17.3.19

Πώς θα επιβληθούν οι νέες εισφορές σε 250.000 αυτοαπασχολούμενους

Οι αναδρομικές εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν σε 36 δόσεις

Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στο "καθεστώς” των εισφορών υπέρ της επικουρικής ασφάλισης και των εφάπαξ παροχών. Αυτό γίνεται σαφές από τις εφαρμοστικές εγκυκλίους τις οποίες εξέδωσε χθες ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Τάσος Πετρόπουλος, κατ' εφαρμογή διατάξεων που πέρασε η κυβέρνηση το 2016 και συμπληρωματικά το 2018. 
Σύμφωνα με αυτές, κοντά στους 250.000 αυτoαπασχολούμενους (κυρίως μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι) θα πρέπει να καταβάλουν ελάχιστες εισφορές υπέρ του επικουρικού και εφάπαξ από φέτος, αλλά και αναδρομικά για την περίοδο 2017 -2018.
Οι αναδρομικές εισφορές θα πρέπει να καταβληθούν σε 36 δόσεις, ενώ οι τρέχουσες κάθε μήνα, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο του 2019.
Σημαντικά, επίσης, είναι δύο ακόμα στοιχεία τα οποία επισημαίνουν οι εγκύκλιοι Πετρόπουλου. Το πρώτον είναι ότι από τον ερχόμενο Ιούνιο μειώνονται στο 6,5% οι εισφορές του επικουρικού έναντι 7% που είναι για την περίοδο Ιανουαρίου 2017-Μαΐου 2019.
Επίσης, στις περιπτώσεις παράλληλης ασφάλισης, οι αντίστοιχες εισφορές για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ θα παρακρατούνται μόνο μία φορά επί του προβλεπόμενου κατώτατου μισθού, ανεξαρτήτως του αριθμού των υπαγόμενων δραστηριοτήτων. Σε περίπτωση, μάλιστα, μισθωτής απασχόλησης και παράλληλης αυτοαπασχόλησης, η κράτηση θα γίνεται μόνο από τη μισθωτή απασχόληση.


capital.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου