26.1.18

Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας έκοψε την πίτα του !

Την περασμένη Κυριακή, ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του  στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του 7ου δημοτικού διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων.
Η ανταπόκριση των συμπατριωτών και των φίλων του Συνδέσμου μας ήταν συγκινητική.
Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Κρητικός Σύλλογος Ανωγειανών Αθήνας « Το Ιδαίον Άντρον»,  προσκεκλημένος από τον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας. Οι Ανωγειανοί υπό τη συνοδεία της κρητικής λύρας και του λαούτου  παρουσίασαν χορούς από την Κρήτη και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό. Ο Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών ευχαρίστησε τον Σύλλογο Ανωγειανών, προσφέροντάς του ένα βιβλίο για τη Βυζαντινή Κρήτη, και τόνισε δια της Προέδρου του, Μαρίας Κ. Λιακάκη, τους στενούς δεσμούς της Μεσσηνίας με την Κρήτη.
Φέτος, τιμήθηκε με την πλακέτα του Συνδέσμου Σιδηροκαστριτών ο συμπατριώτης μας Σιδηροκαστρίτης κ. Γεώργιος Χρ. Λιακόπουλος, επιχειρηματίας, για την προσφορά του στον Σύνδεσμο Σιδηροκαστριτών και το Σιδηρόκαστρο.
Με το μετάλλιο του Αγίου Νικολάου, που θεσπίστηκε από τον Σύνδεσμο το 2017 για όσους δεν κατάγονται από το Σιδηρόκαστρο, έχουν όμως προσφέρει στον Σύνδεσμο και το Σιδηρόκαστρο, τιμήθηκαν οι ΕΛΛΗΝΟΜΝΗΜΟΝΕΣ Καλαμάτας για την πολύτιμη προσφορά τους στο ιστορικό έθιμο των Λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου Τριφυλίας.
Το μετάλλιο παρέλαβε ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Σπύρος Κατσίρας.  Επίσης, ο Σύνδεσμος βράβευσε με έπαινο τους επιτυχόντες σε Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.  με καταγωγή από το Σιδηρόκαστρο.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν δύο βίντεο για το Σιδηρόκαστρο του Messiniaview, το πρώτο για τα αγάλματα και το δεύτερο για το ιστορικό έθιμο των Λαμπαδηφοριών Σιδηροκάστρου Τριφυλίας.
Την πίτα μας ευλόγησε για μία ακόμη φορά ο πάτερ Νικόλαος Αργυρόπουλος, Τριφύλιος από την Κεφαλόβρυση (Ρίπεσι). 
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος του 7ου Διαμερίσματος του Δήμου Αθηναίων, κα Δάφνη Γαβρίλη, την οποία ευχαριστούμε θερμά για την παραχώρηση της αίθουσας,ο κ. Άγγελος Χρονάς, ιατρός, και η κα Αντωνία Μπούζα, και οι δύο σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου.Παρέστησαν επίσης, η Μεσσήνια πολιτικός και πρώην βουλευτής κα Νάντια Γιαννακοπούλου,  ο κ. Αλέξανδρος Δασκαρόλης, Πρόεδρος της Παμμεσσηνιακής Ένωσης Αθηνών, ο κ. Παναγιώτης Λούτος, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων-Συνδέσμων Τριφυλίας, ο κ. Στάθης Χαρτάλος, Αντιπρόεδρος Φιλιατρινών «Η Εράνη» και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, η κα Ρούλα Τσατσάκου, Πρόεδρος του Συλλόγου
Κυπαρισσίων « Η Αρκαδιά», ο κ. Δημήτρης Γεωργόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Καλλιτσάνων,  ο κ. Αθανάσιος Κυριαζής, Πρόεδρος του Εξωραϊστικού-Λαογραφικού Συλλόγου Σιδηροκάστρου «Δημοσθένης Κάκκαβας», η κα Ζαχαρένια Ανρεαδάκη, Πρόεδρος του Συλλόγου Ανωγειανών της Αθήνας«Ιδαίον Άντρον», ο Ομότιμος καθηγητής Προϊστορικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γεώργιος Κορρές, ο κ. Δημήτριος Μητρόπουλος, αντιστράτηγος ε.α. και επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Στέφανος Αναστασόπουλος, Ορθοπαιδικός-χειρουργός, ο κ. Σπύρος Κατσίρας από τους Ελληνομνήμονες Καλαμάτας, ο κ. Δημήτριος Κολέτσος, συγγραφέας, ο κ. Κωνσταντίνος Λιακάκης, μέλος της Ένωσης Μεσσηνίων συγγραφέων, ο κ. Ιωάννης Φωτόπουλος από την Ένωση Επιστημόνων Αττικής.  
Το δώρο για το φλουρί της πίτας ήταν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά προσφορά της συμπατριώτισσάς μας Γεωργίας Χριστοδούλου και του ξενοδοχείου της Kyparissia-   ApolloResortArtHotel!
Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συμπατριώτες και φίλους από όλη την Ελλάδα που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, όλους όσους τη στήριξαν και βοήθησαν στη διοργάνωση.
Ευχόμαστε Καλή Χρονιά σε όλους τους συμπατριώτες και φίλους μας!
Ο ιστορικός Σύνδεσμος Σιδηροκαστριτών Τριφυλίας συνεχίζει το μεγάλο πολιτιστικό έργο του, με το οποίο προβάλλει το Σιδηρόκαστρο και τη Μεσσηνία σε όλο τον κόσμο! Στηρίζει τα ήθη και τα έθιμα της Πατρίδας μας, συνεργαζόμενος με συλλόγους από όλη την Ελλάδα!

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!!!!

Το Δ. Σ.
Μαρία Κ. Λιακάκη, Περικλής Λιακάκης, Αλεξάνδρα Γαλάνη, Ιωάννης Γιαννακλής  

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου