4.10.19

“Κομμένη” η επιδότηση σε όσους “πιαστούν” να καίνε στη Κρήτη !

Αυστηρές συστάσεις και προειδοποιήσεις απευθύνει μέσω εγγράφου του ο Περιφερειακός Διοικητής των Πυροσβεστικών Δυνάμεων της Κρήτης, Αρχιπύραρχος Νίκος Λαγουδακης με αφορμή την αύξηση των ενάρξεων αγροτοδασικών πυρκαγιών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Ακολουθεί αναλυτικά το έγγραφο:

Με αφορμή την αύξηση των ενάρξεων αγροτοδασικών πυρκαγιών που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες, κυρίως στην ύπαιθρο της ενδοχώρας της Κρήτης, παρότι βρισκόμαστε ακόμα σε αντιπυρική περίοδο, σας υπενθυμίζουμε ότι η αντιπυρική περίοδος, λήγει στις 31 Οκτωβρίου εκάστου έτους.
Κάθε παρέκκλιση, κατόπιν εντολής του Διοικητή της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κρήτης, θα διώκεται από τα κατά τόπους αρμόδια Ανακριτικά Γραφεία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και θα ακολουθείται όπου προκύψει, η αυτόφωρη διαδικασία και η παραπομπή του δράστη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας.
Επιπλέον, θα γίνεται κοινοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ για παύση της εξισωτικής αποζημίωσης (επιδότηση), σε όσους διώκονται για ποινικά αδικήματα ασχέτως καταδίκης τους (δηλαδή εάν υπάρχουν ενδείξεις ενοχής αξιόποινων πράξεων των ιδίων ή μελών των οικογενειών τους), π.χ. πυρκαγιά με σκοπό την βελτίωση βοσκότοπου. 
Οι παραπάνω υποχρεούνται, να επιστρέψουν το σύνολο των χρημάτων που έχουν εισπράξει από την εξισωτική αποζημίωση (επιδότηση) (άρθρο 9 & 15 της Κ.Υ.Α.693/7-3-08, ΦΕΚ 393/Β/2008).
Θα κηρύσσεται αναδασωτέα η ΚΑΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ, εφόσον πρόκειται για δασική έκταση ή δάσος (άρθρο 41 του Ν. 998/1979).
Στο πλαίσιο ενημέρωσης και πρόληψης, η Περιφερειακή Πυροσβεστική Διοίκηση Κρήτης, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως για παράδειγμα:
Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στον αριθμό κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση). Οι πληροφορίες που θα δώσουν, θα πρέπει να είναι συγκεκριμένες όσον αφορά το ακριβές σημείο εκδήλωσης πυρκαγιάς και εφόσον είναι βέβαιοι για την ευρύτερη περιοχή, να αναφέρουν τρόπους πρόσβασης των πυροσβεστικών οχημάτων.
Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) καθώς και την αντίστοιχη ιστοσελίδα του Πυροσβεστικού Σώματος (www.fireservice.gr).
Παρακαλούνται όλοι οι συμπολίτες μας και ιδιαίτερα όσοι δραστηριοποιούνται στην ύπαιθρο (αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι αλλά και οι αστοί κατά τις αποδράσεις τους στη φύση, κ.α.) να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες πρόληψης και αποτροπής εκδήλωσης πυρκαγιάς και να αποφύγουν οποιαδήποτε χρήση φλόγας.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου