1.8.19

Ξέρετε γιατί το χασμουρητό είναι κολλητικό; Δείτε την απάντηση

Το χασμουρητό μόνο ένδειξη βαρεμάρας δεν είναι αλλά υποδηλώνει την ποιότητα των σχέσεων, λένε Ιταλοί ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Πίζας.
Οι ερευνητές εξέτασαν 500 ζευγάρια ανθρώπων διαφόρων εθνικοτήτων που χασμουρήθηκαν μαζί κάτω από διάφορες περιστάσεις (στο τρένο, στη δουλειά, στον κινηματογράφο, στην παρέα κ.λπ.) και αποφάνθηκαν πως η αναπαραγωγή του χασμουρητού είναι ένδειξη οικειότητας μεταξύ των ανθρώπων. Μάλιστα όσο πιο δυνατή είναι η σχέση αυτού που χασμουριέται πρώτος με εκείνον που τον αντιγράφει, τόσο πιο άμεση είναι η μετάδοση. Δηλαδή, η μεταδοτικότητα του χασμουρητού είναι πιο εύκολη μεταξύ φίλων και συγγενών παρά ανάμεσα σε αγνώστους.
Το γεγονός ότι μιμούμαστε αυτόν που χασμουριέται δίπλα μας δεν σημαίνει μόνο ότι αισθανόμαστε πλήξη αλλά ότι με τον τρόπο αυτό προσπαθούμε να έρθουμε πιο κοντά συναισθηματικά στον άλλον και να κατανοήσουμε πώς αισθάνεται εκείνη τη στιγμή. “Προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον άλλον συμπάσχοντας μαζί του και χασμουριόμαστε για να δηλώσουμε πλήρη ταύτιση μαζί του. Έτσι το χασμουρητό δείχνει το βαθμό του δεσίματος μεταξύ των ατόμων. Όσο πιο γνωστοί είναι μεταξύ τους οι άνθρωποι τόσο πιο εύκολα θα χασμουρηθούν μιμούμενοι ο ένας τον άλλον”, λένε οι ειδικοί.




enikos.gr

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου