10.11.17

Σκουρλέτης: Παρατείνεται η θητεία των αιρετών για μερικούς μήνες

Τη δημιουργία νέων χρηματοδοτικών εργαλείων για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, προανήγγειλε ο  Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στις συναντήσεις του με τους αιρετούς της Στερεάς Ελλάδας κατά τη διάρκεια της  επίσκεψής του στην Βοιωτία  την  Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017.
Ταυτόχρονα, του δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσει με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τα θέματα που τους απασχολούν και να ακούσει τις απόψεις τους για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου, η οποία αναμένεται να συγκεκριμενοποιηθεί πριν το τέλος του έτους.
Ο Υπουργός Εσωτερικών επισκέφθηκε αρχικά τον Ορχομενό και συναντήθηκε στο Δημαρχείο με αυτοδιοικητικά στελέχη και με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης (ΠΕΔ) Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Λουκά Υπερήφανο, ο οποίος τον ενημέρωσε για τα ζητήματα που απασχολούν τον Δήμο. Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών συμμετείχε στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, στην Λειβαδιά, όπου μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι:
–      Το Υπουργείο Εσωτερικών διαμορφώνει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους ΟΤΑ Α’ Βαθμού, με εθνικούς πόρους και με συγκεκριμένη στόχευση στους τομείς:
  • Ύδρευσης – Αποχέτευσης
  • Αγροτικής οδοποιίας
  • Προμήθειας μηχανημάτων έργων
  • Κατασκευής Παιδικών Χαρών
–      Μελετάται, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου, η αναμόρφωση των κριτηρίων χορήγησης των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), βάσει των οποίων χρηματοδοτούνται οι ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού. «Συμμερίζομαι απόλυτα την άποψη πολλών αιρετών ότι άλλες ανάγκες έχει ένας αστικός δήμος, άλλες ένας ορεινός, άλλες ένας αγροτικός και  είναι διαφορετικό το κόστος για τον καθ’ ένα, τελικά, ώστε να παρέχει κάποιες στοιχειώδεις υπηρεσίες στους δημότες του», επεσήμανε ο κ. Σκουρλέτης, προσθέτοντας ότι το πληθυσμιακό κριτήριο δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο χρηματοδότησης.
–      Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση (συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ) που δόθηκε το 2017 σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους θα επαναληφθεί και το 2018.
–      Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τους ΦΟΔΣΑ, (Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων), που θα αντικαταστήσει τον ν.4071.
Διαχωρισμός αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών
Αναφερόμενος στο θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Σκουρλέτης προανήγγειλε τον διαχωρισμό τους από τις Ευρωεκλογές  με μια εύλογη παράταση της υφιστάμενης θητείας των αιρετών της ΤΑ κατά μερικούς μήνες, το 2019, και την καθιέρωση ανάληψης καθηκόντων από Ιανουάριο.  Μιλώντας για την απλή αναλογική, εκτίμησε θετικά τα γεγονός ότι γίνεται όλο και πιο αποδεκτή η νέα πραγματικότητα που προωθείται και επεσήμανε ότι κάθε νέα μετάβαση μπορεί να δημιουργήσει καταστάσεις που πρέπει να προσεχθούν, αλλά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας για την εξασφάλισης της ομαλής διοίκησης των δήμων «οι οποίες θα αποτυπωθούν με σαφήνεια στο νέο πλαίσιο».
Ο Υπουργός Εσωτερικών, τόνισε ότι «το χωροταξικό της αυτοδιοίκησης δεν θα αγγιχτεί», όχι επειδή κρίνεται άριστος ο σημερινός αριθμός των ΟΤΑ, αλλά επειδή δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις ενός αναπροσδιορισμού, ο οποίος θα εξεταστεί όταν οι συνθήκες θα το επιτρέψουν.
Το βράδυ της Τετάρτης, ο κ. Σκουρλέτης μίλησε για τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση σε εκδήλωση που διοργάνωσε στην Θήβα, η ΝΕ Βοιωτίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην κατάμεστη αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Θήβας, o υπουργός δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις για αυτοδιοικητικά ζητήματα και ανέλυσε το σκεπτικό των επερχόμενων αλλαγών, που αποτελούν  συστατικό μέρος της συνολικής πολιτικής της Κυβέρνησης.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, επεσήμανε ότι η αυτοδιοίκηση είναι το βασικό κύτταρο δημοκρατίας και πρέπει να υποστηριχθεί ως τέτοιο, με ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών σε όλες τις διαδικασίες και τις λειτουργίες και στη διαμόρφωση της λύσης των προβλημάτων. Πρόσθεσε ότι το σημερινό μοντέλο δεν βοηθά στο να καταθέτουν οι πολίτες τη γνώμη τους, όχι για τα δικά τους προβλήματα, αλλά και για τα γενικότερα προβλήματα του τόπου τους, για να υπογραμμίσει χαρακτηριστικά:  «η απλή αναλογική είναι μια πολύ σπουδαία υπόθεση και όχι ένα τρικ της σημερινής κυβέρνησης, το οποίο – όπως ανοήτως μας λέει η Αξιωματική αντιπολίτευση- θέλει να το χρησιμοποιήσει για να αλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ τους δήμους. Δεν το ήξερα, ότι όταν έχεις την απλή αναλογική ώστε ό,τι ψηφίζεις να βγαίνει από την κάλπη, είναι τρόπος άλωσης και δεν είναι άλωση και καλπονοθεία το να έχεις διάφορα παραμορφωτικά εκλογικά συστήματα τα οποία αλλοιώνουν την λαϊκή βούληση. Προφανώς ξεβολεύονται διαφόρων ειδών κατεστημένα».
Στη συνέχεια, ο Υπουργός Εσωτερικών κατήγγειλε τη Νέα Δημοκρατία για την πρόθεσή της να επαναφέρει τη σχέση 1-5 για τις αποχωρήσεις – προσλήψεις,  οδηγώντας σε μια μόνιμη υποστελέχωση τους ΟΤΑ, θέλοντας να απαξιώσει και να συρρικνώσει την Αυτοδιοίκηση και το έργο της.
Σε σχέση με την γενικότερη κατάσταση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Σκουρλέτης, επεσήμανε: «Είμαστε διατεθειμένοι να απολογηθούμε απέναντί σας για ό,τι έχουμε κάνει από τον Ιανουάριο του 2015, αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να απολογηθούμε για το 65% των πόρων που, με βάση το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο, στερήθηκε η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν είναι δικό μας έργο.  Εμείς πάμε να διαχειριστούμε την κρίση και την χρεοκοπία των προηγούμενων, σύμφωνα με την εντολή του λαού. Κι ας είναι αυστηρός ο κόσμος, να είναι αυστηρός, διότι έχει κουραστεί, διότι οι επιπτώσεις των μνημονιακών πολιτικών είναι σωρευτικές. Έχει σηκώσει στην πλάτη του πολλά, αλλά όταν ψυχρά αναλύουμε την κατάσταση, πρέπει να επιμερίζουμε και τις ευθύνες και κυρίως να βάζουμε κάτω τα σχέδια». Στη συνέχεια ο υπουργός κάλεσε να αξιολογηθεί το σχέδιο που, αν και εμπεριέχει αντιφάσεις, καθώς και την άσκηση μιας πολιτικής που δεν εκφράζει τον πολιτικό φορέα που το διαχειρίζεται, επιδιώκει τη δημιουργία όρων απεμπλοκής από την λιτότητα, έναντι του σχεδίου εκείνων που ορκίζονται, που πιστεύουν στον ακραίο νεοφιλελευθερισμό και την λιτότητα.  «Αυτή είναι σήμερα μια τεράστια πολιτική διαφορά ανάμεσα στην Κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Θα σας έλεγα και με τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς, αλλά δεν έχω καταλάβει τι λένε. Και δεν το έχω καταλάβει, παρότι πάνε σε συνέδριο, πάνε να ψηφίσουν αρχηγό, αλλά δεν μας λένε ποιανού πολιτικού κόμματος θα είναι αρχηγός και τι θέσεις θα υπηρετεί», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος κατέληξε στο ότι σε όλη την Ευρώπη, ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας αισθάνεται την ανάγκη να χειραφετηθεί απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση η οποία θέτει ερωτήματα, εάν μπορεί η Ευρώπη να συνεχίσει στον δρόμο της ακραίας λιτότητας, η οποία ενισχύει τις ευρωσκεπτικιστικές δυνάμεις, την ακροδεξιά, τον ρατσισμό. «Μπορεί να συνεχίσει; Μπορεί να παραμείνει η Ευρώπη των μεγάλων ανισοτήτων; Του λιγότερου κοινωνικού κράτους; Αυτά είναι τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σήμερα και τα οποία αποφεύγει η εγχώρια έκφραση της σοσιαλδημοκρατίας.»

πηγή

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου