2.8.18

ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕΙ - Του ακρωτηρίασαν χέρια και πόδια μετά από γλείψιμο σκύλου

Ένας άνδρας 48 ετών από το Ουισκόνσιν των ΗΠΑ έπαθε σηψαιμία, που οδήγησε στον ακρωτηριασμό των ποδιών και των χεριών του. Και η πιο πιθανή πηγή της καταστροφικής μόλυνσης ήταν ο ίδιος του ο σκύλος.

Ο Greg Manteufel πήγε στο νοσοκομείο με «συμπτώματα απλής γρίπης», αλλά μέσα σε μια εβδομάδα, οι γιατροί αποφάσισαν να ακρωτηριάσουν και τα δύο του πόδια και, αργότερα, να κάνουν το ίδιο και με τμήματα των χεριών του. Οι ακρωτηριασμοί ήταν απαραίτητοι μετά την μόλυνση, η οποία προκάλεσε δραματική πτώση στην πίεση αίματος του 48χρονου, γεγονός που με την σειρά του μείωσε σημαντικά τη ροή αίματος στα άκρα του και οδήγησε σε θάνατο των τοπικών ιστών.
Σηψαιμία!

Οι εξετάσεις αίματος αποκάλυψαν ότι η μόλυνση του Manteufel προκλήθηκε από ένα βακτήριο που ονομάζεται Capnocytophaga. Αυτά τα βακτήρια βρίσκονται στα στόματα των γατών και των σκύλων, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Έως και το 74% των σκύλων και το 57% των γατών έχουν Capnocytophaga, αλλά τα βακτήρια δεν προκαλούν ασθένεια σε σκύλους και γάτες.

Στους ανθρώπους, όμως, το πράγμα έχει αλλιώς. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις, τα βακτηρίδια μπορεί να εξαπλωθούν στους ανθρώπους με δαγκώματα, γρατζουνιές ή στενή επαφή με γάτες και σκύλους. Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο από αυτή μόλυνση είναι εκείνοι με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Εάν ένα άτομο προσβληθεί από το Capnocytophaga, τα βακτηρίδια μπορούν να εξαπλωθούν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν λοιμώξεις σε διάφορα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένης μιας λοίμωξης αίματος γνωστής ως σηψαιμία. Η σηψαιμία εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται σε μια λοίμωξη, προκαλώντας φλεγμονή σε όλο το σώμα και, ενδεχομένως, ανεπάρκεια οργάνων.

Συμπτώματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από αυτά τα βακτήρια συνήθως αρχίζουν να υποφέρουν από συμπτώματα εντός τριών έως πέντε ημερών από την μόλυνση, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε στιγμή έως και δύο εβδομάδες μετά την έκθεση στο βακτήριο. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φουσκάλες, ερυθρότητα, πρήξιμο, πύον ή πόνο γύρω από τη θέση των δαγκωμάτων (εάν υπάρχει δάγκωμα), πυρετό, διάρροια, κεφαλαλγία, εμετό και πόνο των μυών ή των αρθρώσεων.
Όπως και στην περίπτωση του 48χρονου Manteufel, η σηψαιμία μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε γάγγραινα ή θάνατο ιστού και απαιτεί ακρωτηριασμούς για να σωθεί το υπόλοιπο σώμα.

Πολύ σπάνιο, αλλά πρέπει να προσέχετε!

Η δρ Silvia Munoz-Price, ειδική επί μολυσματικών νοσημάτων, δήλωσε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια.  
«Περισσότερο από το 99% των ανθρώπων που έχουν σκύλους και γάτες δεν θα έχουν ποτέ αυτό το πρόβλημα. Ήταν απλά συμπτωματικό», είπε.

livescience.com

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου