22.3.19

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ 2019 ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας γιόρτασε για 3η συνεχόμενη χρονιά, την Παγκόσμια Ημέρα Γαλλοφωνίας με μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων. Φετινό θέμα του εορτασμού ήταν η γαστρονομία.
Το στρογγυλό τραπέζι «Γαλλοφωνία& Γαστρονομία» που διεξήχθη στις 13 Μαρτίου σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το EliteCityResortενθουσίασε το κοινό που είχε γεμίσει από νωρίς το YiamasGastroBar για να ακούσει από κοντά τους Jean – MarieHoffmann(executivechef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα), Ντίνα Νικολάου (σεφ, ιδιοκτήτρια εστιατορίων στο Παρίσι), Κώστα Παπαδημητρίου (οινολόγο-επιχειρηματία KalamataPapadimitriou) και Παναγιώτη «Γαστροναύτη» Παπανικολόπουλο(τροφογράφο-γαστρονομικό σύμβουλο επιχειρήσεων) να διηγούνται το πως η γαλλική γλώσσα έδωσε προστιθέμενη αξία στην επαγγελματική – γαστρονομική τους πορεία. Ακολούθησε δείπνο γευσιγνωσίας γαλλικής κουζίνας που προετοιμάστηκε από τον σεφ του ξενοδοχείου.
Ο φετινός μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία ήταν δικαιωματικά ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με 285 αναγνώστες – μαθητές, εκπαιδευτικούς και ιδιώτες – από 26 σχολεία και κέντρα Γαλλικής γλώσσας από τη Μεσσηνία. Το βιβλίο που διαβάστηκε ήταν το «Lavraierecettedel’amour”  της AgnèsLaroche. Η εκδήλωση άνοιξε με ένα βίντεο έκπληξη από την ίδια τη συγγραφέα προς τους συμμετέχοντες και η ανάγνωση ξεκίνησε, όπως κάθε χρονιά, με πρώτο αναγνώστη τον επίτιμο Πρόξενο της Γαλλίας στην Καλαμάτα κο Αριστείδη Μουτζούρη. Οι μικροί αναγνώστες φορούσαν μαγειρικούς σκούφους προσφορά της εταιρείας Κωνσταντόπουλος και ντοσιέ ανάγνωσης από το βιβλιοπωλείο Μολύβι & Χαρτί στην Κορώνη. Τα μουσικά διαλείμματα και το τραγούδι του τέλους επιμελήθηκε ο Γιώργος Σκλήκας, ενώ οι σπουδαστές των τμημάτων γαστρονομίας τουΙΙΕΚ Δέλτα360°πρόσφεραν στους συμμετέχοντες κεράσματα εμπνευσμένα από τη γαλλική κουζίνα και χυμούς ΛΑΚΩΝΙΑ.
Το βίντεο της εκδήλωσης είναι διαθέσιμο στο σύνδεσμο https://youtu.be/id3lc2vORIU.
Η εβδομάδα  έκλεισε με βραδιά γαλλικού κινηματογράφου που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας στον πολυχώρο εκδηλώσεων Α49. Οι μικροί επίδοξοι γαλλόφωνοι απόλαυσαν τον “Ratatouille”,ενώ οι μεγάλοι λάτρες του γαλλικού σινεμά διασκέδασαν με «Δείπνο Ηλιθίων».
Για το σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διεξαγωγή των εκδηλώσεων εργάστηκε η ομάδα γαλλοφωνίας Καλαμάτας που αποτελείται από τις εκπαιδευτικούς γαλλικής γλώσσας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα SylvieDufresne, Μαρία-Ελένη Δημάκου, Ευρυδίκη Εξαρχάκου, ΤόνιαΚαραλιά, Ειρήνη Κυριακού, Ουρανία Σκλήκα, ΝινέταΣωτηράκη και Κάλλια Ταβουλάρη με τον συντονισμό της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας και υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Σε όλες τις εκδηλώσεις η είσοδος ήταν δωρεάν για το κοινό.
Ως αναγνώριση για το σπουδαίο έργο που προσφέρει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας στην ανάδειξη της γαλλικής γλώσσας και του γαλλικού πολιτισμού, η ομάδα Γαλλοφωνίαςπροσκλήθηκε και παραβρέθηκε στη δεξίωση που παρέθεσε ο Πρέσβης της Γαλλίας κος CristopheChantepyγια τη γιορτή της Γαλλοφωνίας τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου