21.9.19

ΒΙΝΤΕΟ:Προσομοίωση -τρόμος: Τι θα γινόταν αν ξεσπούσε 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος – 34 εκατ. νεκροί σε λίγη ώρα

Μια προσομοίωση που προκαλεί τρόμο, η οποία δείχνει τι θα συνέβαινε αν ξεσπούσε κλιμακωτός πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας, έκαναν ερευνητές.

Το μοντέλο – που βασίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα σχετικά με τις πυρηνικές δυνάμεις, τους στόχους και τις εκτιμήσεις θανάτων – προβλέπει ότι 34,1 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν μέσα σε λίγες ώρες.
Η καταστροφική σύγκρουση ΗΠΑ/ΝΑΤΟ και Ρωσίας θα άφηνε άλλα 55,9 εκατομμύρια τραυματίες – στοιχεία τα οποία δεν περιλαμβάνουν μεταγενέστερους θανάτους από πυρηνικά και άλλες επιπτώσεις.
Πυρηνικός όλεθρος σε περίπτωση 3ου Παγκοσμίου Πολέμου
Μόνο στις τρεις πρώτες ώρες, η Ευρώπη θα καταστρεφόταν και περίπου 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι θα σκοτώνονταν ή θα τραυματίζονταν.
Τα επόμενα 90 λεπτά πόλεις κλειδιά σε ΗΠΑ και Ρωσία θα βομβαρδίζονταν με 5 με 10 πυρηνικές βόμβες η κάθε μια αφήνοντας ακόμη 88,7 εκατ. νεκρούς ή τραυματίες.
Πολλές χώρες στην προσομοίωση φαίνεται ότι τη γλιτώνουν από τον πυρηνικό όλεθρο, όπως η Σκωτία και οι χώρες του νοτίου ημισφαιρίου.
Ωστόσο, οι συνέπειες του πυρηνικού ολέθρου και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στο κλίμα, στον πληθυσμό και στην παραγωγή τροφίμων θα είναι ευρύτατες και σε βάθος χρόνου.
Η ομάδα των ερευνητών που έκανε την προσομοίωση ελπίζει ότι με το βίντεο αυτό θα γίνουν γνωστές οι συνέπειες αλά Αποκάλυψη και το κόστος για την ανθρωπότητα ενός πυρηνικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας.
Το βίντεο των 4 λεπτών δημιουργήθηκε από τον τεχνικό και τον διεθνή εμπειρογνώμονα Alex Glaser του Πανεπιστημίου Princeton και τους συναδέλφους του, λαμβάνοντας υπόψη τους όλα τα δεδομένα για τις δυνάμεις των δύο πλευρών.
«Εκτιμάται ότι θα υπάρξουν περισσότεροι από 90 εκατομμύρια νεκροί και τραυματίες μέσα από τις πρώτες ώρες της σύγκρουσης», γράφουν οι ερευνητές.
Βίντεο: Τα στάδια του πολέμου, σύμφωνα με την προσομοίωση
Η προσομοίωση ξεκινά με μια συμβατική μη πυρηνική σύγκρουση. Με βάση το σενάρια με το οποίο δούλεψαν οι ερευνητές, η Ρωσία κάνει ένα προειδοποιητικό πυρηνικό χτύπημα από τη βάση της κοντά στο Καλίνινγκραντ στη Μαύρη Θάλασσα, με στόχο να σταματήσει την επίθεση των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Σε απάντηση, το ΝΑΤΟ πλήττει τη Ρωσία με μια τακτική πυρηνική επιδρομή από αέρος, από την οποία η σύγκρουση κλιμακώνεται σε έναν τακτικό πυρηνικό πόλεμο σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Σε αυτό το σημείο, η προσομοίωση προβλέπει ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει 300 πυρηνικές κεφαλές – που μεταφέρονται είτε με αεροσκάφη είτε με βλήματα μικρής εμβέλειας- εναντίον βάσεων του ΝΑΤΟ και των επιτιθέμενων στρατευμάτων.Στη συνέχεια, η διεθνής στρατιωτική συμμαχία θα απαντήσει με περίπου 180 πυρηνικές βόμβες. Σε αυτό το στάδιο, οι απώλειες αναμένεται να φθάσουν τα 2,6 εκατομμύρια άτομα μέσα σε τρεις ώρες και η Ευρώπη ουσιαστικά θα καταστραφεί.
Ακολούθως, το ΝΑΤΟαπό τις ΗΠΑ και μέσω πυρηνικών υποβρυχίων, θα κάνει ένα στρατηγικό πυρηνικό χτύπημα με 600 κεφαλές με σκοπό να εξαλείψει την πυρηνική ικανότητα της Ρωσίας. Πριν το χτύπημα αυτό, η Ρωσία θα εκτοξεύει πυρηνικά από πυρηνικά σιλό, υποβρύχια και κινητές πλατφόρμες εκτόξευσης. Η προσομοίωση προβλέπει 3,4 εκατομμύρια θύματα από αυτή τη φάση του πολέμου, που θα διαρκούσε μόνο 45 λεπτά.
Στην τελική φάση της σύγκρουσης, και οι δύο πλευρές στοχεύουν στις 30 πιο πυκνοκατοικημένες πόλεις και στα οικονομικά κέντρα του εχθρού – ρίχνοντας 5-10 πυρηνικές βόμβες για κάθε μία από αυτές- για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν την ανάκαμψη κάθε πλευράς.Με μια τέτοια κίνηση, καταλήγουν οι ερευνητές, θα είχαμε 85,3 εκατομμύρια θύματα εντός 45 λεπτών.
Ο συνολικός αριθμός των άμεσων θανάτων σε αυτό το σενάριο θα ξεπερνούσε τα 34,1 εκατομμύρια άτομα -και δεν περιλαμβάνει τους μεταγενέστερους θανάτους που θα προκύψουν αναπόφευκτα ως συνέπεια των πυρηνικών συνεπειών και άλλων συναφών μακροπρόθεσμων επιπτώσεων.
 Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί δραματικά τα δύο τελευταία χρόνια
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το σχέδιο έχει ως στόχο να τονίσει τις δυνητικά καταστροφικές συνέπειες των σημερινών σχεδίων πυρηνικού πολέμου που διατηρούν οι αμερικανικές και ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις.«Ο κίνδυνος πυρηνικού πολέμου έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία δύο χρόνια», γράφουν οι ερευνητές.«Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία εγκατέλειψαν μακροχρόνιες συνθήκες ελέγχου των πυρηνικών όπλων, άρχισαν να αναπτύσσουν νέα είδη πυρηνικών όπλων και διευρύνουν τις συνθήκες υπό τις οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα».

economistas.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου