2.8.19

Αστεροειδής μεγαλύτερος από το Empire State θα επισκεφθεί τη «γειτονιά» της Γης στις 10 Αυγούστου

Μόνο στο ηλιακό μας σύστημα, έχουν καταγραφεί σχεδόν 900 ουράνια σώματα μεγαλύτερα από τον αστεροειδή που θα περάσει «κοντά» στη Γη

Είναι ένας σκληρός και αφιλόξενος βράχος που κινείται με πολύ μεγάλη ταχύτητα στο αχανές διάστημα, είναι μεγαλύτερος από το Empire State και στις 10 Αυγούστου θα επισκεφθεί τη γειτονιά της Γης μας. Κινδυνεύουμε; Όχι, απαντούν οι επιστήμονες, καθώς το ουράνιο σώμα θα περάσει σε αρκετή απόσταση, ώστε να επικρατή η λογική της ανασφάλειας. Και λέμε να επικρατήσει η λογική, διότι τον περασμένο μήνα, όταν εντοπίστηκε από τα όργανα της NASA, πολλοί έκαναν λόγο για επικείμενη σύγκρουση.
Ο Αστεροειδής 2006 QQ23, που θα περάσει -σχετικά- κοντά στη Γη στις 10 Αυγούστου, θα έχει διάμετρο 1.870 πόδια (περίπου 600 μέτρα) και «τρέχει» με πολύ μεγάλη ταχύτητα.


Οι επιστήμονες, ωστόσο, που έχουν υπολογίσει την πορεία του, «σκίζουν τα ρούχα τους» ότι θα είναι ένα εντυπωσιακό ουράνιο φαινόμενο και τίποτε περισσότερο, καθώς ο πλανήτης μας δεν πρόκειται να συγκρουστεί με τον μεγάλο αστεροειδή.
Με τα νέα όργανα της NASA και τη συνεργασία με άλλες επιστημονικές ομάδες, εντοπίζονται πολύ πιο συχνά, σε σχέση με το παρελθόν, ουράνια σώματα, όπως αστεροειδείς, ή κομήτες. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, μόνο στο ηλιακό μας σύστημα, έχουν καταγραφεί σχεδόν 900 ουράνια σώματα μεγαλύτερα από τον αστεροειδή που θα περάσει «κοντά» στη Γη στις 10 Αυγούστου και συγκεκριμένα με διάμετρο μεγαλύτερη από ένα χιλιόμετρο. Για να αντιληφθούμε το μέγεθος της δύναμης που θα απελευθερωθεί, σημειώνουμε ότι ο αστεροειδής που έπεσε στη Σιβηρία, τραυματίζοντας τουλάχιστον 13 ανθρώπους, το 2013, είχε μόλις 55 μέτρα διάμετρο.


Γιατί δεν συγκρούονται αυτά τα εκατοντάφες ουράνια σώματα με τη Γη; Διότι, αφενός τα μικρότερα σώματα που πέφτουν στη Γη, γίνονται σκόνη στην ατμόσφαιρα, αφετέρου διότι το πλανητικό μας σύστημα είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να παρέχει φυσική προστασία στους σημαντικούς πλανήτες, ήτοι σε εκείνους που μπορούν να φιλοξενήσουν ζωή.
Με άλλα λόγια, η Γη περικλείεται από τον Ήλιο, το άστρο του πλανητικού μας συστήματος και από έναν αέριο γίγαντα, τον Δία. Οι δυνάμεις που δημιουργούνται, λειτουργούν σαν ασπίδα για τη Γη.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου