25.4.18

ΦΩΤΟ - Μεθώνη και Κορώνη: Με βενετσιάνικο αέρα που παρασύρει

Άμεσα συνδεδεμένες η μία με την άλλη, η Μεθώνη και η Κορώνη ξεχωρίζουν για την ιστορία και τον παραδοσιακό χαρακτήρα που έχουν διατηρήσει όλα αυτά τα χρόνια. 
Η Μεθώνη, συγκεκριμένα, έχει σπουδαία ιστορική σημασία γιατί, εξαιτίας της στρατηγικής θέσης που βρισκόταν, έγινε το μήλο της Έριδος για τους κάθε φορά δυνατούς των εποχών που προσπάθησαν να την κάνουν λιμάνι τους.
Μετά την απελευθέρωσή της, το 1828, από τους Τούρκους, ιδρύθηκε από τον Καποδίστρια στη Μεθώνη το Καποδιστριακό σχολείο, ενώ σήμερα είναι πλούσια σε αρχαία μνημεία, καθώς και βυζαντινά, βενετσιάνικα και τούρκικα. Εκκλησίες, τζαμιά, οχυρώσεις και ένα σπουδαίο κάστρο της, που φτιάχτηκε από τους Ενετούς και είναι περιτριγυρισμένο από τη θάλασσα, την κατατάσσουν στη λίστα με τις ομορφότερες ελληνικές πόλεις.
Το κάστρο της, αξίζει να σημειωθεί, είναι από τα σημαντικότερα του ελλαδικού χώρου και νότιά του φρουρίου βρίσκεται ο πύργος Μπούρτζι, χτισμένος σε μία μικρή βραχονησίδα.
Συνδέεται με το κύριο φρούριο με μία γέφυρα με καμάρες.
Στην ανατολική πλευρά του κάστρου υπάρχει σήμερα μικρός λιμενοβραχίονας που είναι μέρος του μικρού λιμανιού της Μεθώνης. Για όλα τα παραπάνω, ολόκληρος ο οικισμός της Μεθώνης έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες που πατούν αυτά τα εδάφη.
Η Κορώνη με το Βενετσιάνικο κάστρο 
Παραλιακή κωμόπολη, απέχει 52 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την Καλαμάτα και είναι φημισμένη για το Βενετσιάνικο κάστρο που δεσπόζει πάνω από την πόλη. Τα κύρια χαρακτηριστικά του, μάλιστα, έχουν περισωθεί και μαρτυρούν το θαυμάσιο αρχιτεκτονικό σχέδιο, ενώ μέσα στο κάστρο σώζονται, λαξευμένοι τάφοι, βενετσιάνικες στέρνες, τούρκικο χαμάμ και οι περίφημες «θόλοι».
Λίγο πιο πέρα από το κάστρο, στη βυζαντινή εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η θέα είναι εκπληκτική και περιλαμβάνει από τη μία το μεσσηνιακό κόλπο και από την άλλην το λιμανάκι της Κορώνης και την παραλία.
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τα γραφικά καλντερίμια, τα διώροφα αρχοντικά σπίτια και τις αμέτρητες εκκλησίες, συμπληρώνουν ένα υπέροχο παζλ χρωμάτων, αντιθέσεων, με ξεκάθαρο μεσαιωνικό χαρακτήρα.
Μην παραλείψετε να κάνετε, επίσης, την περατζάδα σας από το όμορφο λιμάνι, γεμάτο ψαροκάικα και ιστιοφόρα, τα γραφικά μαγαζάκια στο Μώλο και οι υπέροχες παραλίες δίνουν μία νησιωτική αίσθηση που κάνει την Κορώνη μοναδική.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου