21.3.19

Ο (Μεσσήνιος) Επίσκοπος Μεθώνης στη Μητρόπολη Περιστερίου

Ο μέχρι σήμερα Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης (Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου), εξελέγη από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος νέος μητροπολίτης Περιστερίου. Έλαβε 68 ψήφους.

Ο νέος Ιεράρχης (κατά κόσμον Δημήτριος Κοτσομύτης) γεννήθηκε στην  Αίπεια του δήμου Καλαμάτας.
 
Αποφοίτησε αριστούχος από τη Θεολογικής και τη Φιλοσοφική Σχολή (Τμήμα Νεοελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε – για 4 χρόνια - στη Βυζαντινή Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Μονάχου.
Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Σαγματά 15η Αυγούστου 1982 και στις 23 του ιδίου μήνα χειροτονήθηκε Διάκονος, από τον τότε μητροπολίτη  Θηβών και Λεβαδείας και σημερινό Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμο.

Την 10ην Οκτωβρίου 2014 διορίστηκε Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και εξελέγη υπό της Σεπτής Ιεραρχίας Επίσκοπος της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μεθώνης.
Επί των ημερών του πραγματοποιήθηκε χωροταξική αναδιάταξη και αποκέντρωση των Υπηρεσιών της Ιεράς Συνόδου. Η Βιβλιοθήκη της Ιεράς Συνόδου, τα Εκκλησιαστικά Δικαστήρια, το Γραφείο Επικυρώσεων και το Γραφείο Τύπου, μεταφέρθηκαν σε μεγαλύτερους χώρους του Συνοδικού Μεγάρου. Επίσης ολοκληρώθηκε η διαδικασία μεταστεγάσεως του Ραδιοφωνικού Σταθμού και της Επικοινωνιακής και Μορφωτικής Υπηρεσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ωσαύτως, ολοκληρώθηκε και η υλοποίηση της ψηφιοποιήσεως του Ιστορικού Αρχείου της Εκκλησίας της Ελλάδος (Ι.Α.Ε.Ε.). Τέλος, μερίμνησε για την βιβλιοδεσία των Πρακτικών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας από το 2008 έως και σήμερα, σε 65 τόμους, που αποτελούν τη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ομιλεί την Γερμανική γλώσσα.
ΤΑ ΤΥΠΙΚΑ
Μετά από διαδικασία εκλογής τριών προσώπων προέκυψε ο νέος μητροπολίτης Περιστερίου, που θα διαδεχθεί τον μητροπολίτη Χρυσόστομο, ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας. Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος έθεσε προς εκλογή στο σώμα των Ιεραρχών τους:
Τον επίσκοπο Μεθώνης Κλήμη Κοτσομύτη, ο οποίος τελικά επικράτησε
Τον αρχιμανδρίτη Πλάτωνα Κρικρή, ο οποίος έλαβε 9 ψήφους
Τον αρχιμανδρίτη Γεράσιμο Καραμολέγκο, ο οποίος έλαβε 8 ψήφους
Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου θα πρέπει να δημοσιευτεί στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε ο νέος επίσκοπος να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια να χειροτονηθεί και αναλάβει επισήμως τα καθήκοντα στη μητρόπολη Περιστερίου.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου