7.9.17

Έφοδοι της εφορίας σε γραφεία και σπίτια για τα POS

«Βροχή» τα πρόστιμα των 1.500 ευρώ

Εφόδους σε γραφεία, καταστήματα ακόμη και σε σπίτια που έχουν δηλωθεί ως επαγγελματική έδρα πραγματοποιούν κλιμάκια της eφορίας και «μοιράζουν» πρόστιμα 1.500 ευρώ σε όσους δεν διαθέτουν μηχανήματα υποδοχής χρεωστικών και πιστωτικών, τα λεγόμενα POS.
Οι έλεγχοι έχουν ξεκινήσει σε κεντρικά σημεία μεγάλων αστικών κέντρων και σύντομα θα επεκταθούν και στις συνοικίες.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Δημοκρατία, τα κλιμάκια των ελεγκτών της Εφορίας βάζουν στο στόχαστρό τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς θεωρούν ότι αυτοί είναι πιο πιθανό να μην έχουν προμηθευτεί μηχάνημα POS, παρότι η σχετική προθεσμία έχει λήξει στις 27 Ιουλίου.
Οι έλεγχοι γίνονται ανά πολυκατοικία και ειδικά όπου υπάρχουν πολλές επιγραφές από δικηγορικά γραφεία, ιατρεία, τεχνικές ή άλλες εταιρείες.
Οι εφοριακοί, λοιπόν, μπαίνουν στην πολυκατοικία χτυπώντας κάποιο από τα κουδούνια και λέγοντας απλά ότι θέλουν να δουν τον γιατρό ή τον δικηγόρο, κ.λπ. Στη συνέχεια οι ελεγκτές μοιράζονται και εισέρχονται στα διάφορα γραφεία.
Δηλώνουν την ιδιότητά τους και ζητούν να δουν εάν ο επαγγελματίας έχει αναρτημένο το ειδικό αυτοκόλλητο (που βρίσκεται μέσα στη συσκευασία POS), το οποίο πιστοποιεί ότι η επιχείρηση διαθέτει εγκεκριμένο μηχάνημα υποδοχής πιστωτικών και χρεωστικών καρτών.
Κατόπιν ελέγχουν αν το μηχάνημα λειτουργεί κανονικά, ζητώντας την έκδοση δοκιμαστικών αποδείξεων και την προηγούμενη κίνηση.
Στις περιπτώσεις όπου ο επαγγελματίας δεν διαθέτει μηχάνημα POS ή αυτό δεν δουλεύει κανονικά, οι ελεγκτές κόβουν πρόστιμο 1.500 ευρώ, το οποίο μειώνεται στο μισό αν πληρωθεί εντός 30 ημερών.
Αν ο επιχειρηματίας παρουσιάσει στους εφοριακούς αίτηση για αγορά POS (το οποίο δεν έχει παραλάβει) τότε γλιτώνει το πρόστιμο.
Σύμφωνα με πληροφορίες τις πρώτες ημέρες των ελέγχων έχουν πέσει πάρα πολλές «καμπάνες». Στο στόχαστρο έχουν μπει γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, εταιρείες παροχής υπηρεσιών, σύμβουλοι, λογιστές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου