22.2.19

ΚΑΛΑΜΑΤΑ - Κίνδυνος για πλημμύρες στο Αεροδρόμιο της 120 ΠΕΑ

Με έγγραφό του, ο Σμήναρχος (Ι) Χρήστος Πεταλάς, Διοικητής της 120 ΠΕΑ, επισημαίνει ότι μετά από αυτοψία διαπιστώθηκαν σημεία πέριξ του αεροδρομίου, τα οποία εγκυμονούν μεγάλο κίνδυνο δημιουργίας πλημμυρικών φαινομένων εντός του χώρου του αεροδρομίου. 
Προσθέτει δε ότι στις 25 Ιανουαρίου 2019 εμφανίσθηκε έντονη εισροή υδάτων στο βορειοδυτικό τμήμα του αεροδρομίου από το παρακείμενο αρδευτικό κανάλι του ΓΟΕΒ, με αποτέλεσμα να προκληθούν πολλές δυσχέρειες στη λειτουργία του αεροδρομίου και ζημιές. Ο Διοικητής αναφέρει, ακόμη, ότι η στάθμη υδάτων του ποταμού Παμίσου κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών συνθηκών φθάνει οριακά το ύψος των αναχωμάτων στα δυτικά όρια του αεροδρομίου, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα πρόκλησης πλημμυρικού φαινομένου.
Το έγγραφο απευθύνεται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου και στον ΓΟΕΒ Παμίσου, κοινοποιείται δε στο Δήμο Καλαμάτας μεταξύ άλλων. Με αυτό, ζητείται η άμεση παρέμβαση των δύο πρώτων φορέων με τα κατάλληλα μέσα και μεθόδους, προς ενίσχυση των σημείων που παρουσιάζουν κίνδυνο, με σκοπό την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων στο χώρο του αεροδρομίου.
Είναι, λοιπόν, αναγκαίο να καθαρισθεί άμεσα το πεπαλαιωμένο δίκτυο του ΓΟΕΒ και να συντηρηθεί και βελτιωθεί, διότι εξαιτίας της κατάστασής του ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι όχι μόνο για τη λειτουργία του αεροδρομίου Καλαμάτας, αλλά και για τις καλλιέργειες στον κάμπο, που ζημιώνονται σημαντικά ή καταστρέφονται ολοσχερώς σε περίπτωση έντονης και συνεχούς βροχόπτωσης, επειδή τα νερά είναι αδύνατον να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα.
Το δίκτυο του ΓΟΕΒ, κατασκευασμένο εδώ και 50 χρόνια περίπου, έχει σοβαρά τεχνικά προβλήματα πλέον και χρειάζεται εκτεταμένη συντήρηση ή και ανακατασκευή. Προς την κατεύθυνση αυτή πρέπει να διατεθούν από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, που έχει και την ευθύνη λειτουργίας του ΓΟΕΒ, τα αναγκαία χρήματα.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου