29.6.18

Αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων

«Φωτιά» ανάβει στους φαρμακοποιούς το νέο καθεστώς λειτουργίας που επιβάλει ο νόμος 4512/2018 και τίθεται σε ισχύ από την Κυριακή 1 Ιουλίου καθώς  προβλέπει κυρώσεις για όσους τηρούν υποχρεωτικό ωράριο και ξεφεύγουν, αλλά καμία επίπτωση για όσους έχουν διευρυμένο ωράριο και θα μπορούν να λειτουργούν όσες ώρες επιθυμούν άνω των 40 εβδομαδιαίως που ορίζει ο νόμος, μέχρι και 24ωρο, εκτός της Κυριακής. Επιπλέον, από την Κυριακή, στις προσόψεις των φαρμακείων θα υπάρχουν δύο καταστάσεις με τα φαρμακεία που διημερεύουν και διανυκτερεύουν, καθώς και με όσα έχουν δηλώσει διευρυμένο ωράριο

Οι ιδιοκτήτες φαρμακείων πιστεύουν ότι με το νέο νόμο δημιουργείται συνθήκη ανταγωνισμού,
το φάρμακο δεν είναι εμπορικό αλλά κοινωνικό αγαθό και
η Δημόσια Υγεία βάλλεται πρωτόγνωρα με ευθύνη της κυβέρνησης.
Από την Κυριακή 1η Ιουλίου 2018 τίθεται σε ισχύ ο νόμος 4512/2018 που αφορά τη νέα νομοθετική ρύθμιση περί ωραρίου λειτουργίας φαρμακείων.

Η διημέρευση θα αρχίζει από 8 πμ έως 9 μμ, η δε διανυκτέρευση από 9μμ έως 8πμ. Επιπλέον, για τις ημέρες Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή η διανυκτέρευση θα είναι χωρίς την μεσημεριανή διακοπή από το πρωί 8πμ με 8 πμ της επόμενης ημέρας (δηλαδή 24 ώρες).
Δυνατότητα διευρυμένου ωραρίου
Κατ’ εξαίρεση του υποχρεωτικού ωραρίου υπάρχει το ωράριο όσων φαρμακοποιών ακολουθούν διευρυμένο ωράριο και οι οποίοι έχουν ήδη δηλώσει τις ώρες και μέρες που επιθυμούν για τους επόμενους δύο μήνες (Ιούλιο και Αύγουστο), όπως ο νόμος ορίζει.
Όσοι επιθυμούν την συμμετοχή τους στο διευρυμένο ωράριο θα πρέπει να το δηλώνουν ανά δίμηνο κάθε έτος και τουλάχιστον ένα μήνα πριν την έναρξη του διμήνου αυτού, τόσο στο Φαρμακευτικό Σύλλογο και στο αρμόδιο τμήμα της περιφέρειας (δηλαδή τώρα για το δίμηνο Σεπτέμβριος – Οκτώβριος πρέπει να δηλωθεί μέχρι την 31η Ιουλίου) κοκ, όπως αναφέρονται με λεπτομέρειες στην σχετική απόφαση της Περιφέρειας.
Τιμωρούνται όσοι ξεφεύγουν
Σύμφωνα με την νέα νομοθεσία σε περίπτωση λειτουργίας φαρμακείου, πέραν των χρονικών ορίων του υποχρεωτικού ωραρίου, κατά παράλειψη της δήλωσης ή καθ’ υπέρβαση των δηλωθέντων χρονικών ορίων αυτής, επιβάλλεται με απόφαση του κατά τόπον αρμόδιου Περιφερειάρχη, πρόστιμο έως 3.000 € σε φαρμακοποιούς ή φαρμακεία, που δηλώνουν ότι θα τηρήσουν διευρυμένο ωράριο, δεν επιτρέπεται η χορήγηση απαλλαγής από την υποχρέωση διημέρευσης και διανυκτέρευσης.
Επιπλέον αυτών, με τον νέον νόμο τονίζεται, ότι τα φαρμακεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό τη διαρκή παρουσία και επίβλεψη αδειούχου επιστημονικού υπεύθυνου φαρμακοποιού και προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι από τους αρμοδίους με τα πρόστιμα κυμαίνονται από 5.000 έως 30.000 €.
Διπλοί πίνακες στις προσόψεις
Για τα εφημερεύοντα φαρμακεία από 1η Ιουλίου 2018 καθώς και όσα έχουν επιλέξει διευρυμένο ωράριο, θα υπάρχουν στις προσθήκες των φαρμακείων αναρτημένες καρτέλες εφημερίας των φαρμακείων, καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του Φαρμακευτικού Συλλόγου όπου θα αναφέρεται σε ξεχωριστό σημείο τα υποχρεωτικά εκ του νόμου φαρμακεία που έχουν υπηρεσία (Ημέρα και Νύκτα) και σε ξεχωριστό σημείο θα υπάρχει ο επικαιροποιημένος πίνακας των φαρμακείων που ακολουθούν το διευρυμένο ωράριο όπου θα τονίζεται υποχρεωτικά ότι, τα εντός του παρόντος πινάκα φαρμακεία δεν έχουν εκ του νόμου υποχρέωση να λειτουργούν κατά τις αναγραφόμενες ώρες και ημέρες.
Τέλος, σε ότι αφορά τα φαρμακεία των λοιπών Καλλικρατικών Δήμων του νομού το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι σχετικό με την περιοχή λειτουργίας των φαρμακείων, και έχει την έγκριση της Περιφέρειας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου