8.12.17

Κύμα ανατιμήσεων σε 32 νησιά που χάνουν τον μειωμένο ΦΠΑ

Κύμα ανατιμήσεων σε 32 νησιά από την 1η Ιανουαρίου όταν θα καταργηθούν οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Για την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος είχε προϊδεάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος λέγοντας ότι «ακόμη το συζητάμε» μετά την τεχνική συμφωνία της 3ης αξιολόγησης. Ωστόσο, ευρωπαϊκές πηγές πολύ κοντά στη διαπραγμάτευση υπογραμμίζουν «ναι συζητάμε αλλά δεν θέλουμε να υπάρχουν διαφορετικά καθεστώτα ΦΠΑ καθώς αυτό ενισχύει τη φοροδιαφυγή. Αναζητούμε διαφορετικούς τρόπους ενίσχυσης των νησιωτών».
Με την κατάργηση του ευνοϊκού καθεστώτος στα νησιά, οι συντελεστές ΦΠΑ θα αυξηθούν από τα επίπεδα του 5%, του 9% και του 17% στο 6%, στο 13% και στο 24%.

Κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες

Συγκεκριμένα:
– Θα αυξηθεί από 5% σε 6% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα φάρμακα, τα βιβλία, τα περιοδικά και τις εφημερίδες.
– Θα αυξηθεί από 9% σε 13% ο συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής όπως νωπά κρέατα, ψάρια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, λαχανικά και βρώσιμα φρούτα, τα δημητριακά, τα άμυλα και τα προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
– Θα αυξηθεί από 17% σε 24% ο συντελεστής ΦΠΑ σε συσκευασμένα, μεταποιημένα και τυποποιημένα είδη διατροφής, ζάχαρη, λοιπές γλυκαντικές ουσίες, αλάτι, ξύδι, αναψυκτικά, χυμοί, και λοιπά μη αλκοολούχα ποτά, εκτός από τα μεταλλικά νερά, εστίαση – catering, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών, αυτοκίνητα, δίκυκλα, φορτηγά, λεωφορεία και λοιπά οχήματα, καύσιμα, τσιγάρα και λοιπά προϊόντα καπνού, οινοπνευματώδη ποτά, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, είδη ένδυσης και υπόδησης

Ποια νησιά αφορούν οι αυξήσεις
: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λήμνος, Ικαρία, Άγιος Ευστράτιος, Ψαρά, Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Άγιος Μηνάς, Κως, Κάλυμνος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος, Κάσος, Τήλος, Σύμη, Λέρος, Νίσυρος, Πάτμος, Χάλκη, Σαρία, Λειψοί, Ψέριμος, Αγαθονήσι, Λέβιθα, Καστελόριζο, Αρκοί, Γυαλί, Τέλενδος, Φαρμακονήσι, Κίναρος.

Ξεκινούν κινητοποιήσεις στα νησιά

Σε σειρά κινητοποιήσεων οδηγείται, από την Πέμπτη, η Λέσβος με τη βεβαιότητα «οι θεσμοί απέκλεισαν τη δυνατότητα διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου» αλλά και ότι «η κυβέρνηση δεν το διαπραγματεύτηκε όπως θα έπρεπε» .
Για «κινητοποιήσεις έντονες και διαρκείας. Ανάλογες με αυτές του 1987, όταν όλο το νησί, ακόμα και η συγκοινωνία προς και από αυτό, νέκρωσε επί 15 μέρες, επειδή η τότε κυβέρνηση μετέφερε τα παιδαγωγικά τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη Μυτιλήνη στη Ρόδο» κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι του Συντονιστικού Οργάνου των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων της Λέσβου και καλούν όλους τους φορείς και τους κατοίκους του νησιού αύριο (Πέμπτη), στις 9 το βράδυ, στο Επιμελητήριο Λέσβου, ώστε να λάβουν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων αυτών.
Σημειώνεται ότι στην αυριανή συνάντηση καλούνται το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, αλλά και οι τρεις βουλευτές του νομού.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου