25.1.18

.Εκτός ΕΣΥ τρεις διοικητές νοσοκομείων, για τρεις διαφορετικούς λόγους

Τα στελέχη ήταν επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 

Ενας διοικητής και δύο αναπληρωτές διοικητές μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται εκτός των μονάδων υγείας που διοικούσαν 

Πρόωρα έληξε η θητεία τριών στελεχών του ΕΣΥ, επιλογής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ενας διοικητής και δύο αναπληρωτές διοικητές μεγάλων δημόσιων νοσοκομείων βρίσκονται εκτός των μονάδων υγείας που διοικούσαν. Πρόκειται για τον – πρώην πλέον – αναπληρωτή διοικητή του Ερυθρού Σταυρού, κ. Δημήτρη Δριμή, τον αναπληρωτή διοικητή του Ευαγγελισμού, κ. Χρήστο Πλιάτσικα και τον διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, κ. Παναγιώτη Ζυγούρη. 

Η διαδικασία απομάκρυνσης τους ολοκληρώθηκε την τελευταία εβδομάδα - από το υπουργείο Υγείας παρουσιάζεται ως διαδικασία αναμενόμενη στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης των διοικητών του ΕΣΥ, ωστόσο για κάποιους φαίνεται πως ήταν απόφαση ειλημμενη πριν την αξιολόγηση
. Σε καθε περίπτωση, πηγές της Αριστοτέλους αναφέρουν πως η πόρτα της εξόδου για τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των νοσοκομείων δεν έχει κλείσει ακόμη Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η αξιολόγηση των διοικητών γίνεται  από τις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και όταν κριθεί απαραίτητο, η διαδικασία συνεχίζεται και στο υπουργείο Υγείας, με ακρόαση του επικεφαλής του νοσοκομείου. Οι διοικητές καλούνται να συμπληρώσουν κάποια έγγραφα, τα οποία μεσα απο ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία, αποτυπώνουν την εύρυθμη ή μη λειτουργία του νοσοκομείου. Ενδεικτικά, κάποια εξ αυτών αφορούν στην προσβασιμότητα και την κάλυψη των ασθενών, τους χρόνους αναμονής, τη λειτουργικότητα των τμημάτων, των χειρουργείων και των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), τις εκροές περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία, τη στελέχωση, κ.ά. Ωστόσο, όπως έχει επισημανθεί ακόμη και απο στελέχη των δύο κυβερνητικών κομμάτων, τα στοιχεία για τα οποία κρίνονται και αξιολογούνται οι διοικητές δεν ειναι αποκλειστικά θέμα δικού τους χειρισμού κι ευθύνης, όπως πχ η ανεπαρκής στελέχωση ή η ελλειψη κλινών ΜΕΘ ή οι χρόνοι αναμονής, γεγονός που αδικεί ενδεχομένως και την οποια προσπάθεια τους.

Στις περιπτώσεις των τριών στελεχών που απομακρύνθηκαν η κατάσταση φαίνεται  πως διαμορφώθηκε με παρασκηνιακές διεργασίες, πιέσεις στελεχών των κομμάτων της κυβέρνησης, πιέσεις απο την Αριστοτέλους κα. Καθε απομάκρυνση επισης φαίνεται να αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τον διοικητή του νοσοκομείου Λαμίας, πρώην στέλεχος της δεξιάς παράταξης, γιατρό, κ. Ζυγούρη, το βαρύ κλίμα είχε διαμορφωθεί απο το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα, τον περασμένο Οκτώβριο, κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η αξιολόγηση, έγινε γνωστό πως ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Παύλος Πολάκης είχε ζητήσει την παραίτησή του, με τον κ. Ζυγούρη να αρνείται να φύγει απο τη θέση του. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο επικεφαλής του νοσοκομείου οδηγώντας το αυτοκίνητο του, ενεπλάκη σε ενα συμβάν. Έχασε τον έλεγχο του οχήματος του και επιπλέον αρνήθηκε να υποβληθεί σε αλκοτέστ οταν του ζητήθηκε απο την Τροχαία, γεγονός που οδήγησε στη σύλληψη του. Η υπόθεση παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη, κι ενοχληςε οπως ήταν αναμενόμενο την Αριςτοτέλους. Το...πλήρωμα του χρόνου για την προαποφασισμένη απομακρυνση του διοικητή ήλθε με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ανεπαρκούς, οπως κρίθηκε, εργου του στο νοσοκομείο.

Διαφορετική φαίνεται πως ειναι η περίπτωση της απομάκρυνσης του αναπληρωτή διοικητή του Ερυθρού Σταύρου, πολιτευτή του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, κ. Δριμή. Με την ίδια απόφαση που απομακρύνθηκε ο διοικητής του νοσοκομείου Λαμίας, λύθηκε πρόωρα η θητεία και του κ. Δριμή και ανακοινώθηκε και ο διάδοχός του. Πρόκειται για τον κ. Βασίλειο Θεοδώρου, πτυχιούχο Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Καρόλου Πράγας και μεχρι την τοποθετηση του στον Ερυθρό Σταύρο επιστημονικό σύμβουλο του υπουργού Υγείας. Ο εκπαιδευτικός κ. Δριμής θεωρείται δυνατό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για αυτό και η πρόωρη λύση της θητείας του ερμηνεύεται και ως πιθανή αφετηρία σε μια άλλη διαδρομή μεσα στο ΕΣΥ.

Ο κ. Πλιάτσικας, οικονομολόγος, πρώην στέλεχος της ΝΔ και μετα των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ απο τη Λάρισα,  είχε διοριστεί στον Ευαγγελισμό τον Σεπτέμβριο του 2016, με απόφαση του υπουργού Υγείας. Μάλιστα, η τοποθετηση του είχε γίνει μια μέρα πριν κλείσει η προθεσμία για τους ενδιαφερόμενους για τις θεςεις που είχαν προκηρυχθεί, μεταξύ άλλων αναπληρωτή διοικητή στον Ευαγγελισμο...Η θητεία του στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Αττικής χαρακτηρίστηκε απο αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις για εσωτερικα ζητήματα του νοσοκομείου κυρίως με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, λενε πηγές απο τον Ευαγγελισμό, από τα οποια θεωρούνταν ως persona non grata.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι το καλοκαίρι είχε παυθεί ο διοικητής του νοσοκομείου της Φλώρινας, για τον οποίο η απόφαση του υπουργείου Υγείας έλεγε «διοικητική ανεπάρκεια» ενώ ο ίδιος παρουσίασε μια τελείως διαφορετική εικόνα: παρασκήνιο και κόντρα με τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του νοσοκομείου τα οποία χαρακτήριζε ως φίλους της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου