17.2.20

Βρέθηκαν 11 δηλητηριασμένοι γυπαετοί

Νέα μεγάλη οικολογική καταστροφή αποκαλύπτει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία. Με ανακοίνωσή της βεβαιώνει  τη δηλητηρίαση 11 γυπαετών στην ευρύτερη περιοχή του φαραγγιού της Κλεισούρας Αράκυνθου στο Μεσολόγγι. Εκφράζει επίσης φόβους για κίνδυνο κατάρρευσης του πληθυσμού των μεγάλων όρνεων που έχουν βασικό ρόλο στη ζωική αλυσίδα.
Πρόκειται για το σοβαρότερο περιστατικό δηλητηρίασης που έχει καταγραφεί στη χώρα μετά από αυτό στα Στενά του Νέστου το 2012 και το μεγαλύτερο επιβεβαιωμένο όσον αφορά στα όρνεα. Μάλιστα απευθύνει κάλεσμα προς τους κατοίκους της περιοχής να ενημερώσουν άμεσα για τυχόν ευρήματα ή πληροφορίες που θα οδηγήσουν στα αίτια της δηλητηρίασης ή τη σύλληψη των δραστών και τονίζει: «Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε τη φύση και τη ζωή της υπαίθρου απαλλαγμένη από δηλητήρια».
Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, τα 9 όρνια βρέθηκαν νεκρά, ύστερα από συνεργασία του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων με την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία. Άλλα δύο περισυλλέχθηκαν από στελέχη του Φορέα Διαχείρισης και Θηροφύλακα του Κυνηγετικού Συλλόγου Μεσολογγίου και στάλθηκαν στον Σύλλογο Προστασίας & Περίθαλψης Αγριας Ζωής ΑΝΙΜΑ, όπου και αναρρώνουν, δείχνοντας σημάδια ανάκαμψης από τη δηλητηρίαση.
Ανάμεσα στα θύματα δηλητηρίασης περιλαμβάνεται και ένα που έφερε ετικέτα σήμανσης φτερών και είχε δακτυλιωθεί στο Ισραήλ το 2015. Έκτοτε είχε παρατηρηθεί αρκετές φορές στη Βουλγαρία, ενώ στην περιοχή του Μεσολογγίου παρατηρήθηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018.

ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΑ ΝΕΑ και ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αρχειοθήκη ιστολογίου