9.12.18

Νάντια Γιαννακοπούλου: «Εκλεψα» τον ωραίο του σχολείου!

Εξομολογήσεις ζωής από την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου
 
ΤΕΤ Α ΤΕΤ ΜΕ ΤΗ ΒΙΒΙΑΝ • Από τη Βίβιαν Μπενέκου

Οταν τη βλέπεις, αυτομάτως σκέφτεσαι το ΠΑΣΟΚ. Στα τηλεοπτικά πάνελ είναι δύσκολο να προσπεράσεις τα επιχειρήματά της και τη μαχητικότητα με την οποία τα υποστηρίζει.

Φέτος πέρασε την πιο δύσκολη χρονιά της ζωής της, αφού έχασε την πολυαγαπημένη της μητέρα, όμως έχει τρία ωραία κοριτσάκια και έναν σύζυγο που δηλώνει το ίδιο ερωτευμένος μαζί της, όπως και τότε που την παντρεύτηκε.
Αυτή είναι η πρώην βουλευτής και νυν αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου. Η Νάντια είναι κόρη του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας Γιάννη Γιαννακόπουλου και παντρεμένη με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Μάξιμο Μουμούρη. 
Οι δυο τους ήταν συμμαθητές στο γυμνάσιο και η Νάντια τελικά «έκλεψε» τον ωραίο του σχολείου, όπως λέει στην «Espresso».
Το alter ego της είναι η αδελφή της Ελένη, που είναι σαν δύο σε ένα.
Ενα τροχαίο που είχε πρόπερσι, όταν έπεσε σε γκρεμό με αυτοκίνητο στη Μεσσηνία όπου ταξίδευε με τον πατέρα της, τη θωράκισε απέναντι στον επόμενο πόνο που έζησε, αυτόν του θανάτου της μητέρας της. «Πηγαίνω τακτικά για να της ανάψω το καντήλι και να της αφήσω λίγα λουλούδια» λέει η Νάντια, που αγαπά να αφιερώνει στον Μάξιμό της το τραγούδι του Σαββόπουλου «Μυστικό τοπίο».
Παρακολουθώ τις τηλεοπτικές και τις άλλες εμφανίσεις σου, και όλη αυτή την αεικίνητη παρουσία σου ως πολιτικός. Και ύστερα σε φαντάζομαι ως μητέρα και σύζυγο. Από πού πηγάζει αυτή η ενέργεια; Τι την πυροδοτεί;
Ισχυρές μπαταρίες, που προσπαθώ να τις τροφοδοτώ ανελλιπώς με πίστη γι' αυτό που κάνω, γι' αυτό που παλεύω, γι’ αυτό που αγαπώ. Ολες οι γυναίκες έχουμε πολλαπλούς ρόλους και όλες καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε σε αυτούς. Η ενασχόληση με την πολιτική είναι, ούτως ή άλλως, μια σκληρή υπόθεση για εμάς τις γυναίκες. Ομως δεν πρέπει να απέχουμε από αυτή και από τη συμμετοχή μας στα κοινά. Μόνο έτσι μπορούμε να αλλάζουμε πράγματα για το καλό όλων μας, γυναικών και ανδρών, για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών μας.
ΠΑΣΟΚ ή Κίνημα Αλλαγής; Και το ρωτώ γιατί θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι brand με ταυτότητα, ενώ το ΚΙΝ.ΑΛ. δεν είμαι τόσο σίγουρη ότι εκφράζει δύναμη. Τι λες;
Και ΠΑΣΟΚ και Κίνημα Αλλαγής. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο τροφοδότης και η καρδιά της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο νέος ενιαίος πολιτικός φορέας της Κεντροαριστεράς, που διεκδικεί να ανατρέψει τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς, να αλλάξει την πορεία της Ελλάδας. Μιας Ελλάδας που βαλτώνει σήμερα μέσα στη μιζέρια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και την έλλειψη προοπτικής από τον ερχομό της Ν.Δ. Δύναμή μας είναι η Ιστορία μας, είναι η σχέση ζωής που έχει η παράταξή μας με τον κόσμο, παντού στην Ελλάδα και ιδιαίτερα εκεί όπου ανέπνεε πάντα η ψυχή της, στις λαϊκές συνοικίες και τις φτωχογειτονιές. Εκεί ξαναβρίσκουμε τον εαυτό μας, από εκεί αρχίζουμε την αντεπίθεσή μας, εκεί εμείς οι νέοι πολιτικοί πιάνουμε ξανά το νήμα από την αρχή.
Το μέχρι στιγμής πολιτικό σκηνικό δείχνει ότι θα οδηγηθούμε σε έναν φοβερά ανταγωνιστικό διπολισμό στις εκλογές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. Πώς θα χωρέσει σε όλο αυτό το Κίνημα Αλλαγής, και μάλιστα όταν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αλώσει τον κεντροαριστερό χώρο;
Θα αντέξουμε, είμαστε πολύ σκληροί, πολύ σκληρές για να πεθάνουμε. Δεχόμαστε από παντού επιθέσεις, πολλές φορές συκοφαντικές, χυδαίες, φασιστικές. Τα κίτρινα έντυπα, τα έμμισθα τρολ και οι κονδυλοφόροι του ΣΎΡΙΖΑ και της καραμανλικής Δεξιάς μάς έχουν στοχοποιήσει. Εχουν βάλει στο στόχαστρο τους πρώην πρωθυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, την πρόεδρό μας, τα κεντρικά μας στελέχη, όλη την παράταξη. Η μέθοδός τους είναι ολοκληρωτική, γκεμπελική.
Δοκιμάστηκαν και το 1989 εναντίον του Ανδρέα Παπανδρέου και απέτυχαν οικτρά, το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Εχουμε πρόβλημα δημοκρατίας σήμερα στη χώρα μας. Μας κυβερνά μια συμμαχία κομμάτων και μηχανισμών, που δεν σέβεται τους θεσμούς, που καταργεί την αυτονομία των συνταγματικών εξουσιών, που θεωρεί το κράτος φέουδό της. Ανησυχούν για την άνοδο του Κινήματος Αλλαγής, για την εκλογική τους συντριβή, για την αποκάλυψη μαύρων σελίδων της διακυβέρνησής τους. Καλά κάνουν και ανησυχούν. Θα μας βρουν απέναντι, θα μας βρουν παντού, θα μας βρουν εκεί που δεν το περιμένουν. Κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του.
Πώς και για πού προετοιμάζεσαι για τις εκλογές που έρχονται;
Για τον Δυτικό Τομέα της Β΄ Αθηνών. Εκεί χτυπά η δική μου καρδιά, στη δυτική Αθήνα των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων, των κοινωνικών διεκδικήσεων για ένα καλύτερο αύριο, της προκοπής, της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας.
Εκεί όπου το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του, με τον Ανδρέα Παπανδρέου, δημιούργησε μια βαθιά σχέση ζωής με τους ανθρώπους κάθε γειτονιάς, κάθε χώρου δουλειάς και μόρφωσης. Εκεί θέλω θα δώσω κι εγώ τη νέα μάχη, της δικής μου γενιάς, για την πρόοδο και τη δικαιοσύνη.
Η σχέση σου με τη Φώφη Γεννηματά;
Η Φώφη Γεννηματά είναι η άξια αρχηγός της παράταξής μας. Πιστεύω σε αυτήν, την εκτιμώ πολύ, έχει ήδη προσφέρει πολλά, έχει ενώσει την Κεντροαριστερά σε έναν ισχυρό σήμερα πολιτικό φορέα που διεκδικεί ρόλο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή. Εχει ανανεώσει το ΠΑΣΟΚ και την Κεντροαριστερά, και με αυτόν τον τρόπο το πολιτικό σύστημα, με νέα πρόσωπα, δείχνει με κάθε τρόπο πως πιστεύει στους νέους ανθρώπους. Είναι γυναίκα, μητέρα, νέος άνθρωπος και αυτό με κάνει να αισθάνομαι ακόμη πιο κοντά της.
Θα πήγαινες σε άλλο κόμμα; Εχει γίνει πρόταση από άλλο φορέα;
Είμαι γέννημα θρέμμα του ΠΑΣΟΚ, μεγάλωσα με τις αξίες και τις αρχές της προοδευτικής παράταξης, αυτές τις αξίες και αυτές τις αρχές υπηρέτησα και υπηρετώ.
Η χρονιά που φεύγει ξέρω ότι για σένα ήταν πολύ δύσκολη, αφού έχασες τη μαμά σου. Τι σου λείπει από εκείνη;
Τα πάντα. Ηταν το στήριγμά μου. Ο άνθρωπός μου που ήταν πάντα εκεί. Στις χαρές και στις λύπες μου. Μου λείπει η αγκαλιά της. Οι συμβουλές της. Η αγάπη και η φροντίδα της. Μου λείπει απίστευτα πολύ.
Πηγαίνεις συχνά να την επισκεφτείς εκεί όπου αναπαύεται;
Ναι. Πηγαίνω τακτικά για να της ανάψω το καντήλι και να της αφήσω λίγα λουλούδια.
Εζησες πρόπερσι, νομίζω, και μια μεγάλη περιπέτεια με ένα ατύχημα που είχες στην πατρίδα σου. Βρήκες τη δύναμη και το πέρασες κι αυτό. Πώς φεύγει ο πόνος;
Με το να κοιτάς μόνο μπροστά. Με το να βρίσκεις τη δύναμή σου, μια αστείρευτη δύναμη που υπάρχει σε όλους μας, ακόμη και όταν νομίζεις ότι όλα έχουν τελειώσει.
Οποιος σε βλέπει δεν μπορεί να πιστέψει ότι μπορεί και να λυγίζεις κάποιες φορές. Πανοπλία είναι αυτό ή DNA;
Φυσικά και λυγίζω, όπως όλοι οι άνθρωποι. Λυγίζω μπροστά στον ανθρώπινο πόνο και στη δυστυχία. Δεν λυγίζω μπροστά στην αδικία.
Με την αδελφή σου, την Ελένη, ξέρω ότι έχετε μια πολύ δεμένη σχέση. Σαν δίδυμες. Οπου είναι η μία, είναι και η άλλη. Πώς γίνεται αυτό; Από παιδιά είστε έτσι ή σας ένωσε η ζωή στην πορεία της;
Η Ελένη δεν είναι απλά και μόνο η αδελφή μου, είναι η καλύτερή μου φίλη, ο άνθρωπος που θα μοιραστώ τα πάντα μαζί του. Είμαστε πολύ δεμένες από μικρά παιδιά. Και βεβαίως, όπως καταλαβαίνεις, ναι, οι δυσκολίες της ζωής και τα θέματα υγείας της μητέρας μου μας ένωσαν ακόμη περισσότερο.
Κεφάλαιο Μάξιμος Μουμούρης και έρωτας. Πότε και πώς τον γνώρισες;
Από το γυμνάσιο, όταν ήμασταν συμμαθητές. Ηταν έναν χρόνο μεγαλύτερός μου και ο ωραίος του σχολείου. Βρεθήκαμε μετά τις σπουδές μας μαζί και είμαστε αχώριστοι από τότε.
Πώς κρατάς ζωντανό τον έρωτα έπειτα από τρία παιδιά; Υπήρξε ποτέ στιγμή που σας κλόνισε;
Θέλει δουλειά και κοινή προσπάθεια. Πάντα θα υπάρχουν οι δύσκολες στιγμές. Η αγάπη όμως τα νικάει όλα.
Γκρινιάζει ποτέ ο Μάξιμος για όλα αυτά που κάνεις και τι σου βρίσκει αρνητικό;
Υπάρχουν φορές που γκρινιάζει. Ειδικά όταν αναγκάζομαι να λείπω κάποιες φορές περισσότερο από το σπίτι.
Εσύ για ποια θέματα του γκρινιάζεις;
Για θέματα καθημερινότητας περισσότερο... κυρίως για την ακαταστασία του.
Τον έχεις ζηλέψει ποτέ και γιατί;
Στο παρελθόν περισσότερο. Οσο πιο πολύ βαθαίνει η σχέση σου με τον άλλον τόσο πιο πολλή εμπιστοσύνη, άρα και ηρεμία, νιώθεις.
Ο μπαμπάς σου τι λέει για την ενασχόλησή σου με την πολιτική;
Πάντα ακούω τη γνώμη του πατέρα μου με προσοχή. Είναι ένας άνθρωπος με πολύ μεγάλη πείρα και γνώση των πραγμάτων, και κυρίως με κρυστάλλινη διορατικότητα και απίστευτο ήθος. Δεν συμφωνούμε πάντα, όμως θα συζητήσουμε για τα πάντα.
Ο Θεός υπάρχει στη ζωή σου;
Ναι, υπάρχει. Πιστεύω στον Θεό. Πηγαίνω στην εκκλησία. Η πίστη έχει υπάρξει το καταφύγιο και η δύναμή μου σε όλες τις δύσκολες στιγμές της ζωής μου.
Ποιο ελληνικό τραγούδι σε εκφράζει;
Το «Μυστικό τοπίο» του Διονύση Σαββόπουλου.
Δεντράκι χριστουγεννιάτικο στολίσατε;
Ναι. Είναι μια ολόκληρη οικογενειακή διαδικασία που μας γεμίζει χαρά.
«Η σύζυγός μου είναι ένα πολύ δραστήριο πλάσμα»
Ο Μάξιμος Μουμούρης, ο οποίος πρωταγωνιστεί στο «Βlue Jasmine» του Γούντι Αλεν, σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, και είναι επίσης ο «Πρίγκιπας της φωτιάς» στο ομώνυμο σίριαλ του Open, ήταν παρών στο ραντεβού που δώσαμε με τη Νάντια στο κέντρο της Αθήνας.
Οταν τον ρωτήσαμε τι του αρέσει σε εκείνη, μας είπε χαρακτηριστικά: «Είναι ένα πολύ δραστήριο πλάσμα, πολύ δυναμικό, κι αυτό την κάνει ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Με παρακινεί και με κινητοποιεί κι εμένα. Μου έχει ξυπνήσει ένστικτα και λειτουργίες που ήταν κρυμμένα».
Οσον αφορά τα περί πολιτικής, ο Μάξιμος τοποθετείται δίχως δισταγμό: «Ζούμε σε μια εποχή που η ηθική λείπει. Η Νάντια έχει κρατήσει μια στάση και δεν έχει καιροσκοπήσει. Αυτό το εκτιμώ απεριόριστα. Παρότι θα μπορούσε να πάει παντού, εκείνη κρατάει μια ιδεολογία που δεν την αλλάζει, κι ας έχει μεγάλο κόστος.
«Ποιος μπορεί να φανταστεί όμως τη Νάντια χωρίς το ΠΑΣΟΚ;» τον ρωτάμε.
«Το ΠΑΣΟΚ χωρίς τη Νάντια ποιος μπορεί να το φανταστεί;» μας απαντά με καμάρι για τη γυναίκα του ο Μάξιμος Μουμούρης.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου