24.6.18

ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΠΟΛΙΔΗΣ: «ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΤΕΛΙΚΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ-ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ»»

«Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΝ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΕΛΙΚΟ»
«ΑΝΑΓΚΑΙΑ  ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟ VAR ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΣ»
 «Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ EURO»
 «Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ»
«ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»
«ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΌ ΜΑΣ»


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:ΣΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ.Α.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟ


Η ποδοσφαιρική του καριέρα, είναι η χαρακτηριστική περίπτωση του τι μπορεί να επιτύχει ένα παιδί οπλισμένο με υπομονή επιμονή και στόχο. Στην τροπαιοθήκη του έχει μετάλλια από 11 πρωταθλήματα,9 Κύπελλα Ελλάδος 3 Σούπερ-Καπ και φυσικά το κορυφαίο αυτό του πρωταθλητή Ευρώπης το 2004.
Ο Αντώνης Νικοπολίδης συγκροτημένος και σοβαρός όπως και στην πλούσια καριέρα του ,χαμηλών τόνων από το 2012 αποφάσισε να ασχοληθεί με την προπονητική. Συνεργάτης των Ζαρντίμ και Μίτσελ στον Ολυμπιακό και από το 2015 έχει τις τύχες της Εθνικής Ελπίδων στα χέρια του δουλεύοντας με ταλαντούχα ελληνόπουλα που όπως φαίνεται θα τα οδηγήσει με αυτό στον πάγκο στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Μιλάει στην «Sportday» για την απόφαση του να ασχοληθεί με την προπονητική ,την Εθνική Ελπίδων καθώς και για τις ομάδες του Μουντιάλ της Ρωσίας με τις εκτιμήσεις του να φτάνουν μέχρι τον… τελικό.
-Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με την προπονητική;
ΑΝ: «Η Αρχική μου σκέψη ήταν να ασχοληθώ με αυτό που αγαπώ περισσότερο ως προπονητής τερματοφυλάκων. Στην ζύμωση που έκανα μέσα μου μετά από πολύ σκέψη κατέληξα στην απόφαση να δοκιμάσω να κάνω πράξη μέσα στο γήπεδο τις θέσεις μου, τις γνώσεις και τις εμπειρίες που αποκομίζω διαρκώς από το ποδόσφαιρο.»
-Υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που επέλεξες Εθνική ομάδα και όχι κάποιο σύλλογο;
«ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ  ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΠΑΜΕ EYRO  ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΩΝ»
ΑΝ: «Ναι. Γιατί νομίζω για την αρχή της καριέρας μου έτσι ήταν σωστό να γίνει. Μου δίνει την δυνατότητα να εμπλουτίζω παράλληλα τις γνώσεις μου μέσα από τις σχολές προπονητικής της ΕΠΟ με τις σχολές UEFA pro  για να είμαι καθ όλα έτοιμος να αναλάβω όταν έρθει η ώρα μια ομάδα Σ.Λ. Παράλληλα αυτή η επιλογή μου έκανε πολύ καλό  για τι γνώρισα το νέο αίμα του ελληνικού ποδοσφαίρου από την παίδων μέχρι την Ελπίδων. Τέλος είναι πολύ σημαντικό και σπουδαίο  το κίνητρο να καταφέρω μαζί με τα παιδιά μου στην U21  να καταφέρουμε να πάμε στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.»
-Βλέπουμε όπως εσύ και άλλα παιδιά του EYRO 2004 να αναλαμβάνουν πόστα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι ελπίδα για να γυρίσει σελίδα;
«ΜΕ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΟΡΑΜΑ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΌ ΜΑΣ»
ΑΝ: «Χρειάζεται πολύ μεγάλος αγώνας για να αλλάξει το ελληνικό ποδόσφαιρο. Θέλει πολύ χρόνο και σωστές κατευθύνσεις. Όλα τα παιδιά του 2004 πρέπει να επιλέξουν τον χώρο και σαφώς το αντικείμενο που γνωρίζουν και πιστεύουν ότι μπορεί να προσφέρουν περισσότερο για να αλλάξει σταδιακά ένα μέρος του ποδοσφαίρου μας. Για το σύνολο χρειάζεται στρατηγική και όραμα.»
-Η ΑΕΚ πρωταθλήτρια, ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος, ο Ολυμπιακός σε κρίση, και ο Παναθηναϊκός σε περιπέτεια. Είναι αυτό που ζήσαμε στο περασμένο πρωτάθλημα…
ΑΝ: «Το περιγράφει σωστά. Κάπως έτσι ήταν. Το άσχημο ήταν ότι όλα κρίθηκαν στα δικαστήρια έγιναν αυτά που έγιναν και χάλασε η εικόνα»
-Αρκετοί ξένοι παίκτες παρά το γεγονός ότι τους χρυσώνουν δεν επιλέγουν να παίξουν μπάλα στην Ελλάδα. Γιατί;
«ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΥΣ ΠΑΙΚΤΕΣ»
ΑΝ: «Όταν ομάδες όπως Ολυμπιακός, ΑΕΚ,ΠΑΟΚ δεν μπαίνουν απ ευθείας στο Τσαμπιονς λίγκ είναι αποτρεπτικό στοιχείο για τις επιλογές των ξένων παικτών. Οι εντάσεις μέσα και έξω από τα γήπεδα στο ελληνικό ποδόσφαιρο λειτουργούν αρνητικά. Γενικά είναι αντικίνητρο για τους ξένους να παίξουν στην Ελλάδα. Είναι η έσχατη επιλογή τους.»
-Τι εκτιμάς για το νέο πρωτάθλημα και τι περιμένεις να αλλάξει;
«Ο ΠΑΟΚ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ»
ΑΝ: «Ο ΠΑΟΚ που κράτησε τον βασικό του κορμό και τον προπονητή του δείχνει ότι είναι πολύ πιο έτοιμος από κάθε άλλη χρονιά για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Η πρωταθλήτρια ΑΕΚ είναι ερωτηματικό γιατί έχασε παίκτες και προπονητή και παίρνει το ρίσκο επιχειρώντας να δημιουργήσει μια νέα ομάδα. Ο Ολυμπιακός αναδιοργανώνεται, και όπως φαίνεται από τις κινήσεις  που κάνει η διοίκηση  ,μπαίνει δυνατά και είναι αποφασισμένος να διεκδικήσει το νέο πρωτάθλημα.»
-Μπορεί ο Ολυμπιακός να δομήσει ομάδα πρωταθλητισμού μέσα σε ένα καλοκαίρι;
ΑΝ: «Το έχει ξανακάνει .Έχει την εμπειρία να το κάνει με καλύτερες επιλογές παικτών όχι τόσο σε αξία όσο σε νοοτροπία.»
-Σε αυτή την κατεύθυνση θεωρείς ιδανική επιλογή για την θέση του Αθλητικού Διευθυντή τον Κριστιάν Καρεμπέ;
«ΙΔΑΝΙΚΗ  Η ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΚΑΡΕΜΠΕ»
ΑΝ: «Βεβαίως και είναι. Ο Κριστιάν είναι μια δεκαετία στον Ολυμπιακό. Είναι βέβαιο ότι θα βοηθήσει και με τις γνωριμίες που έχει και με την προσωπικότητα που διαθέτει και μέσα στα αποδυτήρια  για να δημιουργηθεί ομάδα υψηλού επιπέδου»
-Είσαι δυόμιση χρόνια προπονητής της Εθνικής Ελπίδων. Τι έχεις επιτύχει;
ΑΝ: «Ακόμη τίποτα. Εκτός του ότι δημιουργήσαμε εδώ και δυο χρόνια μια πάρα πολύ καλή ομάδα με ταλέντο και συμπεριφορά που είναι πρώτη στον όμιλο της και διεκδικεί την πρόκριση στην τελική φάση του Euro.Αν δεν μπορέσουμε να  προκριθούμε δεν θα έχουμε επιτύχει τίποτα. Ήμαστε πρώτοι ,η Κροατία είναι δεύτερη με τρεις βαθμούς πίσω από εμάς, ακολουθούν Τσεχία, Λευκορωσία ,Μολδαβία και Σαν Μαρίνο. Περνάει στο Euro μια ομάδα και οι τέσσερις καλύτερες όλων των ομίλων παίζουν μπαράζ.»
-Πολυσυλλεκτικότητα στις επιλογές παικτών. Ριζοσπαστική κίνηση για την Ελλάδα. Αντιμετώπισες πίεση η διαφωνίες;
ΑΝ: «Καμία απολύτως. Η μάχη γίνεται μέσα μου. Υπάρχει ένας κορμός αλλά η  πολυσυλλεκτικότητα κυρίως οφείλεται γιατί πολλά παιδιά φεύγουν δανεικοί και αναγκαζόμαστε να επιλέγουμε παίκτες από πολλές ομάδες.»
-Τι απομένει για να σφραγίσουν τα παιδιά σου την πρόκριση στο EURO;
«Η ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΠΙΔΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΣΤΟ EURO»
ΑΝ: «Έχουμε τρία παιχνίδια. Παίζουμε στην Τσεχία και στην Κροατία και στην Αθήνα με την Λευκορωσία. Έχουμε το προβάδισμα και μια πάρα πολύ καλή ομάδα που μας κάνει να αισθανόμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας. Αυτή η Ελπίδων μπορεί να προκριθεί στο Euro.Αυτή θα είναι και η πρώτη μου επιτυχία.»
-Είναι ταλαντούχα γενιά;
ΑΝ: «Και μόνο ότι  παιδιά κλήθηκαν στην Εθνική Ανδρών είναι η μεγαλύτερη αποδειξη.Ανδρουτσος,Νικολάου,Λημνιός,Κουλούρης,Γαλανόπουλος,Μανθάτης έχουν αγωνιστεί με την Εθνική ανδρών.»
-Ντεζαβαντάζ για την δουλειά σου και για τα παιδιά η μη χρησιμοποίηση τους από τις ομάδες τους;
ΑΝ: «Και εμείς στη δουλειά μας και η εξέλιξη των παιδιών εξαρτόμαστε πολύ από την δουλειά που κάνουν οι προπονητές στις ομάδες τους. Και στην επιτυχία μας μεγάλο μερίδιο έχουν και οι ομάδες και οι προπονητές των παιδιών που τα διατηρούν σε καλή κατάσταση και εμείς παίρνουμε έτοιμους ποδοσφαιριστές. Τα παιδιά είναι φιλόδοξα και ξέρουν ότι με μια επιτυχία στην Εθνική θα τους προσέξουν και οι ομάδες τους και ευρωπαϊκές ομάδες. Είναι πολύπλευρο το όφελος»
Ποιος είναι ο στόχος του προπονητή της Εθνικής ελπίδων Αντώνη Νικοπολίδη;
ΑΝ: «Δεν είναι στόχος του Νικοπολίδη άλλα της Εθνικής ομάδας να επιτυγχάνει σε όλες τις διοργανώσεις. Συνεργαζόμαστε στενά με τον κ. Σκίμπε στην Ανδρών και στόχος είναι να ενισχύουμε την Ανδρών με ταλαντούχους παίκτες. Προσέχουμε παιδιά παντού στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τελευταία περίπτωση ο Χατζηδιάκος που παίζει βασικός στην Αλκμαρ και έχει μεγάλη πρόοδο .Πολλά από αυτά τα παιδιά μπορούν να κάνουν ευρωπαϊκή καριέρα»
-Είναι στις φιλοδοξίες σου ο πάγκος της Εθνικής Ανδρών;
«ΑΝ ΑΠΟΔΕΙΞΩ ΟΤΙ ΑΞΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΙΑ ΜΟΥ Η ΑΝΔΡΩΝ»
ΑΝ: «Για την ώρα δεν σκέπτομαι κάτι τέτοιο. Είμαι ευχαριστημένος με αυτό που δημιουργήσαμε στην Ελπίδων.
Στα επόμενα χρόνια αν αποδείξω ότι είμαι ικανός θα ήθελα να έχω την ευκαιρία να κοουτσάρω την Εθνική Ανδρών»
-Ποιο ήταν το πρώτο Μουντιάλ που είδες και ποιος τερματοφύλακας σε μάγεψε;
ΑΝ: «Το 1982 στην Ισπανία. Ήμουν 11 χρονών και γίναμε τότε όλοι βραζιλιάνοι γιατί είδαμε μια μαγική ομάδα. Έμενα όμως με μάγεψε ο Ντίνο Τζόφ της Εθνικής Ιταλίας. Όχι μόνο γιατί ήταν πολύ μεγάλος τερματοφύλακας αλλά ήταν πολύ σπουδαίος και στα 40α του»
-Στο Μουντιάλ της Ρωσίας   σε ποιο παιχνίδι θα στεκόσουν;
ΑΝ: «Πορτογαλία-Ισπανία ήταν καταπληκτικό παιχνίδι. Γερμανία-Μεξικό ήταν επίσης σπουδαίο ματς. Το Κροατία-Αργεντινή»
-Περίμενες αυτό το κάζο της Αργεντινής;
ΑΝ: «Όχι αυτό δεν το περίμενα. Όπως δεν περίμενα ότι η Αργεντινή θα μπορούσε να κερδίσει μια ομάδα όπως είναι η Κροατία. Ξέρουμε τις μονάδες αλλά είδαμε μια Κροατία ποιο συμπαγή, ποιο ομαδική ,μια ομάδα που αμύνεται καλύτερα από προηγούμενα χρόνια, δεν μένει στο ταλέντο της. Μπορεί να πάει μακριά στο Μουντιάλ. Ακόμη και τελικό»
Η Αργεντινή ξεκίνησε με προβλήματα προκρίθηκε στο τέλος. Έχει προβλήματα. Δεν είχε ισορροπία ως ομάδα μεταξύ άμυνας και επίθεσης. Έχει καλούς παίκτες αλλά ο Νιμπάλά δεν μπορεί να είναι στο πάγκο αλλά δεν μπορεί να παίξει και στη θέση του Μέσι. Αντιστοίχως ο Αγκουέρο με τον Ιγκουαίν. Έχουν τέτοια θέματα. Υπάρχει γκρίνια που χαλάει το κλίμα της ομάδας.»
-Τι σκέψη σου δημιούργησε η αποτυχημένη εμφάνιση του Μέσι;
«Η ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΑΝ ΠΡΟΚΡΙΘΕΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ ΤΕΛΙΚΟ»
ΑΝ: «Στενάχωρη για έναν τέτοιο παίκτη. Αν  η Αργεντινή με τις ισοβαθμίες μπορέσει να προκριθεί μπορεί να φτάσει τελικό. Έχουν τρομερό άγχος και πίεση και περισσότερο από όλους ο Μέσι και λόγω Μαραντόνα»
1ος-Ομιλος: Ρωσία-Ουρουγουάη που προκρίθηκαν ;
ΑΝ: «Η Ρωσία παρ ότι ήταν φαβορί να περάσει είναι ερωτηματικό για μένα γιατί την είδαμε μόνο σε φιλικά.Δεν την βλέπω να προχωρήσει. Η Ουρουγουάη διαθέτει το καλύτερο επιθετικό δίδυμο Σουάρες-Καβάνι. Θα προχωρήσει»
2ος Όμιλος: Ισπανία-Πορτογαλία-Ιράν.
ΑΝ: «Ισπανία –Πορτογαλία θα περάσουν σίγουρα. Το ΙΡΑΝ καλή ομάδα έδωσαν την μάχη τους μέχρι εκεί όμως.»
3ος Όμιλος: Γαλλία-Δανία.
ΑΝ: «Παρά το γεγονός ότι είναι ονόματα οι Γάλλοι δεν πείθουν .Στηρίζονται στο ατομικό στοιχείο στην δημιουργία. Δεν παίζουν συνδυαστικό ποδόσφαιρο για να δημιουργήσουν στον αντίπαλο προβλήματα.»
4ος Όμιλος Κροατία-Αργεντινή –Νιγηρία-Ισλανδία.
ΑΝ: «Μετά την νίκη της Νιγηρία επί της Ισλανδίας το Νιγηρία-Αργεντινή θα είναι …μονόδρομος και τελικός.»
5ος Όμιλος Σερβία-Ελβετία-Βραζιλία –Κόστα Ρίκα.
ΑΝ: «Η Βραζιλία έχει καλή ομάδα και μπορεί να φτάσει μέχρι τον τελικό. Η Ελβετία από την στιγμή που νίκησε την Σερβία είναι φαβορί. Θα πρέπει να γίνει κοσμογονία για να δούμε ανατροπές»
6ος Όμιλος Μεξικό-Σουηδία-Γερμανία-Ν. Κορέα.
ΑΝ: «Εδώ μπλέξαμε και περισσότερο η Γερμανία. Πολύ καλή ομάδα  το Μεξικό με συμπαγή άμυνα και ταχύτητα στις αντεπιθέσεις.»
7ος Όμιλος Βέλγιο-Αγγλία…
ΑΝ: «Και οι δύο θα περάσουν… Η Αγγλία που δεν την περιμένει κανείς και δεν έχουν προσδοκίες ούτε οι Άγγλοι μπορούν να προχωρήσουν .Είναι ταλαντούχοι με ταχύτητα. Αν διαφοροποιήσουν την στρατηγική τους μπορούν να έχουν τύχη.»
8ος Όμιλος Ιαπωνία-Σενεγάλη-Κολομβία –Πολωνία.
ΑΝ: «Η Πολωνία ήταν μεγάλη απογοήτευση περίμενα να πρωταγωνιστήσει. Είναι ανοιχτός όμιλος από ισορροπημένες ομάδες »
-Σήμερα στις 3μμ-Αγγλια-Παναμάς;
ΑΝ: «Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει η Αγγλία…»
Στις 6μμ Πολωνία-Κολομβία;
ΑΝ: «Είναι παιχνίδι ζωής η θανάτου για τους Πολωνούς .Την Κολομβία δεν μπορούμε να την κρίνουμε γιατί  στο πρώτο ματς έπαιξε από το 3΄με 10 παίκτες. Είναι καλή ομάδα.»
-Ιαπωνία-Σενεγάλη απόψε;
ΑΝ: «Ντέρμπυ. Αμφίρροπο παιχνίδι. Στα άλλα ματς πιστεύω ότι η Πορτογαλία δεν θα χάσει από το Ιράν, η Γερμανία θα νικήσει την Ν. Κορέα και το Μέξικο την Σουηδία»
Στις «16» ομάδες τελικά ποιες βλέπεις;
ΑΝ: «Ρωσία, Ουρουγουάη, Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Δανία, Κροατία και θα ήθελα η  Αργεντινή ,Βραζιλία και πιθανόν η Ελβετία, Μεξικό, Γερμανία ,Βέλγιο ,Αγγλία, και στον 8ο Όμιλο δεν ξέρω τι θα γίνει»
-Είσαι υπέρ του VAR και γιατί;
«ΑΝΑΓΚΑΙΑ  ΕΠΕΝΔΥΣΗ ΤΟ VAR ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΜΑΣ»
ΑΝ: «Είμαι υπέρ από την πρώτη στιγμή. Θα βοηθήσει σημαντικά. Γκολ που ακυρώθηκαν σωστά πέναλτι που καταλογίστηκαν η δεν δόθηκαν επίσης σωστά. Δεν υπάρχει θέμα για το σπάσιμο του ρυθμού του αγώνα. Είναι αναγκαία επένδυση για το ελληνικό ποδόσφαιρο το VAR.Θα βοηθήσει και τους διαιτητές και την αλλαγή νοοτροπίας. Στην Ελλάδα το θέμα είναι οι υποδομές στα γήπεδα»
-Ο καλύτερος τερματοφύλακας μέχρι τώρα στο Μουντιάλ και αυτός που σε προβλημάτισε;
ΑΝ: «Ο Γιορίς της Εθνικής Γαλλίας ο καλύτερος μέχρι τώρα. Παρ ότι τον έχω σε εκτίμηση αστάθεια διέκρινα στον Ντέχεα που δεν είναι στοιχείο που τον χαρακτηρίζει. Πιστεύω ότι ήταν σε άσχημη ημέρα»
-Τι θα δώσει στο ποδόσφαιρο μας το Μουντιάλ της Ρωσίας;
ΑΝ: «Την καινοτομία του VAR.Επίσης μας επιβεβαιώνει εκ νέου ότι η ψαλίδα μεταξύ μεγάλων και μικρομεσαίων εθνικών ομάδων έχει κλείσει αρκετά. Αυτό οφείλεται στην άνοδο των μικρών ομάδων. Κυρίως σε ομάδες της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής που παίκτες τους αγωνίζονται σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα»
-Ποιο ζευγάρι θα ήθελες στον τελικό;
ΑΝ: «Θα ήθελα Βραζιλία-Αργεντινή…Η μια ομάδα θα είναι σίγουρα η Βραζιλία η άλλη δεν μπορώ να πω με σιγουριά. Δεν ξέρω αν έχει το ειδικό βάρος για τελικό η Κροατία. Παρά τα προβλήματα αυτή η Ισπανία θα μπορούσε να είναι στο ζευγάρι του τελικού »

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου