28.9.18

Αναμένονται πρωτοφανείς καταστάσεις ! Ποιες περιοχές θα χτυπήσει ο κυκλώνας Ζορμπάς

Ο κυκλώνας «Ζορμπάς» ισχυροποιείται στα ανοικτά της Λιβύης και από το βράδυ θα αρχίσει να διαγράφει την πορεία του προς την Ελλάδα, δημιουργώντας ενδεχομένως και πρωτοφανείς καταστάσεις, λόγω έντασης ανέμων και ραγδαιότητας των βροχοπτώσεων που τον συνοδεύουν.
Ηδη, σχεδόν όλα τα προγνωστικά μοντέλα «συμφωνούν» πια, ως προς την πορεία του, αφού το αρχικό σενάριο που ήθελε τον κυκλώνα να περνά πάνω ή κάτω από την Κρήτη δεν επιβεβαιώθηκε.
Αντίθετα, όλα δείχνουν πως ο «Ζορμπάς» θα κινηθεί από τα ανοιχτά της Λιβύης όπου σχηματίστηκε με κατεύθυνση προς το κεντρικό Αιγαίο για να καταλήξει στα δυτικά παράλια της Τουρκίας.
Στις τάξεις των επιστημόνων έχει σημάνει συναγερμός, καθώς η ισχύς του Ζορμπά σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες που πάντα καταγράφονται σε τέτοια συστήματα όταν περνάνε πάνω από το Αιγαίο πέλαγος, δημιουργεί ανησυχίες, κυρίως λόγω της αδυναμίας ακριβής πρόγνωσης και πρόβλεψης για τις περιοχές που τελικά θα «χτυπηθούν» από τα πιο έντονα φαινόμενα.
Σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, αυτή τη στιγμή οι άνεμοι που «συνοδεύουν» τον κυκλώνα δεν ξεπερνούν σε ταχύτητα τα 110 χιλιόμετρα την ώρα, όσο όμως θα περνάνε οι ώρες και κυρίως το Σάββατο, η έντασή τους θα αυξηθεί και η ταχύτητά τους δεν αποκλείεται να ξεπεράσει ακόμα και τα 150 χιλιόμετρα, τη στιγμή που το «μάτι» του κυκλώνα θα βρίσκεται ανάμεσα από την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Την Κυριακή, ο κυκλώνας κινούμενος βορειοανατολικά προς τα παράλια της Τουρκίας θα αρχίσει να εξασθενεί, με την ταχύτητα των ανέμων να πέφτει στα 120 χιλιόμετρα την ώρα.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα ύψη βροχής και την ένταση των καταιγίδων, τα προγνωστικά μοντέλα εξακολουθούν να δίνουν από αρνητικά έως και... εφιαλτικά σενάρια, σε ορισμένες ακραίες περιπτώσεις, ικανά να προκαλέσουν σοβαρά πλημμυρικά φαινόμενα σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Στο «επίκεντρο» από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι και το βράδυ της Κυριακής, φαίνεται να βρίσκονται όλη η ανατολική Πελοπόννησος, η Αττική και η Εύβοια, ενώ και τα νησιά των Κυκλάδων αρχικά και του κεντρικού Αιγαίου στη συνέχεια, αναμένεται να δεχτούν αρκετά μεγάλα ύψη βροχής. Τέτοια που -επαναλαμβάνουμε- θα είναι ικανά να προκαλέσουν καταστροφές, γι' αυτό και θα πρέπει να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τους πολίτες και φυσικά να αποφευχθούν οι άσκοπες μετακινήσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε χειμάρρους ή ποτάμια και φυσικά σε παράκτιες περιοχές.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου