27.4.18

Εορτασμός της μάχης της Καλαμάτας !

ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ 
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Παναγιώτης Νίκας σας προσκαλεί να τιμήσετε με την παρουσία σας την τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 8 Μαΐου 2018, στις 11.00 π.μ. στο Μνημείο των πεσόντων Συμμάχων (Βρετανών, Αυστραλών, Νεοζηλανδών, Κυπρίων και Ελλήνων) κατά τη Μάχη της Καλαμάτας (28 Απριλίου 1941), στο Δημοτικό Πάρκο Σιδηροδρόμων (Κρήτης και Ψαρών).

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ε. ΝΙΚΑΣ




MUNICIPALITY OF KALAMATA INVITATION
The Mayor of Kalamata, Mr. Panagiotis Nikas, requests the honour of your presence at the Ceremony, that will be held on Tuesday, May 8th, 2018 at 11.00 a.m.
at the Monument of the Fallen Allies

(British, Australians, New Zealanders, Cypriots and Greeks) during the Battle of Kalamata (28th April 1941),
at the Municipal Railways Park (Kritis & Psaron str.).


THE MAYOR OF KALAMATA PANAGIOTIS E. NIKAS


Η μάχη της Καλαμάτας (Απρίλιος 1941) 

 Μετά τη γερμανική εισβολή της 6ης Απριλίου 1941 στη Βόρεια Ελλάδα και παρά την ηρωική αντίσταση των οχυρών Ρούπελ, κατέστη σαφές ότι η γερμανική κάθοδος προς τη νότια Ελλάδα ήταν αναπόφευκτη.
 Η Θεσσαλονίκη συνθηκολόγησε στις 9 Απριλίου 1941 ενώ η Αθήνα έπεσε στις 27 Απριλίου. 
Ύστερα από αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις το Βρετανικό Εκστρατευτικό Σώμα αποφάσισε την εκκένωση από την ηπειρωτική χώρα των υποχωρούντων τμημάτων του. 
Οι περισσότερες βρετανικές μονάδες είχαν ήδη αποχωρήσει από το λιμάνι της Ραφήνας, το Ναύπλιο κ.α. 
Ωστόσο ένα μεγάλο μέρος αποτελούμενο από 15000 περίπου άνδρες της 16ης και 17ης Αυστραλιανής Ταξιαρχίας είχαν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Καλαμάτας και περίμεναν την επιβίβαση τους. 
Η όλη επιχείρηση εκκένωσης από την Καλαμάτα έλαβε την κωδική ονομασία (Demon) και άρχισε το Σάββατο 26 Απριλίου 1941 και ολοκληρώθηκε βιαίως τη Δευτέρα το πρωί 29 Απριλίου , κατά την οποία υπογράφηκε η παράδοση τους στο Γερμανικό Στρατό. 
Τις πρώτες βραδυνές ώρες της 26ης Απριλίου κατέφθασαν στην προκυμαία της Καλαμάτας επτά βρετανικά πολεμικά πλοία και ξεκίνησε η επιβίβαση των Αυστραλών όπου μέχρι τις 3 το πρωί της Κυριακής είχαν επιβιβασθεί 8650 άντρες στους οποίους συμπεριλαμβανόταν και ένας μεγάλος αριθμός από κιβώτια που περιείχαν τους θησαυρούς και το χρυσό του Γιουγκοσλαβικού στέμματος. 
Τα πλοία αυτά αναχώρησαν αμέσως για την Κρήτη ωστόσο παρέμειναν στην πόλη της Καλαμάτας 7000 περίπου άντρες, κυρίως Νεοζηλανδοί αλλά και μερικές εκαντοντάδες Κύπριοι ,Παλαιστίνιοι και Γιουγκοσλάβοι πρόσφυγες. 
Η γερμανική αεροπορία επέτεινε τη χαώδη κατάσταση με τους συνεχείς βομβαρδισμούς και γι αυτό κατέστη αδύνατο να μεταφερθούν τα υπολείμματα των Βρετανών από την ηπειρωτική Ελλάδα . 
Μια νέα προσπάθεια επιβίβασης στα καταδρομικά Perth και Phobe και σε μερικά αντιτορπιλλικά δεν ολοκληρώθηκε , καθώς ο πλοίαρχος Μπόγιερ Σμιθ διαπίστωσε ότι οι Γερμανοί είχαν εισέλθει στην πόλη και ότι δεν είχε πλέον επαρκή χρόνο για την επιβίβαση των στρατευμάτων.
 Το απόγευμα της 28ης Απριλίου , ξέσπασαν συμπλοκές στην παραλία της Καλαμάτας .
 Ένας λόχος Αυστραλών υπό την διοίκηση του λοχαγού Gray επιχείρησε να αναχαιτήσει τα τμήματα της γερμανικής εμπροσθοφυλακής που εισέρχονταν προσεκτικά στην πόλη. 
Οι Γερμανοί δέχονταν συνεχείς επιθέσεις από <> όπως λέει μια περιγραφή εκείνης της εποχής.
 Ωστόσο πολύ σύντομα με τη βοήθεια μιας γερμανικής πυροβολαρχίας των 15 εκατ . η αντίσταση των Αυστραλών εξέλειπε. 
Την αυγή της 29 Απριλίου 1941 ο Ταξίαρχος Διοικητής των εναπομείναντων Βρετανικών τμημάτων Parrington συναντήθηκε μ έναν Γερμανό ανώτατο αξιωματικό και αποφάσισε την παράδοση των ανδρών του. Ύστερα από την συμφωνία αυτή ,γύρω στους 7000 Αυστραλοί, Νεοζηλανδοί και Βρετανοί οδηγήθηκαν στην αιχμαλωσία. 
Έτσι έληξε η μάχη της Καλαμάτας και ακολούθησε η γερμανοιταλική κατοχή μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1944.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου