίωση των μακαρονάδων! Τα ζυμαρικά αδυνατίζουν

Μπορεί όσοι προσέχουν τη σιλουέτα τους να αποφεύγουν δια ροπάλου την κατανάλωση ζυμαρικών, ωστόσο νέες έρευνες δείχνουν ότι η εν λόγω κατηγορία τροφίμων όχι απλώς βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά έχει και άλλες ευεργετικές ιδιότητες.

Αστείρευτη θρεπτική αξία
Τα ζυμαρικά είναι εξαιρετική πηγή σύνθετων υδατανθράκων, τα οποία είναι η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού και ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για υγιεινή διατροφή. Αυτός είναι και ο λόγος που το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USDA) προτείνει έως και το 65% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων να είναι από υδατάνθρακες, όπως τα ζυμαρικά.
Μερικά από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν είναι ο σίδηρος, το φυλλικό οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επιπλέον, αποτελούν την καλύτερη γευστική βάση για άλλα θρεπτικά συστατικά, αφού συνοδεύονται στο πιάτο με λαχανικά που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, θαλασσινά που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, ντομάτα η οποία έχει αντιοξειδοτική και καρκινοπροφυλλακτική δράση, άπαχο κρέας και πουλερικά που είναι πηγές καθαρής πρωτεΐνης.
Ενέργεια
Όταν οι σύνθετοι υδατάνθρακες καταναλώνονται, διασπώνται αργά σε γλυκόζη η οποία αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας για τους μύες και τον εγκέφαλο. Σε αντίθεση, η ενέργεια από τα απλά σάκχαρα (γλυκά) απελευθερώνεται απότομα και μαζικά τις επόμενες ώρες και η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα και υπερκινητική διάθεση.
Και χωρίς γλουτένη
Ακόμη και τα άτομα που αποφεύγουν την γλουτένη μπορούν να καταναλώσουν μακαρόνια, αφού υπάρχουν αρκετές μάρκες χωρίς την ουσία που βλάπτει το πεπτικό σύστημα των ανθρώπων που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Μάλιστα, ο ΕΟΠΥΥ εδώ και ένα χρόνο έχει βάλει τα προϊόντα χωρίς γλουτένη στην κατηγορία των συνταγογραφούμενων και αποζημιώνει ένα μεγάλο μέρος της τιμής τους (χρειάζεται ιατρική βεβαίωση).
Είναι οικολογικά
Σε αντίθεση με τα ζωικά τρόφιμα που απαιτούν υψηλή κατανάλωση ενέργειας από την ανάπτυξή τους, έως και την μεταφορά, τα ζυμαρικά είναι από τα τρόφιμα με τις λιγότερες εκπομπές ρύπων που παρασκευάζονται. 
Περιέχουν μόνο τέσσερα συστατικά, σιμιγδάλι, αβγά, αλάτι και νερό.


reader.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου