28.4.18

ΔΕΙΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ! Ξεσηκώνονται Περιφερειάρχες - Δήμαρχοι για τον «Κλεισθένη»

Θύελλα αντιδράσεων προκαλεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Την αντίδραση των δυο κορυφαίων θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης , της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) , προκάλεσε το περιεχόμενο του νομοσχεδίου « Κλεισθένης1» του υπουργείου Εσωτερικών, στο οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνεται η θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ στις 11 Μαΐου και κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ -ΕΝΠΕ στις 12

Στην ανακοίνωση της ΚΕΔΕ αναφέρεται:
"Με ανακοίνωση του το Υπουργείο Εσωτερικών ορίζει ως χρόνο διαβούλευσης για το νομοσχέδιο «Κλεισθένης I»  που δόθηκε σήμερα το μεσημέρι στη ΚΕΔΕ, διάστημα μόλις δύο εβδομάδων.
 Παρά το κοινό αίτημα της Αυτοδιοίκησης Πρώτου και Δεύτερου Βαθμού να υπάρξει δίμηνη διαβούλευση, το Υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να περιορίσει το διάλογο στο ασφυκτικό διάστημα  μέχρι τις 14 Μαΐου.
Ως εκ τούτου υποχρεούμαστε να τροποποιήσουμε τον «Οδικό Χάρτη» και τα χρονοδιαγράμματα σύγκλησης των θεσμικών μας οργάνων, με δεδομένη την ανάγκη για μαζική συμμετοχή και ισχυρή απάντηση της Αυτοδιοίκησης.
Με βάση το νέο «Οδικό Χάρτη», οι ημερομηνίες συνεδρίασης των θεσμικών μας οργάνων τροποποιούνται ως εξής:
  1. Σύγκληση έκτακτου Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, την προσεχή Τετάρτη 2 Μαΐου, στις 11 το πρωί, προκειμένου να αξιολογηθεί το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και να καθορισθούν οι τρόποι δράσης της Αυτοδιοίκησης.
  2. Σύγκληση των Δημοτικών Συμβουλίων όλων των Δήμων της χώρας στις 4 και 7 Μαΐου , καθώς και των Δ.Σ. των ΠΕΔ στις 8 και 9 Μαΐου, ώστε να ληφθούν αποφάσεις πάνω στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου. 
  3. Σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ στις 11 Μαΐου και κοινού Συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ στις 12 Μαΐου, στην Αθήνα. 

ΕΝΠΕ
Σε δήλωσή του , ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «άτολμο και διαχειριστικό», που «αντανακλά τη συντηρητική νοοτροπία μιας κεντρικής γραφειοκρατίας» κι ότι «αποτελεί συρραφή διατάξεων… ατάκτως ερριμμένων». «Ώδινεν όρος (μεταρρύθμισης) και έτεκε μυν (εκλογικού συστήματος). Το Σχέδιο Νόμου δεν είναι μεταρρύθμιση και φυσικά δεν είναι η μεταρρύθμιση που έχουν ανάγκη η Αυτοδιοίκηση, η κοινωνία, η πατρίδα μας» δήλωσε. Επίσης ότι «εκπονήθηκε όχι μόνο ερήμην αλλά ενάντια στην Αυτοδιοίκηση» και « δεν μπορεί να σταθεί. Θα το καταστήσει κενό γράμμα η ίδια η ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά . Σύμφωνα με τον κ. Αγοραστό το νομοσχέδιο αυτό « όχι μόνο δεν λύνει αλλά τουναντίον είναι βέβαιο ότι θα δημιουργήσει πολλαπλάσια προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ» .Η εφαρμογή της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές , τόνισε «καταδικάζει Περιφέρειες και Δήμους σε «εγκλωβισμένη ακυβερνησία» και στρώνει το έδαφος ώστε να επιχειρήσουν ξανά να εγκαταστήσουν στην Αυτοδιοίκηση διορισμένους κυβερνητικούς επιτρόπους με κομματικά ένσημα. Μόνοι κερδισμένοι οι ολιγάρχες που με μικρές χορηγίες θα ελέγχουν εύθραυστες πλειοψηφίες στα Συμβούλια».
ΚΕΔΕ
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, επισημαίνει κι εκείνος ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο «δεν προωθούνται σημαντικές τομές, δεν προωθείται η αποκέντρωση και η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος προς την αυτοδιοίκηση, δεν εισακούστηκαν οι μεταρρυθμιστικές προτάσεις που καταθέσαμε εδώ και σχεδόν δυο χρόνια στο δημόσιο διάλογο». Ο κ. Πατούλης προειδοποιεί ότι με τη θέσπιση της απλής αναλογικής θα δημιουργηθούν ακυβερνησία και προβλήματα στη λειτουργία των Δήμων. Και δηλώνει ότι «με συντονισμένες κινήσεις, με ενότητα κι αποφασιστικότητα όλων των αυτοδιοικητικών δυνάμεων, θα δώσουμε τον αγώνα για να διαφυλάξουμε το κύρος του θεσμού μας και να διασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις τοπικές μας κοινωνίες».

Δείτε όλο το νομοσχέδιο από το airetos.gr:

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ  ΕΔΩ

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου